Närästys kiusana kesälläkin

Grilli on kuumana kesällä Suomen jokaisessa kolkassa ja rasvainen ruoka maistuu ulkoilmassa. Vatsahapon aiheuttama korvennus rinnassa eli närästys on hyvin yleinen vaiva ruokailun jälkeen. Pahimmillaan närästys nostaa hapanta mahanestettä nieluun saakka.


Mausteisen ja rasvaisen ruoan sekä runsaan syömisen lisäksi närästystä voivat aiheuttaa savustetut tai käristetyt ruoat ja sitrushedelmät. Juomista kahvi, alkoholi ja happamat mehut ovat myös usein syynä närästysoireisiin. Ylipaino, tupakointi, raskaus ja kipulääkkeiden pitkäkestoinen käyttö altistavat niin ikään närästykselle.

Ajoittaiseen närästykseen tepsii itsehoito. Mahaa ärsyttäviä ruokia ja juomia kannattaa välttää, jos ne aiheuttavat oireita. Runsaita aterioita ei ole syytä nauttia juuri ennen nukkumaanmenoa: parin, kolmen tunnin tauko ruokailun ja nukahtamisen välillä on paikallaan. Korvennusta ja poltetta rintalastassa ilmenee usein öisin, sillä makuulla olo pahentaa närästystä. Jos närästys häiritsee yöunia, voi oloa helpottaa nostamalla sängyn päätyä esimerkiksi kirjojen avulla. Tyynypinon kasvattaminen ei auta oireisiin.

Närästystä voi lievittää myös apteekista saatavilla itsehoitolääkkeillä, joita voi kokeilla 1–2 viikon ajan.

Teksti: Hymy
Avainsanat: närästys

Kommentit

Oma kommentti