Naisten vaivoista ei kannata vaieta

Vanhenevien miesten potenssiongelmista on puhuttu jo vuosikausia täysin avoimesti, mutta ikääntyvien naisten intiimiongelmista on vaiettu. – Nyt olisi korkea aika murtaa tämäkin tabu, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila toteaa.

Kansainvälisessä verkkokyselyssä selvitettiin emättimen limakalvojen ohenemisen ja kuivuuden vaikutuksia vaihdevuosi-iän ylittäneiden naisten ja heidän kumppaniensa elämään. Tulokset olivat hätkähdyttäviä. Peräti kaksi naista kolmesta kertoi välttävänsä seksiä kumppaninsa kanssa emättimen kuivuuden takia.

Vaikka emättimen kuivuus on yleinen vaiva, joka toinen nainen kokee, ettei sen oireista ja hoidoista ole saatavissa riittävästi tietoa. Vaivaa myös yleisesti pidetään tabuna.

– Tämänkaltaisiin kyselyihin osallistuvat naiset ovat yleensä 50–70-vuotiaita, gynekologi Pirkko Brusila kertoo.

Emättimen limakalvojen kuivuminen johtuu hormonien hiipumisesta eli hormonitoiminnan sammumisesta vaihdevuosien alkaessa. Se taas johtaa siihen, että limakalvot ohenevat ja muuttuvat todella kuiviksi. On kutinoita, kirvelyä ja lisääntynyttä virtsaamisen tarvetta, koska myös virtsateiden limakalvot kuivuvat. Rakkokaan ei siedä normaalia venytystä vaan virtsaamisen tarve tihenee, ja kun rakko ei pääse tyhjenemään, voi esiintyä virtsakirvelyäkin, mikä niin ikään on hyvin tavallista.

– Iän myötä voi esiintyä herkemmin myös virtsatietulehduksia. Immuunijärjestelmä limakalvoilla ei ole enää voimissaan, koska limakalvojen verenkiertokin on huonompi silloin, kun siellä esiintyy kuivuutta.

Apua on saatavilla

Tekijöitä on siis useita. Ja sitten kun vielä puhutaan seksistä, ongelmia tulee lisää.

– Vaikka nainen olisi kuinka innokas ja halukas, normaalia kostumista ei tapahdu, koska fysiologisia edellytyksiä ei enää ole verenkierron heikkenemisen takia. Vanheneva nainen ei ole fyysisesti enää parikymppinen. Se on täysi mahdottomuus.

– Jos kaksi kolmesta naisesta kieltäytyy seksistä näiden ongelmien takia, se on todella paljon. Kun paikat eivät kostu, seksi sattuu, eikä se ole enää hauskaa. Ja kun asiasta ei ole riittävästi tietoa, miehet kuvittelevat helposti, että ”jaahah, sua ei siis haluta”. Tästä ei kuitenkaan ole kyse. Ja jos nainen käyttää liukasteita, mies saattaa loukkaantua siitäkin.

Apua on kuitenkin saatavilla. On olemassa paikallista hormonaalista hoitoa, joka korvaa puuttuvan hormonin ja pitää limakalvot kimmoisina, pehmeinä, nuorekkaina ja terveinä. Kyseessä on valmiste nimeltä Vagifem, jonka vaikutusta voi verrata Viagraan miehillä, koska käyttö mahdollistaa normaalin seksin.

– Kyseessä on reseptivalmiste, jonka takia on käytävä lääkärillä, Pirkko Brusila toteaa.

– Se on siinä mielessä hyvä valmiste, että kyseessä on tabletti, joka viedään kertakäyttöasettimella emättimen pohjalle, ja koska se on nimen omaan paikallisesti limakalvoon vaikuttava estrogeeni, se rakentaa solukerroksia limakalvolle. Ohuus katoaa ja näin syntyy luontaista kimmoisuutta. Samalla kudoksen verenkierto paikallisesti paranee, jolloin myös immuunijärjestelmä kohenee, koska verenkierto on parempi.

Sukupuolielämä paranee

Markkinoilla on myös reseptivapaita valmisteita sekä voide- että emätinpuikkomuodossa. Vagifem on Brusilan mukaan aivan samalla viivalla niiden kanssa, mutta Vagifemin etu on siinä, että kyseessä on pieni tabletti, joka ei valu. Voiteet valuvat, samoin puikot kun ne sulavat, mikä saattaa ärsyttää joitakin.

– Minulla on ollut tapana sanoa potilailleni, että nyt kun aloitetaan paikallishoito, tähdätään ensin sadan vuoden ikään ja mietitään sitten sen jälkeen, mitä tehdään. Potilaita tämä naurattaa, mutta samalla asia jää mieleen. Kyseessä on siis jatkuva hoito eikä mikään kuuri.

Brusila peräänkuuluttaa avointa keskustelua ennen muuta pariskuntien kesken. Ja apua on saatavissa: lähes puolet eli 47 prosenttia emättimen kuivuudesta kärsivistä naisista koki sukupuolielämänsä kohentuneen paikallisen estrogeenihoidon aloituksen jälkeen.

– Emättimen kuivuutta pidetään edelleen tabuna, eivätkä naiset osaa hakea siihen apua. Monet naiset pitävät sitä myös ikääntymiseen kuuluvana luonnollisena asiana, johon ei ole hoitoa.

Brusilalla on terveisiä myös suomalaisille miehille. Asiaa on perinteisesti kierretty kuin kissa kuumaa puuroa, mutta nyt olisi aika nostaa se kissa pöydälle.

Yksityisvastaanottoa pitävä Brusila on saanut Vagifemin käytön aloittaneilta potilailtaan hyvin tyytyväisiä ja kiitollisia kommentteja.

– Reseptiä uusimaan tulleet naiset ovat kertoneet, että elämä on taas kuin nuorella terveellä naisella.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 7-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: emättimen kuivuus, hormonitoiminta, naisten vaiva, vaihdevuodet

Kommentit

Oma kommentti