Pääsin pois leikkausjonosta

Helga KinnunenHelga Kinnunen loukkasi polvensa pari vuotta sitten niin pahasti, että hän oli leikkauksen partaalla.  – Sänkypaikka sairaalasta oli jo varattu, mutta sitten ortopedi sanoi, ettei operaatiota tarvitakaan.

Ylivieskalainen sairaala-apulainen Helga Kinnunen tietää kipeän omakohtaisesti, kuinka vaarallinen paikka oma koti voi olla.

–  Muutin vuonna 2004 rivitalosta kerrostaloasuntoon ja rupesin laittelemaan verhoja. Keittiössä oli putkijalallinen pyörä pöytä ja nousin sen päälle. Pöytä kuitenkin otti ja keikahti nurin – ja minä siinä mukana. Siinä taisi olla molemmilla joku ruuvi löysällä.

– Oikean polven alapuolelle tuli nivelpussin taakse repeytymä, ja oli siinä muutakin sanomista, mutta onneksi nivelsiteet eivät vaurioituneet. Lääkärireissu ja pitkä sairausloma siitä joka tapauksessa seurasi. Lääkärit sanoivat suoraan, ettei tilanne taida valjeta ilman leikkausta.

Helga Kinnunen on työskennellyt Visalan B-mielisairaalassa jo lähes 30 vuotta. Hänen työnimikkeensä on sairaala-apulainen ja hänelle kuuluvat ruokahuoltotehtävät. Helga on kotoisin Rautiosta, joka sijaitsee Kalajoen ja Ylivieskan puolivälissä. Hänellä on neljä aikuista lasta ja hänen nykyisellä elämänkumppanillaan Matilla, joka on ammatiltaan metsuri, on aiemmasta liitosta viisi jälkeläistä. Yhteisiä lapsia pariskunnalla ei ole, mutta lastenlapsia on yhteensä jo tasan kymmenen.

Helga on ollut koko ikänsä hyvin terve. Tällä hetkellä hänellä ei ole mitään vakituista lääkitystä. Luontaistuotekauppa sen sijaan on hänelle tuttu paikka, ja sinne hän nytkin marssi, kun loukkasi jalkansa.

– Tapasin luontaistuotekaupassa naisen, joka oli syönyt jo pitemmän aikaa Vitala’s Finlandin Nokkos-Kalkki, Inkivääri+vihersimpukka -nimistä valmistetta. Hän yllytti minua kokeilemaan samaa ja sanoi, että pystyn varmasti tekemään töitä ja liikkumaan, jos rupean ottamaan kaksi tablettia aamulla ja kaksi illalla. Minähän tein niin kuin hän neuvoi.

Sitten vuorossa oli taas kerran käynti ortopedin luona. Polveen tehtiin magneettikuvaus vaivojen selvittämiseksi.

– Minulle oli sairaalasta sänkypaikka varattu, Helga kertoo. – Ehdin jo riisua vaatteenikin, mutta kun menin ortopedin puheille, hän katseli kuvia ja sanoi yllättäen, ettei leikkausta tällä hetkellä tarvita. Hän pyysi ottamaan yhteyttä, jos tilanne huononee.

Helga kertoi ortopedille käyttämästään luontaistuotteesta. Tämä myönsi auliisti, että valmiste on varmasti auttanut. Helga itse on vakaasti sitä mieltä, että hän pääsi pois leikkausjonosta nimenomaan kyseisen tuotteen ansiosta.

– Lääkäri tuntui olevan samaa mieltä ja sanoi, että kannattaa jatkaa sen syömistä. Otin melkein kaksi vuotta kaksi tablettia aamulla ja kaksi illalla, mutta nyt olen jättänyt vähän vähemmälle ja syön niitä vain silloin tällöin. Jalassa ei ole mitään vaivaa. Käyn uimajumpassa ja siellä paikkoja venytetään, jolloin hiukan varon tätä polvea. Saisin sen kyllä mihin asentoon tahansa, mutta koska se hiukan tuntuu, olen varovainen. Normaalisti jalkaa ei särje ollenkaan.

Helga sanoo levittäneensä hyvää sanaa Nokkos-Kalkki, Inkivääri+vihersimpukka -valmisteesta kaikille tutuille ja osin tuntemattomillekin. Myös hänen oma poikansa on saanut apua siitä.

– Poika työskentelee Ruotsissa hitsarina ja hänellä on särkenyt hirveästi polvia. Olen lähettänyt sinne jo useamman pakkauksen ja hän sanoo, että apua on tullut todella selvästi.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Aki Paavola

Terveys-Hymy 10-2007

Teksti:Vitala´s Finland
Avainsanat: Inkivääri+vihersimpukka, nivelvaivat, Nokkos-Kalkki, polvivaivat

Kommentit

Oma kommentti