Kolesterolia alentavaa reseptilääkitystä käyttää peräti 400 000 suomalaista, mutta siitä huolimatta vain puolet heistä pääsee tavoitekolesterolitasolle, joka kokonaiskolesterolin osalta on alle viisi millimoolia litrassa. On kuitenkin olemassa monia luontaisia keinoja, joilla kolesterolia voi alentaa ja suojautua lääkkeiden sivuvaikutuksilta.
Kolesteroli, joka on rasvan kaltainen yhdiste, on meille välttämätön aine. Kehomme tarvitsee kolesterolia moniin biologisiin prosesseihin, muun muassa hormonien valmistukseen ja solukalvojen rakennusaineeksi.
Veren kolesteroli voi kuitenkin elintapojen ja ruokailutottumusten myötä kohoa liian korkeaksi. Toisinaan syynä kolesterolin kohoamiseen saattavat olla myös perinnölliset syyt. Liika kolesteroli – tosin vain hapettuneessa muodossaan – voi vaarantaa terveytemme.
Kaikki eläinkunnan tuotteet sisältävät kolesterolia. Runsaimmin sitä on kananmunan keltuaisessa, voissa, lihassa, makkaroissa, muissa lihajalosteissa sekä yleensäkin eläinrasvaa sisältävissä ruokalajeissa. Sen sijaan kasveissa kolesterolia ei ole lainkaan.
Vielä parikymmentä vuotta sitten ihmiset eivät olleet perillä kolesterolista eivätkä he tienneet omia kolesteroliarvojaan. Nykyään tilanne on täysin toinen. Useimmat tietävät omien lukemiensa lisäksi myös kolesterolia olevan periaatteessa kahdenlaista: pahaa eli LDL-kolesterolia ja hyvää eli HDL-kolesterolia. Jos pahaa kolesterolia on liian paljon ja etenkin suhteessa hyvään kolesteroliin, ylimääräinen paha eli LDL-kolesteroli alkaa kerääntyä verisuonten seinämiin, mikä taas edistää valtimoiden kovettumista. Mikäli kolesteroli hapettuu ja tällainen tilanne jatkuu pitkään, alkaa kolesteroli ahtauttaa valtimoita ja vaikeuttaa veren virtausta.
Hyvän eli HDL-kolesterolin tehtävänä on suojata verisuonia pahalta eli LDL-kolesterolilta. Sydän voi sitä paremmin, mitä korkeampi on HDL-arvo. Näiden kahden taistelevan kolesterolin väliseen sotaan ihminen voi vaikuttaa myös itse: laihduttaminen, kuntoliikunta, tupakoinnin välttäminen, kalaruoka ja kalaöljyn käyttö ruuan lisänä parantavat HDL:n ja LDL:n suhteita.
Niin kuin useimmat tietävät, kolesterolin kohoaminen sinänsä ei aiheuta mitään tuntemuksia. Yleisimmin asia tulee ilmi verikokeissa. Kohonnut ja hapettunut LDL-kolesteroli on kuitenkin aina syytä ottaa vakavasti, sillä juuri sen on todettu olevan sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Valtaosa kokonaiskolesterolista on juuri LDL-kolesterolia, joten kohonnut kokonaiskolesteroli merkitsee yleensä myös kohonnutta LDL-kolesterolia.
Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei yksi kolesterolimittaus vielä todista yhtään mitään. On nimittäin havaittu, että kokonaiskolesteroliarvot voivat vaihdella vuodenaikojen mukaan jopa 20-25 prosenttia. Alentunut kolesterolilukema ei siis välttämättä kerro hoidon tehokkuudesta vaan pikemminkin vuodenajasta. Talvella kolesteroliarvot ovat korkeammat kuin kesällä.
Tilastot kertovat kuitenkin karua kieltään: kohonnut kokonaiskolesteroli kaksinkertaistaa todennäköisyyden sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, mutta myös hyvät uutiset ovat lähellä, sillä jo pienikin LDL-kolesterolin pudotus pienentää sairastumisen riskiä.
Terveysviranomaiset ovat antaneet kolesterolille suositusarvot. Tavoitteena on päästä kokonaiskolesterolissa alle viiden millimoolin litrassa, välillä 5-6,5 liikkuvia arvoja pidetään lievästi kohonneina, 6,5-8 välille asettuvat arvot katsotaan kohtalaisesti kohonneiksi ja yli kahdeksan nousevat kolesteroliarvot ovat jo merkittävästi kohonneita. Myös LDL- ja HDL-arvoille on asetettu ihannelukemat: LDL-kolesterolin tulisi olla alle kolmen ja HDL-kolesterolin pitäisi olla yli yhden. Kolmannellekin keskeiselle rasvatekijälle, triglyserideille, on asetettu ihanneraja, sillä ”triglyjen!” pitäisi olla alle kahden.
Tätä rajanvetoa on arvosteltu ja sen on sanottu olevan lääketehtaiden sanelema, sillä monien tutkijoiden mukaan keskeisintä kolesteroliasioissa on hyvän ja huonon kolesterolin välinen suhde. Toiset taas painottavat, ettei kolesteroli sinänsä ole lainkaan vaarallista; sitä on vain hapettunut LDL-kolesteroli. Hapettumista voidaan torjua antioksidanteilla ja kalaöljyllä.
Japanilaiset sydänlääkärit julkaisivat äskettäin 18 000 statiineja käyttäneen potilaan seurantatutkimuksen. Puolet potilaista sai neljä vuotta päivittäisen lääkityksen lisänä 1 800 mg etyyli-EPAa (E-EPAa), uutta ”farmakologista” kalaöljyä. E-EPA-ryhmässä sattui viidennes vähemmän sydänkohtauksia kuin pelkkiä statiineja saaneiden keskuudessa. Tutkijat esittivät tuloksensa Yhdysvaltain Sydänliiton vuosikokouksessa viime marraskuussa. Heidän mukaansa E-EPA parantaa kolesterolitasapainoa ja sen lisäksi ehkäisee valtimoiden sisäpinnan tulehdusta, jolla katsotaan olevan keskeinen merkitys suonten ahtautumisessa.
Kun kokonaiskolesterolin suositusraja on nyttemmin pudotettu viiteen, ylittää sen peräti 68 prosenttia suomalaisista. Niinpä ei ole ihme, että peräti 400 000 suomalaista syö kolesterolilääkkeitä. Monet terveyskeskuslääkärit määräävät statiineja heti kun potilaan kokonaiskolesteroli on hiukankin yli viiden, mitä on voimakkaasti kritisoitu. On epäilemättä totta, että monet tuosta 400 000:sta tarvitsevat kolesteroliarvojensa pudotukseen statiineja, mutta yhtä totta on sekin, että monet heistä saisivat lukemansa putoamaan pehmeämmillä, luontaisilla keinoilla.
Tutkijat erimielisiä – Onko lääkitys vaarallisempi kuin korkea kolesteroli?
Eri koulukunnat ovat jyrkästi eri mieltä kolesteroliasioista. Amerikkalaiset tutkijat kirjoittivat viime toukokuussa Nature-tiedelehdessä, ettei verisuonitautien perussyynä olisikaan kolesteroli vaan hapen vapaat radikaalit ja omega-3 -rasvahappojen puute.
Kolesterolia alentavien statiinien haittavaikutuksista ei juuri näe artikkeleja, mutta haittavaikutuksia on kiistatta olemassa. Statiinit vaikuttavat nimittäin myös aivan muuhun kuin mihin ne on tarkoitettu. Simvastatiinin on todettu muuttavan veren rasvahappojen tasapainoa epäedulliseen suuntaan ja statiinien on havaittu myös heikentävän insuliiniherkkyyttä ja lisäävän näin insuliiniresistenssin riskiä. Tämä puolestaan lihottaa ja saattaa lisätä paksusuolisyövän riskiä. Statiinien on havaittu heikentävän myös elimistön ubikinonituotantoa, ja monet tutkijat suosittelevatkin statiinilääkityksen alaisina olevia ottamaan ubikinonia ravintolisänä.
Turun ja Grenoblen yliopistojen sydäntutkijat ovat havainneet, että statiinien syönti muuttaa veren rasvahappojen tasapainoa huonompaan suuntaan. Se alentaa EPAn ja lisää tulehdusta aiheuttavan arakidonihapon määrää. Tämäkin havainto puoltaa E-EPAn ottamista statiinien avuksi, jos niitä välttämättä tarvitaan.
Eräiden tutkimusten mukaan keinotekoisesti liian alas painettu kolesteroli aiheuttaa vakavia sairauksia kuten syöpää. Matalan kolesterolin on todettu myös heikentävän henkistä suorituskykyä. Italiassa tehdyn tutkimuksen mukaan LDL-kolesterolin liiallinen alentaminen lisää ikääntyvien ihmisten kuolleisuutta.
Eräät tutkijat ovat myös asettaneet kyseenalaiseksi koko nykyisen kolesterolia alentavan lääkityksen. Tohtori Paul J. Rosch on kirjoittanut arvostetussa englantilaisessa lääkärilehdessä Lancetissa, ettei kohonnut veren LDL-arvo ennusta kovinkaan hyvin sydän- ja verisuonitaudin vaaraa eikä sen etenemistä. Asia on jo osoitettu monissa suurissa väestötutkimuksissa. On jopa arveltu, että kolesterolia alentavien lääkkeiden syönti voisi olla täysin turhaa ja rohkeimmat tutkijat ovat sanoneet suoraan, että nykyinen kolesterolilääkitys saattaa olla vain kallis tieteen harharetki.
Uusissa tutkimuksissa on käynyt myös ilmi, että vaikka ankara kolesterolilääkitys pureekin veren kolesteroliin, valtimonkovettumatauti jatkaa siitä huolimatta etenemistään. Onkin todettu, että kalaöljy vähentää sydänkuolemia tehokkaammin kuin statiinit. Eräät sydänlääkärit pitävät veren omega-3-rasvahappojen määrää veressä parempana sydäntaudin riskin mittarina kuin kolesterolia. Suomalaisten veren kaikista rasvahapoista vain yksi prosentti on EPAa, kun tavoitetasoksi ilmoitetaan 2,5-10.
Kolesterolia alentavia luontaisia keinoja
Ennen statiinilääkityksen aloittamista kannattaa kokeilla kolesteroliarvojen pudottamista luontaisilla keinoilla. Vaihtoehtoja on useita: Benecol-kapselit (www.ferrosan.fi), Beni Koji vihreä (www.terveystukku.fi), Cholexit (www.scanvit.fi), E-EPA (www.biovita.fi), Lecitiinirakeet (www.valioravinto.fi), Lecitiinirakeet (www.interagro.com), Prevesan (www.hankintatukku.com), Punariisi (www.bioteekki.fi), PuruKol (www.fennonatura.fi), Redriz (www.fennonatura.fi), Ribesin-mustaherukkasiemenöljykapseli (www.valioravinto.fi), Sitosan (www.hankintatukku.com), ja lisäksi on suuri joukko kalaöljy-, arginiini- ja karnosiinivalmisteita. Myös kolesterolia laskevia ruoka-aineita on jo useita.
Teksti: Reijo Ikävalko
Terveys-Hymy 4-2006
Artikkeli oli hyvä. Haluaisin saada henkilökohtaisen vastauksen kolesteroliasiaani. Kolesterolitasoni on ollut koholla jo pitkään ja ruokavaliolla ja lisätyllä liikunnalla ensin hoidettu, jolla ei vaikutusta. Lääkitys aloitettiin Simvastatiinilla 10 mg, ei vaikutusta. Lääkitys lopetettiin puoleksi vuodeksi, jolloin kokonaiskolesteroli pompsahti 8,7:ään.
HDL 1,07 ja LDL 5,8 triglyjen arvoa en muista. Koko ikäni olen sairastanut atooppista ekseemaa ja viime vuodet alopeciaa. Lisäksi minulla on laiska suoli. Olen 157 pitkä ja painan 53 kiloa ja olen keskivartalolihava! Vyötärön ympärys 82! Olen 53 vuotias ja liikun lähes päivittäin pyörällä tai kävellen n. tunnin verran. Talvella hiihdän ja kesällä lomalla melon pitkiä (20-30km) päivämatkoja. Siis miten voin hoitaa luonnonmukaisesti omaa kolesteroliani alemmas? Nyt määrätty lääkitys on 40mg simvastatiinia. Sairastan myös masennusta, joka pysyy lääkityksellä kurissa.
Vastauksesta ilahtuva!
Terveisin PaJu
KOLESTROLILÄÄKITYKSESTÄ —Sivusta seurattuna—
—Olipa kerran hyväkuntoinen 71v mies ,joka oli kaikin tavoin terve , jalat ja pää pelasivat ikäistäänkin paremmin…Sitten oli kolestroli vähän koholla…ja lääkäri ”määräsi” …(tämä on muuten ihmeellinen ilmaus–eihän ketään voi MÄÄRÄTÄ syömään jotain…) kolestrolin ”hoitoon” SIMVASTATIINIA 10mg/vrk …Sitten alkoi tapahtua kummia tältä terveeltä mieheltä ”lähtivät jalat alta ” , eli hänen jalkansa /lihaksistonsa kipeytyivät jaloissa niin , että TERVE mies luuli jo joutuvansa pyörätuoliin …LOPETTI SIMVASTATIININ , kun tytär lukaisi LÄÄKELAITOKSEN SIVUSTOILTA LÄÄKKEEN HAITTAVAIKUTKSISTA TARKEMMAT TIEDOT …On kulunut jokin kuukausi lääkityksen lopettamisesta ja jälleen alkavat jalat olla kunnossa .
—Haittavaikutuksista PITÄÄ LÄÄKÄRIN olla tietoinen AINA KUN lääkettä määrätään yli 70 v henkilöille , ja LÄÄKÄRIN ON VAROITETTAVA POTILASTA ja KERROTTAVA potilaalle , että MIKÄLI lihaksistossa alkaa kipuilua ( Sivuvaikutus MYOPATIA ! ,voi johtaa pahimmillaan munuaisvaurioihin) , on lääkitys keskeytettävä ..
Kolestrolilääkitykseen ja kolestroli-lääkkeisiin suhtaudutaan mielestäni kuin joihinkin namusiin ,joita popsitaan , vaikkei oikeasti olisi tarvettakaan , sillä tuon lääkkeen ohessa EDELLEEN RUOKAVALIO ON TARPEEN .
–Lääkkeellä ON enemmän haittoja kuin vastaavaa hyötyä–
Tytär , joka EI suostu syömään kolestrolilääkkeitä !!!
Hyvä artikkeli.
Sattuu myös selittämään hyvin, miksi eskimoilla on vähän verisuonitauteja (luin kauan sitten erään kirjan, jossa arvosteltiin sitä, että eskimot jätettiin tutkimustn ulkopuolelle, kun he eivät sopineet kolesteroliteoriaan).
Satun syömään useita suosittelemianne aineita. Lisäksi niasiinia, tavallisesti gramma päivässä. Tutkimusten mukaan tämä on turvallista, kun ottaa päiväannoksen kerralla.Statiineja tai muita lääkkeitä en suostu käyttämään.
Syön myös kanamunia 2-3 päivässä – omat havaintoni on, että tämä laskee kolesterolia. Voi olla, että tilanne liittyy perintötekijöhin – HDL on yleensä 2.2…2.4. Nyttemmin syön omega3-munia.
Vaikuttaa siltä, että vieläkään ei kolesterolin toimintaa täysin tunneta.
Kiitos hyvästä artikkelista.