Onko ihosairaus kosmeettinen haitta vai vakavasti otettava sairaus?

Elämä ihosairauden kanssa voi olla rankkaa, sillä jatkuva ihon rasvaaminen ja päivittäinen hoitaminen on pahimmillaan hyvin turhauttavaa. Moni myös häpeää ulospäin näkyvää sairauttaan. Aknenäppylöitä ja psoriasisläiskiä peitellään kosmetiikalla ja vaatteilla. Nyt tiedetään, että esimerkiksi psoriasis on enemmän kuin pelkkä kosmeettinen haitta, ja sen syyt – sekä parannuskeinot – löytyvät useimmiten ihomme alta.

Ihosairaudet ovat julmia sairauksia, sillä ne ovat aina julkisia. Psoriasis, jonka pääasiallisena oireena ovat iholle ilmaantuvat punaiset läiskät ja ihon hilseily, on tästä hyvä esimerkki. ”Psoriasis vaikuttaa ulkoiseen olemukseen ja on aina läsnä toisin kuin jokin muu ”sisäinen” sairaus, kuten vaikkapa diabetes. Muiden silmissä psoriasista sairastava voi näyttää aina hieman likaiselta tai epäsiistiltä, hiukset voivat olla rasvaiset ja vaatteet ovat hilseen peitossa”, toteaa ihotautien erikoislääkäri Risto Oksman Turun Kaupunginsairaalasta.

Vaikea-asteista psoriasista kuusi vuotta sairastanut Jarmo Kallio on myös kokenut, kuinka ihmiset kammoksuivat hänen pahannäköistä ihottumaansa, joka selvimmin näkyi käsissä. ”Tämän saattoi huomata esimerkiksi kaupan kassalla, kun vaihtoraha tiputettiin nopeasti kädelle kuin koiralle luu”, muistelee Jarmo.

Tehoton hoito turhauttaa ja vie aikaa

Psoriasista on pidetty kautta historian pelkkänä kosmeettisena haittana, minkä vuoksi potilaiden elämänlaatuun ja sairauden hoidon kehittämiseen ei aikaisemmin kiinnitetty paljoakaan huomiota. Psoriasiksen hoitokeinoina ovat olleet lähinnä erilaiset paikallisvoiteet sekä valohoidot, jotka erityisesti vaikean psoriasiksen kohdalla saattoivat olla teholtaan riittämättömiä ja hoitomuotona erittäin aikaa vieviä.  

Turhautuminen tehottomaan hoitoon on myös Jarmolle tuttu tilanne. ”Kaikki rasvat ja salvat sekä myös perinteiset tablettimuotoiset psoriasislääkkeet on tullut kokeiltua läpi, mutta niiden tulokset eivät ole olleet kovinkaan kummoisia. Pahimmillaan koko vartalo oli ihottuman peitossa hoidosta huolimatta. Olo oli kammottava, sillä ihoa kiristi ja se kutisi jatkuvasti. Myös tiukat vaatteet tuntuivat epämukavilta. Iho meni helposti rikki, jos se osui johonkin. Pahin tilanne oli käsissä. Kämmeneni olivat aivan vereslihalla, mikä tietenkin hankaloitti merkittävästi työntekoani kuljetusalalla. Myös hilseen määrä oli käsittämätön. Kun nousin sohvalta ylös, ei tarvinnut arvailla, missä tämä jätkä oli viimeisimmin istunut.”

Uudet hoidot kohdistuvat pintaa syvemmälle

Vasta aivan viime aikoina tieto psoriasiksen aiheuttajasta ja uusista hoitomahdollisuuksista on lisääntynyt merkittävästi. Psoriasis on pohjimmiltaan tulehduksellinen sairaus, joka syntyy ihon alla. Tämän vuoksi myös hoito tulee kohdistaa pintaa syvemmälle.

”Tänä päivänä uusimmat biologiset psoriasislääkkeet annetaan pistoshoitoina, joiden avulla oireet voidaan saada kokonaan katoamaan. Nämä täsmälääkkeet vaikuttavat psoriasiksen syntyprosessiin estämällä juuri tiettyjen, yksittäisten tulehdusvälittäjäaineiden toimintaa elimistössä.  Niiden etuna on myös hoidon helppous, sillä annosteluväli on parhaimmillaan vain muutama hoitokerta vuodessa. Näin hoito säästää potilaan aikaa merkittävästi”, kertoo Oksman hoitojen kehittymisestä.

Jarmo Kallion tilanne parani merkittävästi uuden hoidon myötä. ”Minä olin valmis kokeilemaan kaikki mahdolliset hoidot läpi, jotta saisin helpotusta omaan tilanteeseeni. Lopullinen apu löytyi ihopsoriasiksen hoitoon tarkoitetusta biologisesta psoriasislääkkeestä, joka annostellaan itse pistämällä. Harvan annosteluvälin vuoksi käyttö on ollut mielestäni todella vaivatonta. Jo ensimmäisen pistoksen jälkeen ihottumaläiskät katosivat, ja työnteko sekä arkielämä helpottuivat. Nyt iho on parantunut, vaikka arvet näkyvätkin vielä. Olen voinut vapaammin liikkua ihmisten ilmoilla vähissäkin vaatteissa ilman häpeää ja uteliaita katseita”, kuvailee Jarmo tilannettaan.

Lisää tietoa psoriasiksesta ja sen hoidosta www.ihonalla.fi

Faktalaatikko psoriasiksesta

·        Psoriasista sairastaa Pohjoismaissa 1,5–3 % väestöstä.
·        Yleisin psoriasistyyppi on plakki- eli läiskäpsoriasis.
·        Psoriasis on tulehduksellinen sairaus, joka liittyy elimistön puolustusjärjestelmän häiriöön.
·        Tulehdusprosessin seurauksena ihosolut alkavat jakautua normaalia nopeammin, iho paksuuntuu, kutisee ja hilseilee.
·        Psoriaatikoilla on muuta väestöä suurempi riski sairastua liitännäissairauksiin, kuten diabetekseen ja sydän- ja erisuonisairauksiin.
·        Psoriasista hoidetaan eri tavoin sen vaikeusasteen mukaan (lievä, keskivaikea, vaikea).
·        Psoriasiksen hoitomuotoja ovat paikallishoidot, valohoidot, sisäisesti käytettävät perinteiset lääkehoidot sekä uusimpana biologiset hoidot, joilla voidaan hoitaa keskivaikeaa tai vaikeaa psoriasista.
·        Tällä hetkellä psoriaasin hoitoon käytettäviä biologisia lääkkeitä ovat etanersepti, adalimumabi, infliximabi sekä ustekinumabi.
·        Biologiset psoriasislääkkeet annetaan joko infuusiona tai pistoshoitoina ihon alle, harvimmillaan vain neljä kertaa vuodessa, tiheimmillään kahdesti viikossa.
·        Arviolta 30 % potilaista kärsii keskivaikeasta tai vaikeasta psoriasiksesta.

Teksti: Hymy
Avainsanat: psoriasis, ihosairaus

Kommentit

Oma kommentti