Nicken nivelet notkistuivat

Nicke Lignell on niin monesta tuttu, ettei häntä tarvitse pahemmin esitellä. Nicke paiskii töitä vauhdikkaasti siellä sun täällä, mutta on kuitenkin joutunut jo havaitsemaan keski-iän mukanaan tuomia pikku kremppoja. – Ei mitään vakavaa, mutta iän myötä aamukankeus on lisääntynyt.

Sipoossa asuva näyttelijä Nicke Lignell, 47, on alun perin kotoisin länsirannikon Bromarvista, missä perheen kesämökki sijaitsee. Nicke on naimisissa Raakel Lignellin kanssa, joka niin ikään on julkisuudesta tuttu. Pariskunnalla on peräti viisi lasta, kolme tyttöä ja kaksi poikaa, joiden ikähaitari on 14–22. Yksikään jälkikasvusta ei vielä ole lähtenyt vanhempiensa ammattiin, mutta eipä porukalla ole vielä runsaasti ikääkään.

Nicke on kulttuurin sekatyöläinen, joka tekee välillä teatteria, välillä telkkaria, välillä elokuvaa, sekä junto- ja laulukeikkoja. Mitään isompaa projektia ei näillä tietämin ole tulossa, tasaista keikkailua vain. Nicke on työskennellyt free lancerina jo vuodesta 1993 eli 27-vuotiaasta asti – ja sanoo viihtyvänsä itsenäisenä artistina.

– En ole koskaan katunut freeksi heittäytymistä, hän toteaa vakaasti.

– Luulen sen olevan jossakin määrin myös geeneissä, ettei osaa tai halua tehdä vain yhtä tai kahta asiaa. Haluan vaihtelua, ja halu on kasvanut entistä voimakkaammaksi iän myötä. En pystyisi menemään teatteriin vakituisesti, vaikka ehdot olisivat minkälaiset tahansa. En osaisi olla koko ajan vain yhdessä talossa, se ei sovi minulle.

Ikä tekee tehtävänsä

Ikä kuitenkin tekee tehtävänsä myös Nicke Lignellille, sillä puoleen vuosisataan on aikaa enää kolme vuotta.

– Mitään sen pahempia terveysongelmia ei ole, kai voidaan puhua varmaan vain normaalin keski-ikäisen miehen perushaasteista. Peruuttamatonta leimaa minkään sairauden kanssa ei ole, mutta on kuitenkin jotain pientä, etupäässä autoimmuunipuolen juttuja. Mitään jatkuvaa reseptilääkitystä ei ole.

– Yhtenä riesana ovat olleet kausittain jatkuvat iriitit eli kyse on silmän värikalvon tulehduksesta, joka kuuluu ryhmään puoliksi selittämättömiä juttuja. Kun iriitti iskee, joudun tiputtamaan kortisonia kuuden viikon kuurin ajan alkuun aika tiheästikin, mutta loppua kohti tahti onneksi harvenee. Se iskee aina jompaan kumpaan silmään, ja jos sitä ei hoida kortisonilla, se on punainen kuin krapulaisen ihmisen silmä.

Vuodenajoilla tai syömisillä tai juomisilla ei ole mitään vaikutusta iriitin puhkeamiseen eivätkä lääkäritkään osaa selittää, mistä se johtuu. Kyse voi olla vähän samanlaisesta jutusta kuin allergiat, joista kukaan ei tiedä, tarvitaanko niiden puhkeamiseen kolmen, neljän vai viiden eri osatekijän yhdistelmä.

On huonompia päiviä

Nicke arvelee, ettei olemassa ole ainotakaan ihmistä, jolla ei olisi jotain autoimmuunisairauden oireita. Kaikkia ei vain ole tutkittu tarpeeksi.

– Omat solut tulkitsevat muita omia soluja vihollisiksi. Ne purkavat tavallaan kokonaisuutta. Sen ikä kuitenkin on tehnyt, että aamukankeus on lisääntynyt, hän toteaa.

– Minun on ollut vaikea lähteä heti liikkeelle, kun nousen aamulla sängystä. Muutenkin on joskus sellaisia päiviä, että jokainen solu ikään kuin huutaa. Kyse ei ole päänsärystä tai siitä, että käsi tai jalka tai joku muu paikka olisi niin kipeä, että olisi tarvetta lähteä lääkäriin kunnolla valittamaan – on vain tavallista huonompia päiviä.

Nicke on aina suhtautunut positiivisesti luontaistuotteisiin ja on jo vuosia syönyt sekä vitamiineja että ubikinonia. Kovat lääkkeet tuntuvat aina häijyiltä ja etenkin, jos niitä joutuu käyttämään pitkään kuten esimerkiksi kortisonia silmään.

– Vaikka tiputankin sitä pieniä määriä, tulee kuitenkin sellainen fiilis, ettei tunnu kivalta rasittaa kroppaa millään ylimääräisellä. Sen takia luontaistuote on aina paljon läheisempi vaihtoehto, jos vain on mahdollisuus ja aikaa kokeilla jotain muuta ennen kuin tarvitsee mennä kovien rohtojen puolelle.

Suunta parempaan

Niinpä Nicke oli heti valmis kokeilemaan Vital3-nimistä valmistetta, josta hän kuuli vaimonsa kautta.

– Aloitin sen ottamisen helmikuussa, kolme tippaa veteen joka aamu. Välissä on ollut vain ihan pieniä taukoja kuten esimerkiksi kesällä mökillä, ja ihan niin kuin olisin heti ne huomannut. Tai sitten se on korvien välissä, hän nauraa.

– Vital3 ei toimi niin kuin särkylääke, että otat nyt, ja hetken päästä vaiva on joksikin aikaa ohi. Tämän sisäänajo kestää aikansa, ja täytyy ihan erikseen mainita, että heti kuurin alussa tuntui kuin kaikki olisi mennyt hetken aikaa huonompaan suuntaan. Tuli semmoinen tunne, että täähän ei toimi, mutta kun kuulin, että näin oli käynyt muillekin, päätin jatkaa. Jaksoin uskoa, että nyt tätä on vain jatkettava, ja se kannatti.

Jomotukset ja jäykkyydet vähenivät sekä myös ajoittainen, selittämätön puutuminen varpaissa. Nyt Nicken tilanne on selvästi parempi kuin keskitalvella.

– Pääsen aamuisin sängystä ylös selvästi ketterämmin kuin ennen. Väitän, että valmiste on jeesannut minua ja olen valmis sanomaan, ettei tilanne todellakaan ole mennyt huonompaan suuntaan!

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Miguel Vera

Terveys-Hymy 9-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: Nicke Lignell, autoimmuunisairaus, iriitti, silmän värikalvon tulehdus, aamujäykkyys

Kommentit

Oma kommentti