Nivelreuma olikin kihti

Mika Marjomaa– Otan mielelläni vastaan tiedon, jonka mukaan kihti on normaalia älykkäämpien ihmisten tauti, rovaniemeläinen Mika Marjomaa nauraa. – Muuta hauskaa siinä ei sitten olekaan.

Rovaniemellä atk-alan suunnittelijana työskentelevän Mika Marjomaan, 40, jalkavaivoja luultiin aluksi nivelreumaksi, mutta kihtidiagnoosi varmistui verikokeiden myötä pari vuotta sitten. Vaivat alkoivat klassisesti vasemman jalan isovarpaan tyvinivelestä, mistä säryt ja turvotukset siirtyivät myös molempiin nilkkoihin.

– Kihti ilmeni kohtauksittain, jotka saattoivat kestää parista päivästä yli viikonkin, Mika kertoo. – Pahimmillaan se haittasi kävelyä. Kihti on semmoinen vaiva, että se kerää aikansa ureaa niveliin ja kun sitä kertyy tarpeeksi, kohtaus tulee. Onneksi on olemassa joitakin kihtiin tarkoitettuja, kipua lievittäviä täsmälääkkeitä, mutta ne ovat kalliitta.

Mika on tällä hetkellä poikamies, sillä avoliitto päättyi eroon vuosi sitten. Liitosta on kuitenkin onneksi kuusivuotias touhukas eskarilainen Mira Annika, jonka kanssa isä-Mika käy säännöllisesti uimassa.

Mika oli nuorempana urheilumiehiä. Hän hiihti kilpaa aina armeijaikään saakka. Kesäisin hän piti kuntoa yllä juoksemalla ja pyöräilemällä. Hän hiihteli vielä jonkin verran intin jälkeen, mutta sitten kilpaurheilu jäi ja hän siirtyi kuntosaliharrastajaksi. Kun sekin jäi, alkoi kiloja kertyä, ja niinpä 182-senttinen Mika painaa tällä hetkellä 130 kiloa. Hän uhoaa rupeavansa laihduttamaan, sillä varmaan ylipainollakin on ollut oma osuutensa vaivoihin. Niinpä Mika tyttärensä kanssa uintireissuilla käydessään harrastaa myös allasjuoksua ja tavoitteena on päästä sataan kiloon.

– Minut voi huoletta luokitella kulinaristiksi, mutta kihdin myötä olen joutunut muuttamaan ruokavaliotani aika lailla. Pois ovat jääneet monet herkut kuten pienet muikut, katkaravut, herneet ja pavut sekä ikävä kyllä myös olut, jota ei saisi juoda ollenkaan.

Kihtiä on sanottu kuninkaiden taudiksi ja tautien kuninkaaksi, ja kihtipotilaat ovat keksineet senkin, että he ovat keskimääräistä älykkäämpiä. Mikalla ei ole mitään tätä tulkintaa vastaan.

– Muuten terveys on pitänyt ihan hyvin, mitä nyt pari kertaa olen sairastunut keuhkokuumeeseen. Ensimmäisen kerran parikymppisenä ja toisen kerran muutama vuosi sitten, mutta ne ovat menneet ohi oikein hyvin. Kihtilääkityksen ohella en syö muita lääkkeitä.

Nyt Mika ei tarvitse kipulääkkeitäkään samaan tahtiin kuin ennen, sillä hän on löytänyt kotikaupungissaan Rovaniemellä vaikuttavan Detria Oy:n tuotevalikoimasta parikin häntä suuresti auttanutta valmistetta.

– Minulla oli aikamoinen jalkahikiongelma, johon olen saanut hyvän avun Detrian  Relaxant jalkasuihkeesta. Olen saanut sillä myös varvasvälihautumat kuntoon. Viime keväänä keksin ruveta voitelemaan kipeitä ja turvonneita jalkojani lihasrentouttaja Relaxantilla.  Huomasin nopeasti, että siitä on suurta apua kihdin aiheuttamiin kipuihin ja turvotukseen.

– Äitini puolestaan on kehunut kovasti Jalka-Relaxantia, koska hänelläkin on ollut jalkavaivoja, ja hän on saanut niihin tällä valmisteella suuren avun. Minä olen toistaiseksi ollut hyvin tyytyväinen lihasrentouttaja-Relaxantiin, mutta varmaan jossakin vaiheessa kokeilen myös Jalka-Relaxantia.

Mikan ei enää tarvitse käyttää Relaxant jalkasuihkeita päivittäin, mutta Relaxant lihasrentouttaja kuuluu jokapäiväiseen elämänmenoon.

– Hieron sitä jalkoihini yleensä kun iltaisin istun lepotuolissani ja katselen telkkaria. Se paitsi rentouttaa myös poistaa hyvin tehokkaasti kipua ja turvotusta. Olen pystynyt merkittävästi vähentämään särkylääkkeiden syöntiä, mikä on hyvä asia, sillä ne tahtovat olla vatsalle aika ilkeitä kavereita.

Mika kertoo Relaxantin olevan myös hyvin nopeatehoinen.

– Jos oikein hyvin sitä hieroo ihoon, ettei se jää nahkeaksi, niin varmaan tehon huomaa jo siinä vaiheessa, kun toisenkin nilkan on voidellut ja viimeistään silloin, kun lähtee kävelemään jääkaapille. Nyt homma on tosi kivasti hanskassa.

Koska Mika pääsee nykyään liikkumaan selvästi paremmin kuin ennen, hän suunnittelee myös lisäävänsä liikuntaa.

– Uimassa käyn päivittäin ja harrastan silloin myös vesijuoksua. Jalkojen takia ei ole oikein muuta liikuntaa pystynyt harjoittamaan, mutta nyt olen ruvennut myös pikkuhiljaa käymään kuntosalilla ja talveksi aion ostaa suksipaketin. Tavoitteena on tiputtaa painoa vähintään kolmisenkymmentä kiloa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Timo Lindholm

Terveys-Hymy 1-09

Teksti:Detria
Avainsanat: kipu, kihti, särky, lihasten kipeytyminen, nivelreuma, lihaskipu

Kommentit

Oma kommentti