Osteoporoosin kolme hälytysmerkkiä

keksit_ja_maitolasi_th_by_seppo_saarentola_kuvaryhmäOsteoporoosi voi hiipiä jopa ilman mitään näkyviä oireita – mutta toisinaan osteoporoosi antaa hälytysmerkkejä.

1. Etukumara asento tai pituuden menetys
Selän etukumara asento voi johtua selkärangassa olevista useista osteoporoottisista murtumista, jotka muuttavat selän normaalia asentoa. Koska selkärangassa olevat nikamat romahtavat (= murtuvat), selkä voi alkaa kumartua eteenpäin. Tämä voi kehittyä vähitellen kenenkään kiinnittämättä asiaan erityistä huomiota.
2. Äkillinen selkäkipu ilman selvää syytä
Osteoporoosia sairastaville ihmisille nikamamurtumia voi tulla tavallisissa arjen askareissa – vaikkapa vain kumartuessa sitomaan kengännauhoja. Jokainen aikuinen, jolle tulee äkillinen, voimakas selkäkipu ilman havaittavaa tai ilmeistä syytä, tulisi tutkia tarkemmin – kyseessä voi olla nikamamurtuma ja osteoporoosi.
3. Tavallisessa arjen tilanteessa tullut luunmurtuma
Jos olet yli 50-vuotias ja olet saanut murtuman aivan tavallisessa kompastumisessa tai äkillisen liikkeen aiheuttamana, se on merkki heikoista luista. Tällöin on tärkeää arvioida luuston kunto ja saada tarvittaessa hoitoa osteoporoosiin.

Teksti:Hymy
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: osteoporoosi

Kommentit

Oma kommentti