Nivelreuma on vaivannut jo yli 20 vuotta

Arja Koskela on työskennellyt luontaistuotekaupan myyjänä jo peräti 18 vuotta. Kiinnostus luontaistuotteisiin syntyi aikoinaan pitkälti omien sairauksien kautta, joihin perinteiset kovat lääkkeet eivät tehonneet.

Helsinkiläisen Arja Koskelan, 57, nivelreuman ensimmäiset oireet ilmaantuivat jo yli 20 vuotta sitten.

– Se lähti päkiöistä. Ensin luulin, että kaikki johtui huonoista kengistä, mutta niin ei ikävä kyllä ollut. Edessä oli lopulta lääkärireissu, ja verikokeet osoittivat, että minulla oli seropositiivinen reuma.

Se ei sinänsä tullut yllätyksenä, sillä isän puolelta sukua on aika voimakas reumatausta.

– Kaiken lisäksi aviomiehellä on nivelrikko, joten meidän kahden tyttären geenit eivät näiltä osin ole ihan parhaimmasta päästä, Arja huokaa.

– Mieluummin jättäisimme lapsillemme perinnöksi jotakin muuta.

Arja työskenteli ennen luontaisalalle Helsingin Itäkeskukseen siirtymistään konttoripäällikkönä, mutta sen jälkeen kun hän oli kotona useita vuosia hoitamassa tyttäriään, entisiin kuvioihin ei ollut helppo palata. Täytyi keksiä jotakin uutta.

Arja sanookin, että jos hän olisi hakeutunut aikaisempiin töihin, hänen olisi pitänyt kouluttautua uudestaan, sillä tietokoneala oli sinä aikana loikannut mahtavin harppauksin eteenpäin.

Kiinnostus heräsi

Niinpä hän vaihtoi alaa ja toimi jonkin aikaa Tupperwarella ryhmänjohtajana.

– Mutta sitten iski reuma, ja taas täytyi katsella uutta työtä. Luontaistuoteala alkoi kiinnostaa oman sairauteni myötä, ja rupesin opiskelemaan sitä. Kovat synteettiset lääkkeet eivät ole ikinä kiinnostaneet, vaikka jouduin syömään niitä reuman alkuvaiheissa. Tulokset eivät olleet hyvät.

Alkuun reumaa hoidettiin reumapolilla ja kokeiltiin kaikenlaisia lääkkeitä.

– Välillä yhtä ja välillä useampaa. Lopulta menin aika huonoon kuntoon. Olin jo ennen nivelreumaan sairastumistani ollut kiinnostunut ravitsemuksesta ja luontaisalasta ja olin muuttanut ruokavaliotani kasvisravinnon suuntaan, mutta reuman puhkeamisen suhteen muutos tuli liian myöhään.

Ikä tuo vaivansa

Arja kävi Provitan kurssit ja kiinnostui alasta koko ajan entistä enemmän. Samalla hän alkoi myös hoitaa reumaansa.

– Käytin inkivääriä vuosikaudet, melkein näihin päiviin asti, mutta sen ottaminen täytyi lopettaa, koska se nosti verenpainetta.

Arjan nivelreuman pahimmat oireet ilmenevät käsissä ja varpaissa, jotka ovat vääntyneet. Vasen käsi on parempi kuin oikea, joka leikattiin kymmenkunta vuotta sitten. Arjen askareita sairaus haittaa tietysti monin tavoin.

– Se tuntuu etenkin iän myötä. Teen puolipäivätöitä, koska en jaksa enää koko päivää. Etenkin ranteiden sivuttaiset liikkeet tuntuvat, eikä käsiä voi kovin pitkään rasittaa. Jännetuppitulehduksia tulee helposti. Yöt se antaa nukkua kohtuullisen hyvin, jos lonkka ei satu vihoittelemaan. Nivelreuma voi kiusata ihan missä nivelessä tahansa.

Vuodenajoista kuumat kesät ovat Arjan mukaan nivelreuman kannalta kaikkein hankalimmat. Hän sanookin olevansa talvi-ihmisiä.

Nivelet notkistuivat

Arja Koskela löysi puolisen vuotta sitten Mezinan NutriLenk Active -nimisen tuotteen, jota hän alkoi aluksi ottaa kaksi kapselia päivässä. Nykyään annos on enää yksi kapseli aamiaisen yhteydessä. Valmisteesta on Arjan mukaan ollut selvää apua.

– Se voitelee ja tuo niveliin joustavuutta ja jonkin verran se vie särkyäkin. En syö reuman takia särkylääkkeitä kuin ihan poikkeustapauksessa. Pää on migreeniherkkä, joten sen takia joudun joskus turvautumaan särkylääkepurkille.

Arja käyttää nivelreumaan NutriLenkin ohella muitakin niveliä voitelevia aineita kuten hainrustoa, vihersimpukkaa, kalaöljyjä ja maitohappobakteereja.

– Tässäkin taudissa suoliston on syytä olla hyvässä kunnossa. Suosittelen kaikille nivelreumapotilaille NutriLenkiä. Ainakin minulla se on toiminut oikein hyvin.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Matti Matikainen

Terveys-Hymy 3-2015

Teksti:Mezina
Avainsanat: nivelreuma

Kommentit

Oma kommentti