Pakurikääpäuute lopetti psorihilseilyn

Rovaniemeläisen luontaistuoteyrityksen Detrian perustaja Tenho Pitkänen on kärsinyt psoriasiksesta jo miltei neljä vuosikymmentä, joten hänellä on ollut omakohtaista intoa hakea luonnonmukaista helpotusta tähän kiusalliseen vaivaan.

Detrian emeritus toimitusjohtaja ja pääomistaja Tenho Pitkänen, 66, sairastui psoriasikseen 27-vuotiaana. Menossa oli tuolloin hyvin stressaava elämänvaihe, ja hän arveleekin juuri stressin aiheuttaneen tämän kiusallisen ja kutisevan ihosairauden.

– Pahimmat psoripaikat ovat polvissa ja ylipäänsä jaloissa, lähinnä siellä, missä vaatteet hankaavat ihoa. Myös kyynärpäissä on psoriasista. Vaimo on saanut kävelllä harja ja rikkalapio kourassa perässäni hilsettä keräämässä.

Mutta nyt ihon hilseily on loppunut ja kutina kadonnut. Itse psoriasis ei tietenkään ole hävinnyt mihinkään, mutta sen oireet ovat ratkaisevasti helpottuneet.
Jotta arvoitus ratkeaisi, on syytä palata vuoteen 2008.

– Kaikki lähtee tuolloin tekemästäni Vienan Karjalan reissusta, joita on vuosien mittaan kertynyt seitsemän, Pitkänen kertoo.

– Olen hakenut uusia tuoteideoita kalevalaisesta kansanparannusperinteestä. Pyrin aina matkoillani tapaamaan kansanparantajia ja olenkin koonnut mahtavan kirjallisuuden kalevalaisesta kansanparannusperinteestä. Olen liikkunut vanhaa tietoa keräämässä juuri sillä alueella, mistä Kalevala on aikoinaan koottu. Meiltä Suomessa tämä tieto on jo kadonnut.

Karjalasta kajahtaa

Pitkänen törmäsi ensimmäisen kerran pakurikääpään juuri Vienan Karjalassa vuonna 2008.

– Eteeni tuotiin pakurikääpä ja sanottiin, että se on ihmeainetta. Silmittelin ja ihmettelin asiaa, ja seuraavaksi minut esiteltiin paikalliselle syöpälääkärille, joka kertoi pakuria käytettävän Venäjällä raskaiden syöpähoitojen tukena ja niistä toipumiseen. Hänen mukaansa pakurikääpä aktivoi puolustusmekanismeja ja sen ansiosta pystytään kohentamaan huonossa kunnossa olevien ihmisten vastustuskykyä.

Seuraavaksi Tenho Pitkäselle esiteltiin ihotautilääkäri, joka kertoi niin ikään pakurikäävän parantavista vaikutuksista.

– Hän kertoi sitä käytettävän heillä psorin ja atooppisen ihon sekä myös ikääntyvän ihon hoidossa. Hän kertoi pakurikäävän sisältävän hurjan määrän antioksidantteja, jotka hoitavat iholla ilmenevää lievää tulehdusta. Samalla se aktivoi solujen uusiutumista ja estää niiden rapistumista.

Ratkaisu löytyi

Nämä tapaamiset jäivät vaivaamaan Tenho Pitkästä vuosikausiksi. Hän alkoi työryhmineen tutkia pakurikääpää, ja viimein teollinen ratkaisu löytyi.

– Meidän perinteistä arbutiinituotesarjaamme on nyt terästetty pakurikääpäuutteella. Uutuussarjan nimi on Arctic Arbutin ja siihen kuuluvat seerumi, kasvovoide ja käsivoide. Samaan pakettiin liittyy myös ihmisen puolustusjärjestelmää kohentava, sisäisesti nautittava kauneuskapseli, joita suositellaan otettavaksi kaksi vuorokaudessa. Vanha arbutiinisarja pysyy sekin edelleen myynnissä.

Detrialta tuli samaan aikaan Arctic Arbutin -sarjan kanssa markkinoille vielä yksi uusi pakurikääpään liittyvä uutuus.

– Se on nimeltään Relaxant vastustuskyvyn tehostaja. Se sopii heille, jotka ovat olleet flunssassa tai muuten sairaana. Sen avulla voi torjua myös ikääntymistä ja vanhuuden heikkoutta. Kyseessä on yleistä hyvinvointia tehostava tuote.

Yhden miehen testi

Tenho Pitkänen on aina uutuustuotteiden kehitystyön yhteydessä testannut niiden tehoa testiryhmissä. Niin tapahtui nytkin, mutta tällä kerralla testiryhmä oli harvinaisen pieni: Tenho Pitkänen itse.

– Näin siitä syystä, että valmiita voiteita ja kapseleita ei vielä ollut saatavana, kun aloitin pakurikääpäuutteen käytön viime huhtikuussa. Otin kuitenkin aivan samoja aineita ja saman verran mitä valmiit tuotteet sisältävät. En muuttanut elämäntapojani mitenkään. Käytin pakurikääpäuutetta sekä ulkoisesti että sisäisesti.

Psoriasis on niin kelju tauti, että siihen ei pysty edes pakurikääpä, mutta Tenho Pitkäsen psoria se kuitenkin hillitsi selvästi.

– Jo runsaan puolen vuoden käytön jälkeen voin sanoa, että siitä on ollut suurta apua. Iho ei enää hilseile, mikä on todella iso asia. Myös kutina on poissa. Aiemmin kutisevia kohtia tuli ihan huomaamatta raavittua, jolloin iho tulehtui, ja sitten se lehahti.

Punaiset läiskät ovat yhä tallella, mutta niissä ei enää ole kutinaa eivätkä ne hilseile.

– Hyvältä ainakin näyttää. Uskon vakaasti, että pakurikääpäuutteesta on hyötyä myös atoopikoille, koska atopiassakin on kyse ihon tulehduksesta. Tässä oli kesä välissä, mikä on otettava huomioon, sillä kesällä psoriasiksen oireet aina helpottavat. Olen joutunut käymään ihotautilääkärissä kolme kertaa vuodessa, ja myös kesäisin.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Anne Anttila

Terveys-Hymy 2-2015

Teksti:Detria
Avainsanat: psoriasis, pakurikääpä, pakurikääpäuute

Kommentit

Oma kommentti