Tohtori Matti Tolonen lupaa, että vähähiilihydraattinen ruokavalio voi auttaa tyypin kaksi diabeetikkoja.
Suomessa on kiistelty pitkään diabeetikolle annetuista ravitsemussuosituksista. Diabetesliiton ja ravitsemustieteilijöiden mielestä diabeetikot voivat syödä terveelle väestölle annettujen ohjeiden mukaan. Niissä karsastetaan vähähiilihydraattista ruokavaliota, ja sen väitetään olevan suorastaan vaarallinen terveydelle. Käytännön kokemukset ja uudet tutkimukset puhuvat kuitenkin ihan muuta: vähähiilihydraattinen ruokavalio auttaa ylipainoisia diabeetikkoja laihtumaan ja tasapainottaa heidän sokeri- ja rasvatasapainoaan, jolloin taudin ennuste paranee.
Ison-Britannian diabetesliitto julkaisi toukokuussa 2016 tutkimuksensa, jossa 120 000 tyypin 2 diabeetikkoa ilmoitti aloittavansa vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamisen. Kymmenessä viikossa 80 prosenttia heistä pudotti painoaan; joka kymmenennen paino aleni vähintään 9 kiloa. Veren sokeritasapaino koheni yli 70 prosentilla, ja joka viides kykeni luopumaan synteettisistä lääkkeistään. Tulokset ovat suorastaan mullistavia. Aikaisemmin Ison-Britannian diabetesliitto on suositellut vähärasvaista, runsaasti hiilihydraatteja sisältäviä ruokia, aivan kuten Suomenkin diabetesliitto.
Selkeitä etuja
Tulokset herättivät suurta mielenkiintoa brittilehdistössä, jossa ne julkaistiin laajalti muun muassa The Times-, Telegraph– ja Daily Mail -lehdissä. Tunnettu englantilainen yleislääkäri ja diabetesspesialisti tohtori David Unwin kommentoi tutkimusta näin:
– Annoin monta vuotta potilailleni Diabetes UK:n suosittelemia ravitsemusohjeita, mutta niillä potilaat eivät voineet hyvin. Heillä oli vaikeuksia hallita painoaan ja kohonnutta verensokeriaan, ja monet joutuivat käyttämään lääkkeitä.
Tutkimustulos antaa korvatillikan Suomen Diabetesliitolle, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle sekä suomalaiselle ravitsemuseliitille ja niille lääkäreille, jotka ovat vastustaneet vähähiilihydraattista ruokavaliota ja väittäneet sen olevan vaarallinen.
Tutkimus vahvistaa tohtori Pentti Raasteen kanssa Hyvän diabeteshoidon oppaassa antamiani itsehoito-ohjeita. Samoin tutkimus tukee monien suomalaisten diabeetikkojen erinomaisia käytännön kokemuksia vähähiilihydraattisesta dieetistä. Esimerkiksi espoolainen Lasse Nybergh kertoi YLE Fem -kanavan Spotlight-ohjelmassa sairastuneensa vuonna 2010 tyypin 2 diabetekseen, johon hänelle määrättiin Tapiolan lääkäriasemalla monia lääkkeitä. Nybergh perehtyi vähähiilihydraattiseen ruokavalioon ja alkoi noudattaa sitä. Lääkkeet hän jätti käyttämättä. Hänen veriarvonsa normalisoituivat jo viikossa eikä hän ole tarvinnut sen jälkeen lääkkeitä. Hoitava lääkäri ei pitänyt siitä ja kirjoitti sairaskertomukseen Nyberghin olevan lääkevastainen. Suomen Diabetesliitto ja ravitsemustieteen professori eivät myöskään ilahtuneet Nyberghin lääkkeettömästä parantumisesta ja siitä, että asia tuli julkisuuteen.
Vastarintaa Suomessa
– Diabetesta kuuluu hoitaa lääkkeillä, ei ruokavaliolla, sanoi Diabetesliiton ravitsemusasiantuntija Eliina Aro samassa TV-ohjelmassa.
– Diabeetikon tulee syödä 2–3 makeaa annosta päivässä, jälkiruokaa ja pullaa kahvin kanssa. Se tosin nostaa veren sokeripitoisuutta, mutta siihenhän on lääke, insuliini, Aro neuvoi.
Lisäksi hän kummasteli sitä, että Ruotsin Diabetesliitto suosittelee diabeetikoille yhtenä vaihtoehtona vähähiilihydraattista dieettiä.
– Se voi sopia ruotsalaisille, mutta ei missään tapauksessa suomalaisille, Aro sanoi.
Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm puolusti ohjelmassa Diabetesliiton ravitsemussuosituksia, joita pidetään Ruotsissa vanhentuneina. Ne ovat täysin mielettömiä, sanoi ruotsalainen Andreas Eenfeldt TV-dokumentissa. Ruotsissa valtion komitea kävi vuonna 2010 läpi kaiken aiheesta saatavissa olevan kirjallisuuden ja totesi, ettei diabetesliittojen suosittelemalle vähärasvaiselle ruokavaliolle ole minkäänlaisia tieteellisiä perusteita.
Tuore amerikkalainen jättisuuri Women Health Initiative -tutkimus osoitti, ettei kolesterolia alentavien statiinien syönti ehkäise diabetesta sairastavien, vaihdevuodet ohittaneiden naisten sydänkohtauksia, kuten tähän asti on kuviteltu. Suomessakin diabeetikoille määrätään rutiininomaisesti statiinilääkitys. Useimmille se on täysin hyödytön ja voi aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia. Kuten huomaamme, monet ravitsemukseen liittyvät kiveenhakatut, järkähtämättöminä pidetyt totuudet osoittautuvat virheellisiksi.
Terveys-Hymy 8-2016
Kommentit
Oma kommentti