Nivelrikkoa voi torjua syömällä

NivelrikkoNivelrikko on kansantauti, joka vaivaa yli miljoonaa suomalaista. Nivelrikolla tarkoitetaan nivelkipua ja turvotusta aiheuttavaa nivelen rustojen vaurioitumista. Alkuvaiheen rustovaurio ei näy edes röntgenkuvassa. Kipu ei koskaan.

Taudille on ominaista hidas eteneminen. Ensimmäiset alkavan nivelrikon oireet voi kokea jo parikymppisenä yllättävänä nivelkipuna missä tahansa nivelessä kuten sormessa, polvessa tai ristiselässä. Koska kipeys kuitenkin häviää muutaman päivän kuluttua, siihen ei tule kiinnittäneeksi sen enempää huomiota. Vuosien varrella nivelkipuja voi ilmetä uudestaan, ehkä entistä useammin ja pahempina. Lääkärin pakeille mennään yleensä vasta sitten, kun sorminivelissä on muhkuroita tai alaselkäkivut, aamujäykkyys ja polvet alkavat haitata jokapäiväistä elämää ja nukkumista. Silloin ollaan useimmiten viisikymppisiä.

Nivelrikon hankaluus on siinä, että sen tarkka syy ja aiheuttaja on edelleen tuntematon, vaikka perinnöllisyys ja aineenvaihdunta vaikuttavatkin jossakin määrin. Myös raskas niveliä rasittava työ tai tapaturmat voivat olla syynä. Ylipaino tekee jaloissa esiintyvän nivelrikon entistä hankalammaksi, mutta ei ole sen varsinainen aiheuttaja. Keskivartalolihavuuden on kuitenkin todettu jossakin määrin edistävän nivelrikon kehittymistä esimerkiksi sormissa. Kun taudin perussyy on tuntematon, ei vaivaan ole voitu kehittää parantavaa lääkettä. Ensisijainen hoito on lääkkeetöntä hoitoa, jolla pyritään hidastamaan nivelten rappeutumista.

Nivelrikon etenemistä voidaan torjua liikunnalla, tulehdusta ehkäisevällä ravinnolla ja ravintolisillä.  Koska nivelrustossa ei ole ravintoaineita tuovaa verisuonistoa, liikunta on ainoa keino, jolla nivelrusto voi saada nivelnesteen välittämänä tarvitsemiaan ravintoaineita. Nivelvaivoista kärsivän tulee katsoa mitä suuhunsa laittaa. Ylipainoa olisi syytä saada pois. Jos kasvisten, marjojen ja hedelmien syönti on ollut vähän niin ja näin, on niitä tästä eteenpäin ladottava lautaselle runsaasti. Mitä enemmän lautasella on erilaista väriä, sen parempi. On suositeltavaa syödä usein rasvaista kalaa kuten siikaa, Atlantin lohta, makrillia, silakkaa, tonnikalaa, sillä niissä on omegoista kaikista eniten solukalvoille tärkeää tulehdusvastaista omega-DHA rasvahappoa. Kannattaa syödä broilerin koipiluiden päistä myös rustot, sillä niistä saa samoja nivelaineita, joista ihmisenkin nivelrusto rakentuu!

Ravintolisien merkitystä ei voi yliarvostaa. Ravintolisistä nivelkudoksen on mahdollista saada nivelnestettä vahvistavia ja rappeutuvaa nivelrustoa korjaavia ravinto- ja rakennusaineita. Ravintolisät voivat hidastaa tai jopa pysähdyttää nivelissä jylläävän tulehduksen, joka aikaa myöten johtaa rustovaurioon.

Erityisen tulehdusvastaisia aineita ovat kasveista eristetyt antioksidantit, omega-DHA kalaöljy sekä D-vitamiini. Ruston rakennusaineita saa vihersimpukasta, hainrustosta ja hainrustouutteesta.

Vihersimpukassa on rustoaineksen muodostusta lisääviä ja rustoaineksen hajoamista vähentäviä glukosamiineja ja omega-rasvahappoja. Hainrusto ja siitä saatu uute sisältävät kondroitiinisulfaattia, mikä on eräänlaista liukuainetta. Se vahvistaa nivelnestettä ja parantaa nivelpintojen liukkautta, jolloin nivelen jäykkyys ja kipu lievittyvät.

Nivel tarvitsee myös D3-vitamiinia, joka nykytiedon mukaan on erittäin tulehdusvastainen aine, mutta siitä meillä suomalaisilla on ympärivuotinen krooninen puute. Polvinivelen rustopitoisuuden ja polven nivelrikon on todettu olevan yhteydessä D3-vitamiinin saantiin ravinnosta. Polven nivelrikkoa esiintyy enemmän henkilöillä, joilla on matalimmat seerumin D-vitamiinitasot. D-vitamiinin on todettu vähentävän varsinkin naisten polvikipua. D-vitamiinista on myös se hyöty, että se edistää luustoa vahvistavan kalsiumin imeytymistä ja estää lihasheikkoutta. Kun luusto on vahvaa ja lihakset kunnossa, myös nivelvaivat vähenevät.

Nivelrikosta kärsivän tulisikin löytää tuote, josta hän saa ravinnon ohella runsaasti edellä mainittuja aineita. Toistaiseksi Nivel-D+ on ainoa nivelrikkoisille tarkoitettu valmiste, josta saa myös D-vitamiinia.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 03-10

Teksti: Hymy
Avainsanat: nivelrikko, ravintolisä, rustovaurio

Kommentit

Oma kommentti