Oma laki luontaistuotealalle

Kun luontaistuotealan vaikuttajat haluavat oman lain ja rekisterin valvomaan täydentäviä hoitoja ja niiden antajia, luulisi viranomaisten olevan innokkaasti mukana. – Vielä mitä, puuskahtaa Suomen Terveysjärjestön puheenjohtaja Merja Lindström.

Suomen Terveysjärjestö on periaatteessa sama kuin Teo Snellmanin vuonna 1956 perustama Suomen Luontaisterveyden liitto. Nimenmuutos tapahtui viime kesänä, jolloin samalla myös yhdistyksen sääntöjä ajanmukaistettiin. Yhdistykseen kuuluu nykyään erilaisia yhteistyötahoja aina yrityksistä lääkäreihin ja tavallisiin maallikkojäseniin.

Ihan ongelmitta yhdistyksen nimenmuutos ei sujunut.

– Kun keksin uuden nimen, hakemus laitettiin Patentti- ja rekisterihallitukseen, yhdistyksen puheenjohtaja Merja Lindström kertoo.

– Mutta ei mennyt kuin muutama päivä, kun uudesta nimestä tehtiin kantelu, jonka mukaan Suomen Terveysjärjestö -nimeä ei missään nimessä saanut hyväksyä ja antaa meidän käytettäväksemme. Perustelut olivat kuitenkin sen verran ontot, ettei kantelua otettu ollenkaan käsittelyyn. Nimi myönnettiin meille.

Pöytä puhtaaksi

Suomen Terveysjärjestö pyörittää parastaikaa kampanjaa, jonka tarkoituksena on saada maahan mahdollisimman nopeasti laki, joka säätelee jo vakiintuneita täydentäviä hoitomuotoja sekä niiden hoitoja antavia henkilöitä.

Nykyinen tilanne, jossa täydentäviä hoitomuotoja ei säädellä ollenkaan, on yhdistyksen mielestä täysin kestämätön. Se haluaa siis puhdistaa pöydän alalle hakeutuneista epämääräisistä yrittäjistä, jonka luulisi olevan myös viranomaisten mieleen. Mutta vielä mitä.

– Tavoitteena on kerätä 
50 000 allekirjoitusta, jotta pystyisimme näyttämään päättäjille, kuinka isosta asiasta on kyse. Kansalaisilla tulee olla itsemääräämisoikeus omaan kehoonsa ja myös oikeus valita itseensä kohdistuva hoitomuoto.

Lisää turvallisuutta

Vaatimus perustuu myös Maailman Terveysjärjestön ja EU:n suosituksiin sekä lakiin potilaan oikeuksista. Julkinen rekisteri lisäisi tuntuvasti potilasturvallisuutta. Siitä sekä viranomaiset että hoitoja haluavat ihmiset voivat tarkistaa terapeutin pätevyyden.

– Rekisteri kannustaa myös alan ihmisiä kouluttautumaan. Meistä tulee yhteiskunnallisesti tunnustettu ammattiryhmä vain omaa alaa koskevan erillisen lainsäädännön kautta. Tällä hetkellä meitä ei oikeastaan ole virallisessa mielessä olemassakaan.

Viranomaiset ovat silti sitkeästi vastaan, koska heidän mielestään kaikki luontais- ja täydentävät hoidot ovat uskomuslääkintää.

– Perusteluja heiltä ei tipu eivätkä he halua edes keskustella asiasta. Me emme kuitenkaan luovuta.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Skoy

Tereys-Hymy 3-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: potilasturvallisuus, rekisteri, Suomen Terveysjärjestö, täydentävä hoito

Kommentit

Oma kommentti