Ylipaino ja lihavuus ovat geeni- ja hormonihäiriöitä, joihin perinteiset konstit tepsivät vain harvoin. Meitä on neuvottu vähentämään rasvan syöntiä ja liikkumaan enemmän. Käytännössä monet kuitenkin lihovat varoessaan vähärasvaisia ruokalajeja, koska silloin nopeiden hiilihydraattien (sokereiden) saanti lisääntyy. Perunan, valkoisen riisin, pastan, makaronin, konditoriatuotteiden, leivän ja makeisten välttäminen laihduttaa usein tehokkaammin ja on terveellisempi kuin vähärasvaiset ja vähäkaloriset vaihtoehdot.
Lihomisen pääsyy on insuliiniherkkyyden väheneminen. Silloin sokerin sietokyky heikkenee, verensokeri nousee ja insuliinin eritys haimassa lisääntyy. Se on oikotie lihomiseen ja vanhenemismuutoksiin. Nykyinen kasvi- ja kalarasvan epätasapaino ruokavaliossa heikentää insuliiniherkkyyttä, mikä lihottaa ja altistaa diabetekselle ja sen lisätaudeille. Perinteinen kalorien laskentaan perustuvat laihdutusohjelmat eivät ota huomioon näitä seikkoja. Tosiasiassaihminen voi laihtua syömällä jopa enemmän kaloreita, kunhan ne tulevat hitaista hiilihydraateista, proteiinista ja kalarasvasta.
Kalori ei ole aina kalori
Kalori on lämmön perusyksikkö. Yksi gramma hiilihydraattia ja proteiinia vapauttaa neljä kilokaloria (kcal). Gramma rasvaa sisältää yhdeksän kcal, mutta rasvan syönti tuottaa ketoneja, jotka erittyvät virtsaan. Yksi gramma rasvasta muodostunutta ketonia kuluttaa neljä kilokaloria, joten lähes puolet rasvan kaloreista häviää. Rasva ei siis lihota sen enempää kuin hiilihydraatit ja proteiini.
Keho ei kuitenkaan muuta kaikkea ruokaa energiaksi. Osa käytetään elimistön muihin tarpeisiin: solu- ja kudosvaurioiden korjaamiseen ja aivojen ja ääreishermoston välittäjäaineiden, rasvahappojen, sappihappojen ja hormonien tuotantoon. Kaikki tämäkin olisi laskelmissa vähennettävä syödyistä kaloreista. Jos siis yritämme laskea syömämme ruoan ja kuluttamiemme kaloreiden yhtälöä ja päätellä siitä laihtumista tai lihomista, päädymme aivan virheellisiin lukemiin. Tästä syystä kalorien laskeminen on ajanhukkaa.
Paras tapa laihtua ja hallita painoa pysyvästi
Vähäkaloriset dieetit aiheuttavat elimistön biokemiassa ei-toivottuja muutoksia, koska silloin elimistö luulee nälänhädän koittaneen. Elimistö alkaa polttaa energiaa säästöliekillä. Ihmisen on mahdotonta jatkaa pysyvästi tällaista ruokavaliota, sillä hänen on jatkuvasti nälkä ja hän hermostuu kiukustuu vähästä. Hän lopettaa ohjelman noudattamisen, palaa entisiin tapoihinsa, ja lihoo uudelleen. Huono omatunto ajaa monet hellimään itseään makeilla korkean glykemiakuorman ruokalajeilla ja välipaloilla. Sitä vastoin hyväglykeemisen ruokavalion noudattaminen vastaa esi-isiemme ruokailutapoja, joihin geenimme on ohjelmoitu. Sitä noudattamalla saamme syödä itsemme kylläisiksi eikä meidän tarvitse olla koko aikaa huolissamme kaloreista. Glykeeminen kontrolli vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, syöpiin, dementiaan ja moniin muihin kroonisiin sairauksiin. Luonnossa on monia hyviä insuliiniherkisteitä, jotka auttavat painonhallinnassa: vihreä tee, orgaaninen B3-vitamiiniin sidottu kromi ja kalaöljy.
Mitenkä on, lieneekö sinulla myös ylipainoa, kun verenpainekin on koholla? Jos olet ylipainoinen, suosittelen perehtymään laihdutusoppaaseeni. Siinä neuvon kuinka saat painon hallintaan luonnollisin keinoin. Samalla verenpaine yleensä normalisoituu eikä lääkkeitä tarvita, ainakaan kovin paljoa. Neuvomani ortoglykeeminen ruokavalio vähentää myös diabeteksen riskiä. Oppaan saat maksutta terveyskaupasta tai tästä linkistä:
http://www.biovita.fi/suomi/pdf/laihdutusopas_2006.pdf
Vatsavaivoissa on usein apua pre- ja probioottien yhdistelmästä. Edellisiä ovat inuliini ja frukto-oligosakkaridi ja jälkimmäiseen ryhmään kuuluvat maitohappobakteerit, joita on useita eri hyviä kantoja. Terveyskaupat myyvät jauhemaista tuotetta, jossa on samassa kaikkia mainitsemiani aineita. En voi tässä yhteydessä mainita tuotteiden kauppanimiä.
Välilevyn pullistumaan ja muihin nivelvaivoihin auttaa usein Uuden Seelannin vihersimpukkauute, jota saa kapseleina.
Liikuntaa kannattaa ilman muuta yrittää lisätä, mutta jos olet vielä siihen tottumaton, aloita varoen ja lisää sitä mukaa kun kuntosi antaa myöten. Suosittelen myös venyttävää jumppaa kotosalla esimerkiksi pilates- tai putkisto-menetelmällä.
Olen vaihdevuosi-iässä kuukautiset tulevat enää silloin/tällöin, mistä saisin avun vatsavaivoihini maha turpoaa aina syönnin jälkeen on kuin odottavalla äidillä ja on muutenkin pömpöllään diebetesta ei ole vielä todettu, mutta on verenpainetauti johon kahdet eri lääkkeet. Lisäksi minulla on välilevypullistuma ja kulumia yms. selkärankassa aina niskasta ristiselkään asti ja särkyjä myös sen seurauksena, mitä suosittelisit avuksi, lisäksi rintalihakset erittäin kireät/jäykät ja välistä tuntuu kun venyttelee että niitä ns. kramppaa olo tuntuu tukalalta ja jäykältä lisäksi ylävatsa aristaa rintojen keskeltä painettaessa ja heijastaa selkään kipua, olen kova kuorsaamaan johtuskohan ylävatsakipu osaltaan siitä.
Niinkuin huomaat niin ikä muistuttaa olemassa olostaan, että ei olla enää mitään nuoria tyttöjä, mutta miten saisin jonkunlaista helpotusta elämääni että jaksaisin käydä lenkillä, ettei aina tulis takapakkia kun jotain liikuntaa tai venyttelyjä yrittää tehdä rauhallisesti niin siltikin tuntuu että pieleen menee. olisin iki onnellinen jos saisin apua vaivoihini, kiitos etukäteen 🙂
Itse en ole röntgenkuvien asiantuntija, joten kysyin neuvoa ystävältäni radiologilta. Hän vastasi näin:
Olisiko jonkinlainen fibromuskulaarinen dysplasia? Joskus seinissä on myös kolesteroloosia. Vaivaava rakko kai poistetaan skopiateitse aika helposti.
Pyytäisin käsittelemään sairautta: sappirakon sisällä tiivistymänoduluksia, joista ei kaikukatvetta taakse jää. Mikä tällainen sairaus on? Kun on tällainen sapen sairaus, voiko käyttää aminohappovalmistetta, jossa on myös mangaania 3 mg päivässä, osteopenian tukihoitona?
Kiitos mielenkiintoisesta sivusta!
Pyydän, että nimeni ei tule julkisuuteen.