Näin sokeritautia hoidettiin ennen

Kansanlääkäri-kirjan sokeritaudin hoito-ohje vuodelta 1904 pitää osittain edelleen kutinsa.

Kansanlääkäri -kirja neuvoi hoitamaan sokeritautia seuraavasti:

”Hoito. Tärkein seikka sokeritaudin hoidossa on ruokajärjestyksen muuttaminen. Sopivalla ruokajärjestyksellä voimme joko melkoisesti vähentää sokerin muodostumista vereen ja sen erittymistä virtsassa tai parhaimmissa tapauksissa kokonaan lopettaa sen. Sopivia ruoka-aineita ovat rasva-aineet ja munavalkuaisaineet, kuten munat, liha- ja kalaruuat, jotavastoin sokerilajit, leipä sekä muut vilja-ainekset ja perunat eli ns. hiilihydraatteja sisältävät ovat sopimattomia, koska juuri niistä sokeri muodostuu vereen.

Aluksi täytyy sokeritautisen noudattaa ankaraa ruokajärjestystä, se on, kieltäytyä täydellisesti leivän, sokerin, perunoiden ja muiden hiilihydraattirikkaiden ravintoaineiden nauttimisesta. Tällöin saamme selvyyttä taudin luonteesta: hyväluontoisessa tapauksessa katoaa tällöin sokeri virtsasta, pahaluontoisessa jatkuu sokerin erittymistä, joskin entistä vähemmässä määrässä.

Ankara ruokajärjestys

Kun hyväluontoista sokeritautia sairastava on jonkun aikaa noudattanut ankaraa ruokajärjestystä, alkaa hänen elimistönsä parantua siinä määrin, että se jo voi käyttää hyväkseen jonkun pienemmän määrän hiilihydraatteja. Tässä on kuitenkin meneteltävä varovaisesti, kokeilemalla, sillä eri ihmisten sietämiskyky vaihtelee. Sairaan tulee sentähden antautua lääkärin hoidettavaksi ja virtsatutkimuksia on tuon tuostakin toimitettava.

Luvallisia ravintoaineita ovat kaikenlainen liha ja kala, munat, rasvajuustot, kerma, voi ja silava. Kiellettyjä taas sokeri, hunaja, leipä, puurot, vellit ja perunat. Varovaisuudella voi käyttää keitettyjä hedelmiä, joita imelöidään sakarinillä, kuorimatonta maitoa, erittäinkin viiliä, mandelileipää ja pähkinöitä.

Tärkeinä apukeinoina ovat vielä kohtuulliset ruumiinharjoitukset, raitis ilma sekä kylvyt. Kylmiä kylpyjä on yleensä vältettävä, jota vastoin sauna ja lämpimät ammekylvyt lisäävät hyvinvointia ja ehkäisevät paiseiden ja kutkan syntyä. Mitään sokeritautiin suorastaan vaikuttavaa lääkettä ei ole, jonka takia myös kaikki sokeritautiin suositetut ja kehutut lääkkeet ovat pidettävät keinotteluna. Ainoastaan muutamia sokeritaudin aiheuttamia oireita voimme lievittää lääkkeillä.”

Tohtori Matti Tolonen kommentoi

Tyypin 2 diabeetikoille vähähiilihydraattinen (vhh) ruokavalio on edelleen paras mahdollinen. Se ei ole mikään viime vuosien ohimenevä muotivillitys, kuten Diabetesliitto, THL ja ravitsemussuosituksia laativa ravitsemuseliitti on väittänyt. Lääketeollisuuden sponsoroima Diabetesliitto on vastustanut jyrkästi vhh-ruokavaliota, koska sen noudattaminen vähentää lääkkeiden tarvetta. Lääke- ja elintarviketeollisuus ovat lahjoneet lääkäreitä ja ravitsemustieteilijöitä sadoilla miljoonilla euroilla, jotta he vähättelisivät sokereiden haittoja ja syyttäisivät rasvoja ja kolesterolia syyllisiksi elintasotauteihin.

Arvostettu tiedejulkaisu BMJ (The British Medical Journal) julkaisi vuonna 2015 tutkimuksen, jonka mukaan terveystutkijat ovat saaneet jo pitkään rahoitusta Coca-Colalta, Pepsiltä, Nestléltä ja Britannian panimo- ja tislaamoinstituutilta. Suurin sokerilobbaaja Coca-Cola on äsken haastettu Yhdysvalloissa oikeuteen rahoittamiensa tutkimusten vääristelystä ja yleisön harhaanjohtamisesta. Yhtiö on rahoittaa myös Helsingin yliopiston ravitsemustutkimuksia, joita johtaa professori Mikael Fogelholm. Hän on vastustanut julkisuudessa vhh-ruokavaliota (”ei ole tutkittu”) ja vähätellyt sokeriongelmaa.

Vhh-ruokavalio elää nyt renesanssia (uudesti syntymistä), ja sen suosio kasvaa kohisten meillä ja mualla. Ison-Britannian suurin ja nopeimmin kasvava vhh-foorumi Diabetes.co.uk käynnisti marraskuussa 2015 kampanjan, jossa 120 000 tyypin 2 diabeetikkoa vaihtoi vhh- ruokavalioon. Kymmenessä viikossa 80 prosenttia osallistujista pudotti painoaan, joka kymmenennen paino aleni vähintään yhdeksän kiloa. Veren sokeritasapaino koheni yli 70 prosentilla, ja joka viides kykeni luopumaan synteettisistä lääkkeistään. Vuoden kuluessa ohjelmaan on liittynyt jo yli 160 000 tyypin 2 diabeetikkoa, raportoi foorumin johtaja Anjur Panesar marraskuussa 2016. Samalla diabeteksen lääkekustannukset ovat vähentyneet yli neljällä miljoonalla eurolla.

Terveys-Hymy 4-2017

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: ruokavalio, sokeritauti, tyypin 2 diabetes, vähähiilihydraattinen ruokavalio

Kommentit

Oma kommentti