Nyt flunssapöpöt eivät iske!

Joona SallinenJoona Sallinen on yksi lupaavimmista nuorista laskijoistamme. Niinpä ei käy laatuun, että ikävät flunssapöpöt sotkisivat koulunkäyntiä tai urheilua.

Joona Sallisen, 18, viime kausi oli lähellä täysosumaa. Hän sijoittui omassa sarjassaan eli 18-vuotiaiden poikien alppilajien SM-kisoissa kaksi kertaa hopealle ja kerran pronssille. Hopeaa tuli Super-G:stä ja syöksystä ja pronssia pujottelusta, vaikka Joona itse sanookin pujottelun olevan kaikkein lähinnä sydäntä. SM-mitalien ohella Joona saavutti myös muutamia palkintosijoja FIS-osakilpailuissa, joten on syytä odottaa paljon myös tulevalta kaudelta.

Joona on syntynyt Lahdessa ja hänen vanhempiensa asuinpaikka on Nastola. Alppihiihtokärpänen iski häneen suunnilleen kakkosluokalla eli Joonan ollessa kahdeksanvuotias. Innostus mutkamäkeen tulee perintötekijöiden kautta, sillä myös Joonan isä Petri Sallinen on aikoinaan harrastanut alppilajeja.

Perhe on muutenkin hyvin liikunnallinen, sillä molemmat vanhemmat ovat liikunnanopettajia; Joonan isä on töissä Pajulahdessa ja äiti opettaa Lahden ammattikorkeakoulussa. Joonan 20-vuotias isoveli Miikka on pelannut jääkiekkoa.

Koko koulu urheilee

Tällä hetkellä Joonan asuinpaikka on Kuusamo. Hän käy lukion kolmatta luokkaa Rukan alppikoulussa. Ensimmäiset ylioppilaskirjoitusten aineet ovat tätä lukiessa jo ohi, ja Joona jatkaa yo-kirjoituksia vielä ensi keväänä sekä vuoden päästä syksyllä.

–  Koulun jälkeen menen varmaan armeijaan ja jatkan aktiiviuraani. En ole vielä kovin paljon suunnitellut armeijan jälkeistä elämää enkä jatko-opintoja. Mikään ura ei vielä tässä vaiheessa tunnu erityisen kiinnostavalta, mutta onneksi on aikaa.

Joonan mieliaineita koulussa ovat urheilu ja terveystieto, joten tuleva ammatti saattaisi löytyä tältä akselilta. Hänen keskiarvonsa on pyörinyt 7,5 paikkeilla. Mikään kouluaine ei ole tuottanut sen suurempia vaikeuksia.

– Kaikki tässä koulussa olevat ovat urheilijoita, ja porukka on aika lailla poikapainotteista. Meitä on runsaat 30, joista tyttöjä on toistakymmentä. Melkein kaikki ovat alppilajien harrastajia, mutta freestylen harrastajiakin on reilut kymmenkunta. Ryhmähenki täällä on hyvä.

Joonan laji on hyvin tapaturmaherkkä, ja niinpä hänkin on kerran ulkomailla harjoitusleirillä kaatunut sen verran pahasti, että sääri murtui. Onneksi vaiva parani vajaassa kahdessa kuukaudessa eikä se hidastanut nuorukaisen uraa millään tavalla.

Terveyden salaisuudet

Huippu-urheilijat ovat nykyään hyvin tarkkoja ravitsemuksestaan eikä Joona tee poikkeusta.

– Yritän syödä kahdesta kolmeen lämmintä ateriaa päivässä, ja aina kunnon ruokaa. Totta kai mukaan kuuluvat myös aamiainen ja välipalat. Ruokavalioni on aika lailla lihavoittoista, ja makkaraa tai pitsoja syön hyvin harvoin. Ravintolisistä käytän D-vitamiinia sekä lisäproteiinia täydentämään varastoja, jos kaikkea ei saa ruuasta.

Yksi urheilijan menestymisen salaisuuksista on myös terveenä pysyminen. Joona on löytänyt hyvän konstin flunssapöpöjen torjumiseksi. Tuotteen nimi on Antiwir.

– Syön Antiwir Immu Niksiä joka päivä yhden kapselin. Se kehittää omaa vastustuskykyä ja ehkäisee kipeäksi tulemista, mutta jos flunssan oireita alkaa ilmaantua, heitän tavallista Antiwiriä suuhuni tosi reilusti, ainakin kymmenen tablettia kerralla. Näin oireet menevät ohi parissa tunnissa tai korkeintaan puolessa päivässä. Minulla on omakohtaisia kokemuksia tämän systeemin toimivuudesta.

Joona on käyttänyt valmistetta jo melkein vuoden ja on enemmän kuin tyytyväinen.

– Kuulin tästä valmisteesta eräältä kaveriltani, joka antoi minulle valmistetta kokeiltavaksi. Sitä kokeilua ei ole tarvinnut katua.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Pasi Määttälä

Terveys-Hymy 10-11

Teksti: Hymy
Avainsanat: flunssa

Kommentit

Oma kommentti