Nivelten aristus hellitti

Riitta Sauna-ahoRiitta Sauna-aho on jo vuosikymmeniä kärsinyt yliliikkuvista ja aristavista nivelistä, ja kaiken huipuksi muutama vuosi sitten ilmaantui fibromyalgia. Verenpainelääkityskin tuli kuusi, seitsemän vuotta sitten.

Karstulalainen Riitta Sauna-aho, 56, työskenteli nuoruudessaan lähes 20 vuotta maatalon emäntänä. Noihin aikoihin ei vielä maatöitä helpottavia koneita ja laitteita ollut aina saatavilla, joten askareista yritettiin selvitä lihasvoimalla. Se jätti jälkensä.

– Nivelistä tuli aristavia ja yliliikkuvia. Alkuun ne vain kipeytyivät ja alkoivat aristaa, mutta myöhemmin ne muuttuivat yliväljiksi, hän kertoo. – Kaikkein pahimmat ongelmat olivat nilkoissa ja ranteissa. Nivelet eivät luiskahda paikoiltaan, mutta niihin sattuu, kun tekee äkillisiä liikkeitä ja ne menevät yliojennukseen. Tosin kerran on polvi mennyt sijoiltaan. Nivelissä on todettu jonkin verran kulumaakin, mutta pahin ongelma on koko ajan ollut yliliikkuvuus.

Riitta on hakenut lääkäriltä apua ongelmiinsa ja hänet on ohjattu kuntoutukseen, mistä hän on kiitollinen. Asiantuntijoiden antamat jumppaohjeet ovat olleet suureksi avuksi. Vaikka Riitta onkin nivelongelmainen, hänelle on suositeltu runsasta liikkumista, mikä on ollut mieluisaa, sillä hän on aina ollut hyvin urheilullinen. Tällä hetkellä mielilaji on sauvakävely, mutta myös uinti, pyöräily ja hiihto sujuvat.

Riitta on syönyt nivelkipuihinsa ja fibromyalgian aiheuttamiin lihassärkyihin myös suuria määriä särkylääkkeitä – jopa niin runsaasti, että seurauksena oli vatsahaava. Hän popsi parin kolmen vuoden aikana Burana kuussatasta 5-6 tablettia päivässä, kunnes vatsa alkoi oireilla. Särkylääkkeiden syönti oli pakko lopettaa.

– Rupesin noudattamaan tarkemmin kuntoutuksessa saamiani ohjeita, ja niistä olikin apua. Sen jälkeen en ole juuri särkylääkkeisiin koskenut.

Riitan ensimmäinen liitto päättyi eroon, mutta siitä on peräisin kaksi aikuista poikaa. Hänen nykyinen miehensä Esa on ammatiltaan sahatyöntekijä.

– Valmistuin vuonna 1990 konepuusepäksi ja olin niissä hommissa kahdeksan vuotta, mutta sitten alan työt loppuivat. Sen jälkeen olin muutamia vuosia ravitsemustyöntekijänä keittiössä, mutta kun nekin työt loppuivat, olen vuoden verran ollut työttömänä ja valmentavassa lähihoitajakoulutuksessa. Monenlaista ammattia on siis tullut kokeiltua.

Riitta on kokeillut vaivojensa hoitoon myös monenlaisia ravintolisiä, mutta viime heinäkuussa hän löysi aivan uudenlaisen tuotteen, josta hän on todella innostunut. Valmisteen nimi on Platinum Plus.

– Luin siitä Terveys-Hymystä. Rupesin alkuun ottamaan neljää puristetta päivässä, ja pikku hiljaa aloin huomata, että jaksan paremmin eikä niveliäkään aristanut ja särkenyt enää samaan malliin kuin ennen. Kuurin aloittamisen jälkeen olen pystynyt myös liikkumaan enemmän kuin aikaisemmin. Nyt nivelet eivät haittaa, harrastinpa sitten mitä liikuntamuotoa tahansa. Tilanne on nykyään jo niin hyvä, että otan enää vain kahta tablettia päivässä.

– Ihan lopullisesti kaikki vaivat eivät ole kadonneet, mutta se täytyy kyllä myöntää, että tilanne on huomattavasti parempi kuin aikaisemmin, Riitta toteaa tyytyväisenä. – Olen jotenkin paljon tarmokkaampikin kuin ennen.

Terveys-Hymy 2-2008

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Ilkka Pietarinen

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: fibromyalgia, nivelvaivat

Kommentit

Oma kommentti