Luontaistuotealan suomalaisiin pioneereihin kuuluva toimitusjohtaja Tapani Lahti kirjoittaa Terveys-Hymyn lukijoille nyt aivan uudenlaisesta kalaöljyvalmisteesta. Voidaan puhua jopa neitsytkalaöljystä.
Olen aina ollut puhtaan kalaöljyn kannattaja. Raffinoituja tuotteita on nykyisin aivan liikaa. Jokainen tietää, että valkoiset jauhot, puhdistetut ruokaöljyt, valkoinen sokeri ja jopa suola ovat raffinoituja. Harva kuitenkaan on ottanut huomioon, että myös kalaöljyt ovat Suomessa pääosin raffinoituja. Olen saanut sähköpostiini paljon kysymyksiä kalaöljyistä, mikä sai minut kiinnostumaan aiheesta. Tässä yksi esimerkki:
Hei Tapani! Mitä on raffinoitu kalaöljy? Tiedän raffinoinnin tarkoittavan valkaisua tai jotain puhdistamista, mutta miksi kalaöljy olisi raffinoituna parempaa kuin kalaöljy yleensä?
Kysymys oli kiinnostava, sillä raffinointi on elintarviketeollisuudessa varsin yleistä. Puhtaaksi käsiteltyjä raaka-aineita on nimittäin helpompi saada säilymään ja niiden teollinen käyttö on kätevämpää.
Kalaöljyn raffinointi tapahtuu etyylitislaamalla, jolloin se puhdistetaan lähes kaikista rasvahapoista niin, että se ei oikeastaan ole enää öljyä, vaikka onkin öljymäistä, sillä öljyille ominaiset glyseridit on täysin poistettu. Jäljelle on jätetty vain muutama rasvahappo (EPA ja DHA), jotka eivät ole niitä varsinaisesti välttämättömiä rasvahappoja. Käsittelemättämässä kalaöljyssä sen sijaan on useita erilaisia rasvahappoja, myös ne välttämättömät, jotka raffinoinnissa poistuvat.
Kalaöljy, joka käsitellään kemiallisesti, voi olla kuudesta kahteentoista kuukautta vanhaa ennen kuin se lopulta päätyy kapseleihin. Tämä johtuu siitä, että kalastusalukset voivat viipyä kuukausia merellä. Kalaöljy ei ole näissä kalastusaluksissa ensisijainen tavoite, vaan sivutuote.
Kaikkien öljyjen kohdalla on seurattava öljyn hapettumisastetta, niin myös kalaöljyissä. Öljyn vanhetessa sen hapettumisaste eli peroksidiluku nousee. Tämä vaikuttaa paitsi öljyn makuun, myös sen käytettävyyteen. Mitä korkeampi peroksidiluku, sen enemmän öljy haittaa terveyttä ja rasittaa elimistön antioksidantti- eli hapettumisen estojärjestelmää.
Tämä kuluttaa elimistöstä niitä antioksidantteja, joiden tarkoitus on estää ihmisen omien rasvojen ja solujen hapettumista. Peroksidiluku eli hapettumisaste on alhaisin tuoreessa kalassa ja kalaöljyssä, ja korkeimmat luvut löytyvät vanhasta kalasta ja kalaöljystä. Kaiken tämän lisäksi kalaöljyn hapettumisaste lisääntyy sitä mukaan kun aikaa kuluu, joten kun kala ja kalaöljy vääjämättä vanhenevat, sen peroksidiluku nousee.
Muinaiset roomalaiset valmistivat kaloista mojoa maitohappokäymisen avulla. Kokonaiset perkaamattomat pikkukalat ladottiin kerroksittaan tynnyriin, ja lopuksi laitettiin puulevy satsin päälle ja painoksi kiviä. Tämä jätettiin käymään useiksi kuukausiksi. Mikrobit tulivat kalan suolistosta itsestään ja öljy erottui kudosten hajotessa.
Lopputulos oli melko härskiintynyttä ja hävyttömän hajuista, mutta roomalaiset lisäsivät sitä lähes kaikkiin ruokiinsa amaan tapaan kuin amerikkalaiset ketsuppia ja suomalaiset sinappia.
Onko raffinoitu kalaöljy parempaa kuin neitsytkalaöljy?
Vastaus on päivänselvä. Ovathan nämä erilaisia tuotteita, mutta yleensä kaikki kalaöljyt ovat jossain määrin vanhentuneita jo ennen kuin ne pääsevät kapselointiasteelle johtuen siitä, että kalastusalukset viipyvät merellä yleensä kuukausia. Saalis on tietysti pakastettu, mutta se ei siis ole kovin tuoretta. Siksi kemiallinen etyyliesteröinti kehitettiin, jotta saadaan öljystä ”pelastettua” edes muutama rasvahappo (EPA, DHA).
Mitä uutta Tanskanmaalta?
Nyt kun meillä Suomessa ollaan vasta toipumassa viimeaikaisista rasvakeskusteluista, ovat tanskalaiset jo päässeet kiinni tuorekalaöljyn makuun. Tuoretta kalaöljyä voisi kutsua neitsytkalaöljyksi – Extra Virgin Fish Oil – tai Full Spectrum -kalaöljyksi, joka n äyttää olevan ylivertainen rashappokoostumukseltaan muihin verrattuna.
Yhdysvalloissa ihmiset ovat esittäneet huolensa siitä, että joissakin kalaöljyn valmistusprosesseissa syntyy amiineiksi kutsuttuja aineita, joiden ajatellaan olevan myrkyllisiä. Eniten huolta aiheuttaa näiden valmisteiden antaminen lapsille.
Etyyliesteröimällä pelkistetyistä valmisteista irtoaa etanolia, jonka maksa joutuu käsitelemään. Amiineja taas voi muodostua kalaöljyä fermentoitaessa. Tosin kalaöljyä myyvä amerikkalainen yritys sanoo, että he testaavat öljynsä amiinit, joten siinä ei pitäisi olla biologisesti merkittäviä määriä näitä yhdisteitä.
Amerikkalaisten nettisivustojen perusteella vaikuttaa siltä, että ihmiset näyttäisivät kaikista mieluiten tykkäävän tuorekalaöljystä enemmän kuin fermentoinnilla tai esteröinnillä käsitellyistä kalaöjyistä, joiden katsotaan olevan liian teollisia.
”Extra Virgin” neitsytkalaöljy?
Aito Ecolomega Extra Virgin -täyskalaöljy valmistetaan hellävaroin niin, että öljy säilyttää kaikki luonnolliset rasvahapot muuttumattomina. Ecolomegan niin sanottu hiilijalanjälki on maailman pienin. Ecolomegan valmistus tapahtuu kahden tunnin sisällä kalastuksesta, se on ainoa näin tuore kalaöljy koko maailmassa.
Ecolomega sisältää paljon erilaisia omegarasvahappoja, eikä vain kahta ainoaa rasvahappoa (EPA, DHA). Se sisältää omega-3:n lisäksi omega-6:ta, omega-7:ää ja omega-9:ää, jotka ovat kaikki öljyssä luonnostaan ja tasapainoisella tavalla toisiinsa ”kietoutuneita”. Ecolomega-kalaöljy sisältää myös rasvahappoa, joka oli muutama vuosi sitten hyljeöljyn (Seal Oil) suosion yksi peruste eli DPA:ta (dokosapentateenihappoa). Tätä rasvahappoa ei ole fermentoiduissa eikä raffinoidussa kalaöljyissä.
Tämän kaltaista rasvahappokoostumusta ei löydy myöskään kalanmaksaöljystä eikä normaaleista kalaöljyistä, vaikka ne olisivatkin käsittelemättämiä. Jos jotain rasvahappoa ei ole kalassa itsessään, sitä ei ole myöskään siitä tehdyissä kalaöljyissä. Dokosapentaeenihappoa eli DPA:ta, kuten myös omega-7- ja omega-9-rasvahappoa sisältävä rasvahappokoostumus on vain Ecolomega-kalaöljyssä. Se on siis poikkeuksellinen kokonaiskoostumukseltaan.
Ecolomega on myös hapettumatonta. Toisin kuin perinteiset kalaöljyt, Ecolomega saadaan tuoreesta satenkaariraudusta, makean veden lohesta, joka on fileinä ja öljynä jo muutaman tunnin sisällä pyynnistä.
Ecolomega-lohi on jo itsessään laadukas ruoka-aine. Se on tutkitusti vapaa saasteista, raskasmetalleista ja dioksiineista – se on öljyä sen luonnollisessa ja alkuperäisessä muodossa, ilman kemikaaleja, ilman lisättyjä väriaineita tai muita niin sanottuja laadunparannusaineita, jotka voivat häiritä luonnon rasvahappojen välistä vuorovaikutusta.
Normaalisti kalaöljyt käsitellään kemikaaleilla, joita käytetään öljyn raffinointiin, hajunpostoon tai ne pastöroidaan ja kuumennetaan tai molekyylitislataan hapettuneiden ja haihtuvien sivutuotteiden ja ympäristömyrkkyjen poistamiseksi. Nämä ovat kemiallisia käsittelyprosesseja, jotka muuntavat luonnon kalaöljyn sisältämää rasvahappojen profiilia. Ecolomegaa ei kohdella näin. Se on puhtainta ja eniten eri rasvahappoja sisältävä kalaöljyä mitä markkinoilla on tähän mennessä koskaan ollut.
Kaikki tämä puhtaus on mahdollista ainutlaatuisen toimitusketjun ansiosta, jossa kala saadaan käsittelyyn lyhyessä ajassa. Rasva erotetaan lohesta heti tuoreeltaan. Näin saadaan ravintotasoista tuoretta kalaöljyä. Tämä kalaöljy on niin huippuhyvää ja laadukasta, että sitä voi käyttää kasviöljyjen ja kastikkeiden asemesta missä tahansa salaatissa. Se on näin ollen sataprosenttisista superfoodia.
Mistä Ecolomegan kala tulee?
Normaalisti kalaöljyyn käytettävät kalat tulevat kaukaa, jopa tuhansien kilometrien päästä paikasta, missä varsinainen öljy erotetaan kalasta. Lisäksi saatu öljy vanhenee tynnyreissään varastoitaessa päivä päivältä ja odottaessaan mahdollista raaka-aineen ostajaa.
Ecolomega-kalaöljy saadaan tanskalaisissa sisävesissä kasvavan järvitaimenen eli satenkaariraudun fileistä erottamalla edellä mainitulla tavalla. Tätä kalaöljyä saadaan tunti tunnilta sitä mukaa kun kalaa nostetaan. Tuotanto tapahtuu enintään 50 kilometrin säteellä kalastuspaikasta. Näin saadaan ekologisesti puhdasta öljyä, koska kalat eivät pääse kosketukseen saastuneeseen mereen. Tuotantoa voidaan seurata kestävällä ja täysin jäljitettävissä olevalla tavalla. Näin tiedetään, missä järvessä Ecolomega-kala on oikeasti kasvanut ja milloin se on kalastettu. Tiedossa on jopa kalastajan nimi, ja jos kaloille olisi annettu jokin nimi, kuten Matti tai Maija, tietäisimme senkin. Valmistusmenetelmä on hellävarainen ja tarjoaa kaikki luonnolliset, kestävät ja jäljitettävissä olevat ympäristöystävälliset vaihtoehdot verrattuna tavallisiin kalaöljyihin.
Toisin kuin muut kalaöljyt, jotka tarvitsevat lisäkäsittelyjä, raffinontia, pastörointia ja kemiallista muuntamista, Ecolomega-kalaöljy on sellaisenaan heti, viimeistään kahden tunnin sisällä kalan nostamisesta, valmiina ihmiselle ravinnoksi – ilman kemikaaleja. Tuorekalaöljy pullotetaan 200 ml:n pulloon ja 120 kapselin purkkeihin.
Pullossa olevaa öljyä on helppo ottaa sellaisenaan, eikä se aiheuta röyhtäilyjä. Ecolomega-öljyä voi käyttää kasviöljyjen asemesta salaateissa, jolloin kasviöljyistä tuleva liiallisen omega-6-rasvahapon saanti samalla vähenee, kun omega-3-rasvahapon määrä päivittäisravinnon tasolla nousee. Hyöty kasvaa siten moninkertaiseksi.
Onko tuotanto ekologisesti kestävällä pohjalla?
On tunnettu tosiasia, että valtameret eivät ole kalojen suhteen ehtymättömiä ja että tietyillä alueilla tapahtuvaan kalastukseen kohdistuu liikakalastusta sekä verkkoihin tarttuvien merieläinten turhaa tuhoamista. Kansainvälinen Elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO) ja YK ovat ilmaisseet huolensa maailman tärkeimpien kalakantojen liikakalastuksesta tai suoranaisesta köyhdyttämisestä (SOFIA, 2008).
Ecolomega-kalaöljyt valmistetaan käyttäen vain aidon, ihmiselle ravinnoksi valmistettavan kalafileen rasvaisia osia. Tuotanto on kestävää, eettisesti oikeaa ja ympäristöystävällisistä. Halumme on tarjota maailman ympäristöystävällisintä, ekologisesti kestävää kalaöljyä luonnon ja merien puhdasta tulevaisuutta arvostaville ihmisille.
Teksti Tapani Lahti
Kuvat Om-arkisto
Terveys-Hymy 11-2015
Kommentit
Oma kommentti