Näin Arja hoiti haavaansa: ”Joka aamu Karin Havupuu-uutejuomaa!”

Mainos

Arja Ollikka oli rintasyöpäleikkauksessa syksyllä 2014. Kolmisen vuotta sen jälkeen hänelle tehtiin rinnan uudelleenkorjaus, joka ei ottanut parantuakseen. Haava pysyi sitkeästi auki.

Vantaalaiselta Arja Ollikalta, 62, löytyi joukkomammografiassa syöpä kuutisen vuotta sitten. Vasemmassa rinnassa oli kolmen sentin täysin oireeton kasvain.
– Rinta poistettiin marraskuussa 2014. Leikkaus onnistui ja kaikki sujui oikein hyvin. Syyskuussa 2017 tehtiin rinnan rekonstruointi. Alavatsasta otettiin kieleke uuden rinnan tekemistä varten, mutta vatsan leikkaushaava ei millään umpeutunut kokonaan. Mitkään siteet eivät auttaneet, tehtiin sitten mitä tahansa.
Arja oli jo varsinaisen rintaleikkauksen jälkeen eli keväästä 2015 lähtien juonut joka aamu tyhjään vatsaan lasillisen Karin Havupuu-uutejuomaa. Hänen 90-vuotias isänsä joi sitä itse ja suositteli myös tyttärelleen.
– Isä kyseli kovasti vointiani ja kertoi kuulleensa paljon hyvää tästä juomasta. Hän itse oli aloittanut juoman ottamisen jo monta vuotta aikaisemmin.
Rinnan uudelleenkorjauksen aikoihin syksyllä 2017 Arjalle tuli kuitenkin puolentoista kuukauden tauko Karin Havupuu-uutejuomasta.
– Osallistuin lääketieteelliseen tutkimukseen, jonka aluksi täytyi luopua kaikista luontaistuotteista. Tutkimuksessa siirrettiin imusolmukkeita nivuksista kainaloon, sillä minulta poistettiin syöpäleikkauksen yhteydessä imusolmukkeita. Samaan aikaan alavatsan haava oli yhä sitkeästi auki.
Kun tutkimuksen alun varoaika päättyi, Arja sai taas luvan Karin Havupuu-uutejuomalle. Hänen mukaansa haavan umpeutuminen alkoi yksin tein.
– Kun menin kontrolliin sairaanhoitajan luo Töölön sairaalaan, hän hämmästeli tilannetta ja totesi, että haavahan on mennyt kiinni. Hän oli lääkärin kanssa jo etukäteen pohdiskellut, pitääkö haavaan laittaa isot hakaset, jotta se umpeutuisi kokonaan. Nyt hakasia ei tarvittu. Lääkärikin ihmetteli, kuinka tässä näin on käynyt.
– Rupesin kotona miettimään syytä tapahtuneelle, mutta en keksinyt mitään muuta tekijää kuin tämän juoman. En ollut muuttanut mitään toimintoja tai ruokailutapoja, vain Karin Havupuu-uutejuoma oli tullut takaisin. Haava oli kokonaan ummessa marraskuun alussa 2017.
– Se alkoi parantua, kun sain juomaluvan. Parissa viikossa se meni umpeen – tai itse asiassa viikossa!

Pian eläkkeelle

Arja työskentelee talousassistenttina asianajotoimistossa. Hän on ollut samassa firmassa peräti 36 vuotta, mutta nyt eläkepäivät koittavat vuoden kuluttua.
– Virallinen päivämäärä on 1.10.2022, mutta lomia on kertynyt sen verran, että pääsen eläkkeelle jo elokuun puolivälissä. Mies on ollut jo pari vuotta eläkkeellä, hän on ammatiltaan lvi-insinööri. Meillä on kolmekymppinen poika, mutta ei minusta vielä ole mummoa tehty. Poika sanoi jo viisi vuotta sitten, että jos heille tulee perheenlisäystä, se on koira!

Syöpä on jäänyt taakse

Arja joutuu käymään tutkimuksen vuoksi kontrolleissa muutaman kerran vielä parin vuoden ajan, mutta syövästä hän sai ns. terveen paperit vuosi sitten tammikuussa, kun leikkauksesta oli kulunut viisi vuotta. Kaikki on siis hyvin.
– Huolet ovat ohi, hän toteaa. – Kävin just ostamassa 10 pulloa Karin Havupuu-uutejuomaa lisää. Nyt olen muutamana aamuna saanut miehenkin maistamaan sitä. Itse juon sitä aamuisin tuoremehun sijasta. Olo on oikein pirteä, ja vuonna 2019 olin töistä poissa vain kolme vuorokautta. Sekin oli vain varotoimenpide, ettei flunssa muutu pahemmaksi.
Arja pitää myös hyvää huolta kunnostaan.
– Harrastan sauvakävelyä, pyöräilyä, uintia ja hiihtoa. Minulle sattui vuonna 1987 tapaturma, kun olin mieheni avustajana purjelentokisoissa Räyskälässä. Jalka notkahti jotenkin sivusuuntaan ja sattui kamalasti. Vasemmasta polvesta repesi kierukka, ja se poistettiin. Polven luut kuluivat, ja siihen asennettiin tekonivel vuonna 2008. Sitten myös oikea polvi alkoi vihoitella, ja sekin jouduttiin leikkaamaan vuonna 2013.
– Nyt molemmissa polvissa on tekonivel ja liikkuminen uusien polvien kanssa sujuu oikein hyvin. Jossain vaiheessa peloteltiin, että myös lonkka voidaan joutua vaihtamaan, mutta nyt ei onneksi näytä siltä. Koputetaan puuta!

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: Karin havupuu-uutejuoma, Arja Ollikka

Kommentit

Oma kommentti