Helsinkiläinen tohtori Anu Mäkelä on huolissaan viime aikoina yhä yleisemmiksi tulleista nuorten miesten eturauhasvaivoista. Pääsyylliseksi hän näkee turhan machoilun. Hän yllyttää miehiä pitämään itsensä lämpimänä etenkin kylminä vuodenaikoina.
– Kun eturauhanen kerran alkaa temppuilla, se vaivaa koko loppuiän, hän toteaa.
Eturauhanen eli prostata on saksanpähkinän kokoinen. Se sijaitsee virtsateiden ja siemenjohtimen välissä. Sen oireilu voi alkaa nelikymppisenä. Jo puolet viisikymppisistä kärsii sen liikakasvun aiheuttamista vaivoista. Onkin sanottu, että 50 vuotta täyttäneillä miehillä voitaisiin pikemminkin puhua haitta- kuin eturauhasesta. Kun mittarissa on 80 vuotta, eturauhasvaivat piinaavat jo yhdeksää miestä kymmenestä. Eturauhasen liikakasvun takana ovat yleensä ikääntymisen aiheuttamat hormonitasapainon muutokset, jolloin miessukuhormonin eli testosteronin määrä laskee.
Kun eturauhanen alkaa suurentua, se ahtauttaa virtsateitä ja aiheuttaa ikäviä oireita. Yleisimpiä niistä ovat äkillinen tai tihentynyt virtsaamistarve – usein öisin – sekä heikentynyt virtsasuihku. Kaaret lyhenevät kuin suomalaisilla kuulantyöntäjillä olympialaisten karsinnoissa. Virtsarakko ei tyhjene kunnolla, ja monet kokevat jälkitiputtelua ja kivun tunnetta virtsatessa. Kyseiset vaivat ovat yleensä vaarattomia, joskin elämänlaatua heikentäviä, mutta ne voivat pidentyessään aiheuttaa painetta munuaisiin, jolloin tilanteesta saattaa kehkeytyä vakava.
Toinen jokamiehen eturauhassairaus on ns. ärtyvä eturauhanen eli prostatiitti. Tällöin eturauhanen ei suurene, mutta se ärtyy ja kipeytyy vähäisimmistäkin ärsykkeestä. Vaiva on tuttu kaikille niille suurten ikäluokkien miehille, jotka saivat aikoinaan rippilahjaksi mopon. Kaikkein paras prostatiitin hoitomuoto on kylpyamme, mutta valitettavasti vain harvoissa nykyisissä asunnoissa on enää ammetta. Lämpöhoito kuitenkin auttaa prostatiittiin.
Suuret ikäluokat ovat vääjäämättä jo tulleet siihen ikään, ettei Junnu Vainion laulua siteeraten pelaa enää mikään. Niinpä on ymmärrettävää, että lääkärin vastaanotolle saapuu entistä enemmän eturauhasvaivoista kärsiviä keski-ikäisiä miehiä. Yllättäen apua ovat viime vuosina ruvenneet tarvitsemaan myös 20-30 -vuotiaat miehet.
– Kun talvella vastaanotolleni tulee nuorempia miehiä hoitoon, heillä on yleensä vain lyhyet kalsarit ja ohuet sukat ja kesäkengät, helsinkiläinen tohtori Anu Mäkelä toteaa. – Sitten vielä ihmetellään, miksi ihmeessä se eturauhanen nyt noin temppuilee. Vaivat johtuvat ihan yksinkertaisesti siitä, että miehet kylmettävät itsensä. Eturauhanen on hyvin herkkä, eikä joskus tarvita muuta kuin jalkojen kylmettyminen, ei edes niiden kastumista. Ja kun eturauhanen on kerran kylmettynyt, se tahtoo uusiutua siitä lähtien koko loppuiän. Se ei enää toivu siitä.
Anu Mäkelä on nelinkertainen tohtori. Hän on lääketieteen tohtori, perinteisen kiinalaisen lääketieteen tohtori, filosofian tohtori biokemian puolelta ja myös ravitsemustieteiden tohtori. Kannattaa siis kuunnella, mitä hänellä on sanottavanaan.
– Miehet, pitäkää itsenne lämpiminä! Ei kalsareiden pituus talvella ole minkäänlaisen miehisyyden mitta. Jos eturauhanen laajenee tarpeeksi isoksi, siitä voi seurata muitakin ongelmia kuten erektiohäiriöitä. Siitä taas aiheutuu helposti masennusta, kun mikään paikka ei tunnu toimivan. Kaikki voi olla kiinni niin yksinkertaisesta asiasta kuin lämpimästä pukeutumisesta.
– Suuret lämpötilan muutokset eivät tee hyvää eturauhaselle. Suomalaiskansalliseen tapaan kuuluu olla ensin tulikuumassa saunassa ja hypätä sitten kylmään veteen, mistä eturauhanen ei pidä. Avantouinti on sitten aivan oma lukunsa; minulla on ollut todella paljon avantouimareita eturauhaspotilaina.
– Olen hoitojen alkuvaiheissa pistänyt miehet syömään vielä ylimääräistä sinkkiä, Anu Mäkelä kertoo. – Sinkin puutos aiheuttaa helposti eturauhasen kasvua ja jo laajentunuttakin eturauhasta hoidetaan yleisesti sinkillä. Alkuvaiheissa suosittelen sinkin päiväannokseksi jopa 60 mg, jota jatketaan ehkä 2-3 viikkoa, jonka jälkeen voi annoksen tiputtaa 40 mg ja 30 mg päiväannoksiin.
– Luontaistuotekaupoissa on myös muita eturauhasen hoitoon tarkoitettuja valmisteita, joissa vaikuttavana aineena on joko sabal eli kääpiöpalmu tai sitten kurpitsansiemen. Uutemuotoinen sabal toimii parhaiten akuutteihin tiloihin, kun taas kurpitsansiemen soveltuu parhaiten pitkäaikaiseen ja krooniseen vaivaan.
– Riippuu kuitenkin aina tapauksesta, mikä valmiste toimii parhaiten. Olen suositellut Prostavitia eniten ehkä vähän nuoremmille miehille, jotka ovat kylmettäneet itsensä ja vaiva on kroonistunut. Yksi Prostavitin hyvistä puolista on mukana oleva lykopeeni, jonka tiedetään hillitsevän vääräntyyppisten solujen muodostumista. Prostavitin etu on sen monipuolisuudessa, sillä sen avulla pystytään hoitamaan myös virtsateitä. Virtsan eritystä saadaan paremmaksi ja painetta vähän korkeammaksi, jolloin rakko tyhjenee. Monet kilpailevista valmisteista keskittyvät hoitamaan yksinomaan eturauhasta, mutta tässä yhdistetään molemmat.
– Toisinaan ärtyneen eturauhasen hoidossa tarvitaan myös antibiootteja, mutta niitä ei voi popsia loputtomiin. Tavoitteenani on poistaa ensiksi tulehdus ja saada sen jälkeen elimistö sellaiseen kuntoon, että se alkaa itse korjata itseään. Avainasemassa tässä korjaustyössä on jo aiemmin mainitsemani sinkki.
Anu Mäkelän vastaanotolle saapuvilla eturauhaspotilailla on yleensä jo ennestään kourallinen kovia reseptilääkkeitä repertuaarissaan, joten hän ei enää halua kuormittaa tätä osastoa. Sinänsä hänellä ei ole mitään ns. kovia lääkkeitäkään vastaan, kunhan vain oikeita valmisteita käytetään oikeaan aikaan.
Teksti:
Kuvat:
Terveys-Hymy 10-2004
Kommentit
Oma kommentti