Nuuskan terveysriskejä ei saa vähätellä

Vaikka nuuskan vaarallisuudesta on yritetty kiistellä pitkään, on kiistattomasti osoitettu, että kyseessä on syöpävaarallinen ja terveydelle erittäin haitallinen aine. Nuuskan käyttö ei toki aiheuta aivan yhtä suurta vaaraa terveydelle kuin tupakointi, mutta se lisää merkittävästi sydän- ja verisuonitautien, liikuntaelinten toimintahäiriöiden, diabeteksen ja tiettyjen syöpätautien riskiä.

Nuuska aiheuttaa riippuvuutta vähintään siinä missä savukkeetkin. Yhden nuuskarasian nikotiinipitoisuus voi vastata jopa 50-75 savuketta.

Nuuska on kaikkein suosituinta Ruotsissa, missä kosteaa suunuuskaa on käytetty jo parisataa vuotta. Suurin nuuskan käyttäjäryhmä naapurimaassa on 25-35-vuotiaat miehet, ja nuuska on valitettavan yleistä joukkueurheilijoiden keskuudessa. Puolet nuuskaajista tupakoi, joten väite siitä, että nuuskan käyttö vähentää tupakointia, ei pidä paikkaansa.

Nuuskaajat haluavat lopettaa pahan tapansa aivan siinä missä tupakoitsijatkin oman polttamisensa, mutta helppoa se ei ole. Parempi on siis olla aloittamatta.

Teksti: Hymy
Avainsanat: tupakointi, nuuska, nikotiini

Kommentit

Oma kommentti