Nainen, tunne seksuaalisuutesi!

Toimiva  seksuaalisuus on osa terveyttä ja hyvinvointia, toteaa seksuaaliterapeutti Sinikka Savander.

– On tärkeää tunnistaa oma seksuaalisuus ja seksuaaliset tarpeet.

Seksuaalisuus muodostuu ja muuttuu koko elämän kaaren ajan. Lapsuuden kokemuksetkin voivat vaikuttaa seksuaalikäyttäytymiseen, niin myös koko eletty elämä ja sen antamat kokemukset sekä hyvässä että pahassa. Kaikilla elämämme kokemuksilla on merkitystä seksuaalisuudessamme.

– Naisen seksuaalisuudessa on merkittäviä käännekohtia, jotka ilmenevät ikäkausittain hormonitoimintojen sääteleminä, seksuaaliterapeutti Sinikka Savander toteaa. – Seksuaalisuuden alue on hyvin haavoittuva ja myös herkkä ottamaan vastaan kaikkia myönteisiä asioita.

– Naisen seksuaalisuuden laatu määrittyy paljolti elämäntavoista. Itseään kunnioittava nainen huolehtii myös kunnostaan ja terveistä elämäntavoista. Seksuaalisuuden myötä voivat toteutua myös turvallisuuden, hellyyden, rakastamisen ja arvostuksen tarpeet. Tasapainoinen ja tyydyttävä seksuaalisuus luo perustan naisen koko olemukselle. Jo pelkkä ulkoinen olemuskin saattaa kertoa, onko nainen rakastettu ja tasapainossa itsensä kanssa.

– Seksuaalielämän antama energia ja hyvä olo näyttäytyy ilmeissä, liikkeissä ja vartalossa, jossa virtaa eroottisuuden, seksin ja lämmön energia. Itsensä kanssa läsnä oleva ihminen voi tuntea rakkauden ja seksuaalisuuden koko kehossaan. Rakkaus täyttää mielen ja hyväilee syvimpiä tunne-elämyksiä.

Eroottinen nainen

Eroottisessa rakkaudessa nainen kokee kosketuksen ja hellyyden. Tunteiden mukanaolo antaa seksuaalisuudelle syvyyttä ja laatua. Naisen olisikin hyödyllistä pitää itseään eroottisena ja arvokkaana. Joka päivä kannattaisi tehdä joku asia, mistä itse nauttii ja saa itsensä tuntemaan onnelliseksi.

– Kun naiset lähtevät tarkastelemaan omaa seksuaalisuuttaan seksuaalineuvontaan tai terapiaan, siellä keskustelu kannattaa aina. Nainen on jo pitkään saattanut elää epätyydyttävää seksuaalielämää parisuhteessa. Hän on kadottanut oman itsensä kunnioituksen ja kätkenyt omat seksuaaliset tarpeensa joihinkin suorittamisiin, joita tekemällä hän on luullut saavansa arvostuksen – ja pettyessään jäänyt yksin omien vaikeuksiensa kanssa. Silloin on auttanut, kun on voinut tutustua itseensä avoimesti ja tulla tietoiseksi tunteistaan, jotka ovat olleet kätkettyinä kauan. On lupa tuntea, nauttia, ja mitä enemmän olet sinut oman kehosi ja persoonasi kanssa, sitä helpompi on toteuttaa seksuaaliset fantasiat ja nautinnon monet mahdollisuudet. Toista ei voi muuttaa, itsestään on muutos aloitettava.

Haluton nainen

Sinikka Savander sanoo, että seksuaali- ja parisuhdeneuvonnassa sekä seksuaali- ja pariterapiassa tulevat esiin naisen seksuaaliset ongelmat kuten haluttomuus, kiihottumisvaikeudet ja orgasmiasiat.

–  Nainen saattaa tuntea itsensä haluttomaksi monestakin syystä. On kiirettä, työtä liian paljon, ei omaa aikaa, myös sairaudet ja lääkitys vaikuttavat seksuaaliseen halukkuuteen  Liialliset vaatimukset itseään kohtaan, koti, lapset, työ ja mies on hoidettava mahdollisimman hyvin, jotta kaikki muut olisivat tyytyväisiä. Näin nainen laittaa helposti omat tarpeensa sivuun. Liiallinen siivoaminen tai toisista ylihuolehtiminen voi kertoa jonkinlaisesta ahdistuksesta parisuhteessa tai turhautumisesta omaan naisen elämään. Monesti ilmenee, että nainen on tyytymätön itseensä, on asettanut liian isoja vaatimuksia itselleen.

– Monet naiset kertovat myös tunteettomuudesta parisuhteessa, he elävät kylmässä suhteessa ilman hellyyttä ja läheisyyttä. Olisi syytä ajoissa huomata, kuinka helposti tuleekaan luopuneeksi omista tarpeista eikä enää elä oman näköistä elämää vaan yrittää sopeutua tai elää elämäänsä toisten kautta. Tänä päivänä yksinäisenkin naisen on mahdollista elää seksuaalisesti rikasta elämää.

Oikeus tunteisiin

–  Naisen haluttomuuteen voi johtaa myös miehen tunteiden, huomion ja hellyyden puute. Täydellisyyden aikakautena nainen ei ole sinut oman kehonsa eikä koko seksuaalisuutensa kanssa, ja tässä mediakin tekee omaa tuhotyötään naisen itsensä hyväksymiselle. Saattaa myös olla joitain salaisuuksia, jotka vaikeuttavat halujen esiin tuomisen parisuhteessa. Kyseessä voi olla myös toinen suhde tai omassa seksuaalihistoriassa olevat traumaattiset kokemukset. Suhteesta voi puuttua arjen erotiikka, huumori ja avoimuus.

–  Valitettavasti moni nainen rakastelee vain saadakseen miehensä tyytyväiseksi ja nainen alkaa voida seksuaalisesti huonosti. Näin myös tunteet kadotetaan, läheisyyttä ruvetaan karttamaan ja etäisyys parisuhteessa onkin jo arkea. Tunteiden puutteessa eroottisuuskin katoaa. Nainen on kadottanut yhteyden omaan kehoonsa ja läsnäoloon itsensä kanssa.

–  Naisen haluttomuuteen vaikuttavia syitä voisi luetella vaikka kuinka monta, Sinikka Savander toteaa. – Avoin keskustelu ja ongelmista tietoiseksi tuleminen avaa oman seksuaalielämän lukot.

Nautintoa voi lisätä

Kaikki edellä luetellut henkiset syyt voivat vaikuttaa naisen haluttomuuteen. Ne pitää käydä läpi, sillä käsittelemättömät asiat vaikuttavat jokapäiväisessä elämässä.Kun  niistä tulee tietoiseksi, on jo paljon helpompaa. Parisuhteessa, toistensa, kunnioittaminen, huomioiminen ja puhuminen lisäävät halukkuutta myös seksielämään.

–  Onneksi markkinoilla on myös turvallisia naisen nautinnon lisääjiä, l-arginiini -tuotteita, jotka saavat aikaan iloisia asioita naisen seksuaalisuudessa. Tiedän useiden naisten käyttävän päivittäin säännöllisesti l-arginiinituote Libiota ravintolisänä.

He ovat kertoneet Libion saavan aikaan todella muutoksia: emätin kostuu, kiihottuminen alkaa ja näin myös halukkuus lisääntyy. He ovat tunteneet klitoriksen herkistyvän kosketukseen ja hyväilyyn, jolloin orgasmin saanti nopeutuu ja nainen onnistuu saamaan upean huipentuman ja nautinnon.

–  Samalla kun nainen käyttää päivittäin l-arginiinituotteita on hyvä selvittää myös henkinen hyvinvointi, Sinikka Savander toteaa. –  Naiset ovat kertoneet kokeneensa Libion vaikutukset ja sen turvallisuuden eikä kukaan ole kokenut sivuvaikutuksia. Tuotetta käyttäessään he saavat itsevarmuutta ja seksuaalinen tyytyväisyys lisääntyy, seksuaalienergia virtaa ja uudenlainen seksuaalielämä on alkanut Libion avulla. Kun nainen itse voi hyvin ja on tyytyväinen itseensä, myös seksuaalielämä parisuhteessa saa uudenlaista värinää.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 11-2004

Teksti:Fenno Natura
Avainsanat: frigidi, seksi ja sukupuolielämän ongelmat

Kommentit

Oma kommentti