Nivelreuma on kiusannut Annea jo 20 vuotta

Anne Tapio oli vain 27-vuotias, kun hänellä todettiin nivelreuma. – Olen ollut ajoittain tosi huonossa kunnossa. Pahimmat vuodenajat ovat olleet syksy ja talvi, mutta nyt olen saanut itseni kuntoon.

Tervolasta kotoisin oleva, mutta nykyään Kemissä asuva Anne Tapio, 47, työskentelee yksityisyrittäjänä hyvinvointialalla. Hän myy ravintolisiä ja antaa ravintoneuvontaa, titteliltään hän on diplomiravintoneuvoja. Hänellä on oma toiminimi ja hän tekee töitä kotoaan käsin.

– Olen toiminut yrittäjänä pääsääntöisesti vuodesta 2010 lähtien, hän kertoo.

– Olen koulutukseltani talouden ja rahoituksen tradenomi ja olen ollut valtiolla ja kunnilla erilaisissa työtehtävissä. Oma terveys sai vaihtamaan alaa.

Annen aviomies on yrittäjä hänkin, ilmastointialalla. Pariskunnalla on kaksi aikuista poikaa, 23- ja 21-vuotiaat.

– Meillä on reumaa suvussa, joten tämä perintö olisi saanut olla tulematta, Anne huokaa.

– Vaikka olen ollut aika ajoin huonossa kunnossa, olen silti aina yrittänyt päästä liikkeelle. Olen sen verran sinnikäs.

Lääkitys teki sairaaksi

Hän on saanut nivelreumaansa monenlaista lääkitystä koululääketieteen puolelta.

– Sitä on tullut laidasta laitaan. On ollut biologisia reumalääkkeitä, kortisonia, ja särkylääkettä kului välillä niin kuin olisin näkkileipää syönyt. Lääkkeet veivät pahimmat kivut pois ja biologiset lääkkeet varmaan estivät, ettei tullut nivelmuutoksia, mutta lopulta lääkkeet menettivät tehonsa. Ne eivät saaneet lopulta aikaan muuta kuin sen, että iho oli koko ajan auki, voin tosi huonosti ja vatsa oli aina sekaisin. Kun lääkkeistä ei enää tuntunut olevan mitään hyötyä, sovimme omalääkärin kanssa, että jätän kaiken lääkityksen pois.

Kun tätä juttua kirjoitettiin, Anne oli ollut tasan kaksi vuotta ilman kovaa lääkitystä. Hän on hoitanut itseään reumatikoille sopivalla ruokavaliolla ja ravintolisillä. Ruokavalio on muuttunut gluteenittomaksi ja maidottomaksi, ja sopivien ravintolisien avulla reuma on alkanut viimein hellittää.

– Otin ravintolisiä reippaasti, noudatin uutta ruokavaliota ja vähitellen huomasin, ettei enää särkenyt mistään. Voin kaikin puolin paremmin. Kiinnostuin näistä asioista oman huonovointisuuteni takia niin paljon, että rupesin kouluttamaan itseäni ja nyt takana on jo yli 10 vuoden opiskeluputki.

Kurkumavalmiste auttoi

– Ihan ensimmäiseksi lähdin vuonna 2006 opiskelemaan luontaishoitajaksi. Opiskelin myös hermoratahoitajaksi ja olen myös painonhallintavalmentaja. Huomasin kuitenkin aika pian, että ravitsemus on kuitenkin kaikkein tärkein asia, kun hoidamme terveyttä tai sairauksia. Opiskelinkin ensin Rovaniemellä Lapin Urheiluopistolla ravintovalmentajaksi, jonka jälkeen jatkoin Helsinkiin terveysopisto Salukseen, mistä valmistuin viime vuoden toukokuussa diplomiravintoneuvojaksi.

Yksi suurimmista avuista Annen itsehoidon taipaleella on ollut HCA:n kurkumavalmiste PhenoCur.

– Kun se tuli markkinoille pari vuotta sitten, otin sen heti käyttöön. Silloin vielä minulla oli särkyjä. Rupesin ottamaan sitäkin hiukan enemmän kuin suositusten mukaan eli kaksi kapselia aamulla, kaksi päivällä ja kaksi illalla. Vähitellen aloin pärjätä ilman ibuprofeenia. Ihan heti kurkumavalmiste ei kuitenkaan alkanut toimia, meni siinä varmaan kuukauden päivät. Tätä nykyä otan PhenoCuria ylläpitona 1–2 kapselia päivässä, mutta jos vähänkin tuntuu, että jotain kolotusta on tulossa, otan kaksi aamulla ja kaksi illalla. Lisäksi tarkistan, olenko lipsunut ruokavaliossani.

Vain jalka oireilee

Annen lääkärit eivät halua kuulla pihaustakaan kurkumasta, ravintolisistä tai ruokavaliosta särkyjen hoidossa.

– Kävin viimeksi joulukuun alussa reumalääkärin luona, ja hän oli hyvin pettynyt, kun olin näin hyvässä kunnossa. Hän ei kysynyt kertaakaan, mitä olin tehnyt. Parannettu mikä parannettu, mutta väärin parannettu. Minä aion kuitenkin jatkaa tällä tiellä.

Anne ottaa PhenoCurin lisäksi päivittäin B- ja D-vitamiinia, mineraalilisää, suolistonhoitotuotetta ja maitohappobakteereita. Hän toteaakin, että viimeksi mainitut ovat kaikille reumaatikoille erityisen tärkeitä.

– Reuma ei nyt rajoita elämää millään tavalla, ei ole sen takia edes kipuja missään, hän iloitsee.

– Vain jalka oireilee, mutta sekin epäonnistuneen varpaan jäykistysleikkauksen takia. Varvas jäi väärään asentoon ja haittaa menemistä. Leikkauksen epäonnistumiseen vaikutti sekin, että jalassa oli valmiiksi nivelrikko.

Annella on kaikille uusille PhenoCurin kokeilijoille yksinkertainen viesti: tarvitaan kärsivällisyyttä.

– Se ei auta heti niin kuin perinteiset särkylääkkeet, se vie aikansa. Jotkut ottavat sitä kuureittain, mutta minä syön sitä jatkuvasti sen sisältämän alfalipoiinihapon vuoksi. Se kun on hyvä aine aivotoiminnalle. Se vaikuttaa myös verensokeria alentavasti ja tietenkin se vaikuttaa myös kipuihin ja särkyihin.

Terveys-Hymy 4-2017

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Jyrki Nikkilä
Avainsanat: gluteeniton ja maidoton ruokavalio, kurkuma, nivelreuma, nivelsärky, ravintolisä

Kommentit

Oma kommentti