Kesällä nautitaan mökkeilystä ja ulkona liikkumisesta. Kesään kuuluvat valitettavasti myös tavalliset vammat kuten haavat, palovammat, hyönteisten puremat ja erilaiset allergiset reaktiot. Tapaturmat lisääntyvät, kun ihmiset touhuavat ulkona niin mökillä kuin muissa vapaa-ajan viettopaikoissa.
Apu pieniin tapaturmiin löytyy onneksi usein omasta lääkekaapista, kunhan se vain on päivitetty kuntoon lomamatkaa, mökki- tai venereissua varten. Lääkekaappiin kannattaa varata laastareita, sidetarpeita ja desinfiointiaineita. Hyönteis- ja punkkikarkotteet on myös hyvä pakata mukaan. Mukaan voi ottaa myös särky- ja allergialääkkeitä sekä hyönteisten pistosten kutinaa helpottavaa kortisonivoidetta.
Pientä vammaa on syytä käydä näyttämässä asiantuntijalla, mikäli kotikonstit eivät auta.
– Joskus pienestä vaivasta voi kehkeytyä harmillinen pitkäaikainen riesa, jos vaiva jätetään hoitamatta, sanoo ylilääkäri Jaakko Halonen Terveystalosta.
Tapaturma vaatii lääkärin hoitoa, jos siitä aiheutuva kipu ei hellitä kylmällä ja normaalikonsteilla muutamissa tunneissa. Samoin runsas verenvuoto tai huomattava kipukohdan turvotus on syytä käydä näyttämässä lääkärille.
– Luun murtumaa tai pahaa venähdystä ei myöskään kannata jäädä ihmettelemään itsekseen. Jos raajalle ei pysty varaamaan, on mahdollisesti kyse laajemmista vaurioista. Mahdollisimman nopea kolmen koon sääntö eli kylmä, koho ja kompressio on hyvä ensiapu, Halonen kuvailee.
Kommentit
Oma kommentti