Paino putosi yli 20 kiloa

Jari SorsaLahtelainen liikuntavastaava Jari Sorsa päätti kolmen vuoden tauon jälkeen kilpailla miesten Classic BodyBuildingissä eli CCB:ssä. Hän hankki kilpailutauolla lihasmassaa, mutta painoa kertyi liikaa.

– Vielä tammikuussa vaaka näytti 95 kiloa, mutta syyskuun alussa jo alle 72 kiloa, Jari kertoo.

Sport Center Nastola Oy Kuntoklubia pyörittävä Jari Sorsa, 32, on kokenut tämän vuoden aikana aikamoisen muodonmuutoksen. 172-senttisestä melkein satakiloisesta jässikästä on muotoutunut sutjakka, vähän yli 70-kiloinen mies. Hän on tehnyt sen, mistä monet ihmiset haaveilevat mutta  johon harvat pystyvät.

Jari on syntynyt Lieksassa, mutta opiskelut ja työt toivat hänet etelään. Jari suoritti Joensuussa sekä kokin että urheiluhierojan tutkinnot, jonka jälkeen hän pääsi Vierumäelle Suomen Urheiluopistoon opiskelemaan liikunnanohjaajaksi. Lahteen hän muutti opiskeluaikoinaan kymmenen vuotta sitten. Saman ajan hän on myös kilpaillut miesten fitnessissä eri säännöillä ja nyt classic bodybuildingissä.

– Alkujaan kilpailusarjani oli miesten Fitness, mutta 2005 laji muuttui Classic BodyBuildingiksi. Olen kilpaillut fitness-alalla kymmenen vuotta. Tämänhetkinen sarjani on alle 178-senttisissä, ja saan painaa maksimissaan 76 kiloa.

Jari on pyörittänyt toisen osakkaan kanssa Nastolassa omaa kuntoklubia parin vuoden ajan. Sitä ennen hän ehti olla neljä vuotta Heinolassa Reumasäätiön sairaalassa liikunnanohjaajana. Jarilla on myös FAF personal trainer -koulutus. Lyhenne tulee sanoista Fitness Academy of Finland ja kyseessä on Suomen suurin fitness -alan koulutusjärjestelmä, joka kouluttaa kuntosaliohjaajia, personal trainereita ja ryhmäliikuntaohjaajia. Jari on toiminut kouluttajana kolmisen vuotta.

– Reumalla ollessani toimin myös ammatinharjoittajana FAF- personal trainerinä, ja minulla oli omia valmennettavia. Minulla oli pitkiä asiakassuhteita, joihin kuului ravinto-ohjelmien ja liikuntasuunnitelmien tekoa asiakkaiden terveydentilan, kuntotason ja tavoitteiden mukaisesti.

Nuori mies on siis jo ehtinyt moneen. Kaiken lisäksi hän on ollut naimisissa jo viisi vuotta, ja kuinka ollakaan, toisen fitness-kilpailijan kanssa.

Heidi työskentelee erityisluokanopettajana yläkoulussa Lahdessa, ja hän kilpailee naisten Body Fitnessissä. Tapasin hänet ensimmäisen kerran omilla ryhmäliikuntatunneillani, Jari tunnustaa.

 – Lapsia ei ole eikä lemmikkejä!

Jari kilpaili edellisen kerran vuonna 2005 Classic Body Buildingissä, ja nyt veri alkoi vetää lavalle uudestaan. Hän ryhtyi kolme vuotta sitten hankkimaan lihasmassaa, mutta kun kalorimäärät olivat korkeita, kylkiäiseksi tuli myös rasvaa.

– Tavoite oli saada lisää lihasmassaa lihaskuntoharjoittelulla eli mahdollisimman vähällä aerobisella liikunnalla. Kun aloitin dieetin tämän vuoden tammikuussa, painoin 95 kiloa. Olin hyvässä kunnossa, mutta oli minussa rasvaakin. Treenit kulkivat silti hyvin, sillä energiaa riitti.

Jo ruokavaliota tarkistamalla Jari sai painonsa tippumaan lyhyessä ajassa 90 kiloon. Vasta toukokuun alussa hän aloitti todella tiukan dieetin. Hän rupesi laskemaan millintarkasti kalorit; energian määrän ja saannin. Toukokuun alusta syyskuun alkuun hänen painonsa oli pudonnut jo lähemmäs 25 kiloa.

Jari on tarvinnut muodonmuutokseensa myös runsaasti ravintolisiä. Hänen sponsorinsa on Leader (www.leadernutrition.net)  ja tämän firman tuotteita on myynnissä myös hänen kuntoklubillaan.

– Mikään ei silti voita kiinteää ruokaa, hän painottaa. – Siitä otetaan mahdollisimman paljon energiaa ihan ruuansulatuksen takia, mutta kun syödään usein ja säännöllisesti ja treenataan kovaa eli tälläkin hetkellä kaksi kertaa päivässä, loput kalorimäärät on hankittava ravintolisistä. Syön hyvin paljon erilaisia Leaderin terveystuotteita kuten kalaöljyä ja muita rasvahappoja, jotka ovat hyvin tärkeitä elimistölle, aineenvaihdunnalle ja terveydelle. Ne sanalla sanoen toimivat. Käytän myös proteiinilisää, erilaisia aminohappoja ja boostereita, jotka pitävät testosteronitason korkealla. Se vaikuttaa myös rasvan palamiseen.

Painonpudotuksessa Jarilla on ollut apunaan kaksi Leaderin rasvanpolttoon tarkoitettua valmistetta, C4 ja Hydro Tech, joilla on termogeeninen vaikutus. Näin saadaan vilkastettua rasva-aineenvaihduntaa ja poistettua ylimääräistä ihonalaista nestettä, joten paino putoaa myös tästä syystä.

– Nämä kaksi valmistetta ovat olleet koko dieetin loppuajan varsinaisia tehobuustereita eli niiden avulla on saatu rasvakudoksen määrää vähennettyä. Niillä on myös piristävä vaikutus treeneihin etenkin silloin, kun kalorit ovat alhaalla ja väsymys on suuri. Mukana on myös vitamiineja ja hivenaineita kuten kromia, joka omalta osaltaan vie makean nälkää pois.

Jari asetti päätavoitteekseen tänä syksynä menestymisen omassa sarjassaan SM-kisoissa. Lokakuun alussa pidetyissä Fitness Expo -kisoissa 2008 Jari sijoittui kymmenenneksi.

– Koko ajan on menty parempaan suuntaan, hän iloitsee. – Tämänhetkinen kunto ja paino ovat paremmat kuin kilpaillessani kolme

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 11-08

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: laihdutus, painonpudotus, rasvanpoltto, rasvakudos, Classic BodyBuilding, CCB

Kommentit

Oma kommentti