”Parempaa kuin jatkuva unilääkkeiden syönti”

Yini Zhang ja Esa HaapalehtiMonen vuoden miltei kroonisen unettomuuden katkaisi shiatsu- ja bodybalance-terapiat.

Jo yli kymmenen vuotta unettomuudesta ja huonosti nukkumisesta kärsineenä en voinut uskoa, että nukuin läpi koko yön. Ihan koko yön, heräämättä kertaakaan, edes vessassa käymään. En muista milloin olisin viimeksi nukkunut niin hyvin.

Kaikki alkoi siitä, kun sain 50-vuotislahjaksi ystävältäni shiatsuun ja bodybalanceen lahjakortin. Ensimmäisenä hoitoaamuna olin nukkunut tosi huonosti ja heräsin valmiiksi stressaantuneena. Koirakin temppuili kotona ja pääsin lähtemään myöhässä liikenteeseen.

Ryntäsin Espoon Tapiolaan, parkkeerasin auton ja lähdin pinkomaan kohti hoitolaa. Kunnes huomasin, että olin lähtenyt juuri vastapäiseen suuntaan. Ei kuin takaisin vain, hiki hatussa ja ankarasti puuskuttaen pääsin perille. Olin myöhässä 10 minuuttia ja hyvin hermostunut. ”Mitähän tämäkin sitten oikein on”, tuumin ja olin melko varma, että olisi kannattanut vain rynnätä suoraan töihin.

Diplomishiatsuterapeutti ja koulutettu hieroja Esa Haapalehto istuskeli kaikessa rauhassa hoitolassa ja hyvin tyynesti otti minut vastaan tarjoten teetä ja sympatiaa. Eebenpuisen laatikon päälle oli asetettu bambuliina, teekupit ja -kannu sekä teen valmistuksessa tarvittavat muut välineet.

Jouduin pysähtymään ihan oikeasti, nautiskelimme vasta haudutettua, kiinalaista vihreää teetä, rupattelimme ja verenpaineeni varmaan jo laskikin niin normaaliksi kuin se ylipäätänsä on mahdollista.

– Parituhatvuotinen teeseremonia ei ole uskonnollinen, mutta se sisältää taolaisia elementtejä, jotka rauhoittavat, selitti Esa. Keskustelimme tulevasta hoidosta.

Yöunet palaavat

Shiatsu on yli tuhat vuotta vanhaa japanilaista hierontaa, joka perustuu kiinalaisen lääketieteeseen. Alunperin shiatsu oli kiinalaisen akupunktion vastine.

– Se on kokonaisvaltaista vartalohierontaa, joka perustuu kehon energiakanavilla eli meridiaaneilla sijaitsevien akupunktiopisteiden, tsubojen paineluun, lihasten käsittelyyn, venytyksiin ja nivelten liikkuvuuden parantamiseen, selitti  Esa Haapalehto.

Terapiassa painellaan peukaloilla ja muilla kehon osilla kuten kyynärpäillä, polvilla, rystysillä ja jalkaterillä läpi kehon meridiaanit. Shiatsu laukaisee jännitystiloja, rentouttaa kehoa ja mieltä. Siitä voi olla apua jopa päänsärkyyn, väsymykseen, stressiin, selkäkipuihin, unettomuuteen, kuukautisvaivoihin, ruuansulatushäiriöihin ja masennukseen.

Ihanasti teestä ja keskustelusta rauhoittuneena vaihdoin päälleni shortsit ja siirryin hoitohuoneeseen. Makasin lattialla futonin päällä, peiton alla. Varsinaisia muistikuvia hoidosta ei ole, ainoastaan tiedän ajatelleeni, että onpas kipeitä kohtia paikoitellen. Melkein nukahdin ja rentouduin totaalisesti. Hieronnan jälkeen joimme taas kupilliset teetä ja keskustelimme. Esa osasi kertoa minulle, mikä minua vaivasi. Omien arvelujeni perusteella, aika oikeaan hän osui. Juuri ne kohdat olivat tukossa.

Oloni oli kevyt ja iloinen, miltei kevytkenkäinen. Työpäivä sujui hyvin ja menin onnellisena kotiin. Illalla nukahdin nopeasti ja järkytyksekseni huomasin herääväni aamulla kellon soittoon. Sitä ennen olin vuosia heräillyt tunnin parin välein ja valvonut öitä Emmerdalea katsellen. Ja voileipiä syöden. Onko tämä pelastus jatkuvaan yösyöpöttelyyni? Voinko nukkua, niin kuin muutkin ihmiset yöllä tekevät?

Keho tasapainoon

Seuraavalla kerralla ryntäsin hoitoon suoraan töistä – ja myöhässä kuten tavallista. Nyt vuorossa oli bodybalance-terapia. Stressaantuneena, hikisenä juoksemisesta ja verenpaine huippulukemissa puuskutin paikalle kuin höyryjuna. Aloitimme niin ikään rauhoittavalla teen juonnilla ja keskustelulla.

Kiinalaisessa lääketieteessä uskotaan, että ihminen sairastuu, kun kehon tasapaino ei ole kunnossa. Entisaikojen lääketieteen raamatussa Huang-Di-Nei-Jingissä väitetään, että tunnet kipua kun meridiaanisi ovat tukossa. Kun tukokset avataan, kipu lähtee.

– Jos kehossasi on blokkeja, voit huonosti. Kiinalainen energisoiva hieronta auttaa kehoa ja mieltä saavuttamaan alkuperäisen tasapainonsa, kertoo Yini Zhang, Dy Life -hoitolan ja teehuoneen perustaja.

– Hoidon vaikutus voi kestää useita päiviä. Kun kehosi on tasapainossa paranet nopeammin ja elämässäsi kaikki sujuu myönteisemmin.

Yini kertoi olleensa Kiinassa journalisti, mutta muuttanut Suomeen vuonna 2003. Hän aloitti oman yrityksensä Suomessa tuomalla kiinalaista teetä Suomeen. Suomalaiset eivät vielä tunne hyvää teetä ja se ei tosiaankaan ole pussiteetä.

– Tuomani tee on orgaanista teetä ja erittäin hyvälaatuista. Teen ja hieronnan yhdistäminen oli järkevä ratkaisu.

Siirryn makaamaan hoitopöydälle, jälleen shortseissa ja T-paidassa. Yini peitteli minut kevyellä pyyhkeellä ja aloitti hoidon. Mieleni tyhjentyi ja ihana raukeus levisi kehooni. Yhtäkkiä havahduin siihen, että Yini pyysi minua kääntymään. Ja ihana hoito jatkui. Yleensä aika tuntuu matelevan, mutta nyt aika kului liian nopeasti, 60 minuuttia meni kuin siivillä.

Hyvä olo jatkui monta päivää. Samoin nukahtamisen helppous ja aamuun asti nukkuminen. Nyt hoidoista on kulunut noin kuukausi ja olen alkanut heräillä jälleen öisin. On siis parasta varata uusi aika hoitoon. Se on parempaa kuin jatkuva unilääkkeiden syönti.

Teksti Ja Kuva: Jaana Aartomaa

Terveys-Hymy 7-11

Teksti: Hymy
Avainsanat: unettomuus, vihreä tee, tee, shiatsu, bodybalance

Kommentit

Sain eilen lääkäriltä reseptin lääkkeeseen, jonka pitäisi auttaa univaikeuksiini. En ehtinyt apteekkiin, koska olin varannut ajan Dy Lifeen hierontaan. Ennen hierontaa Esa sanoi, että älä vielä mene hakemaan reseptiä, voi hyvin olla, että tämä hoito auttaa lihasvaivojen lisäksi myös univaikeuksiisi. Ongelmanani on se, että vaikka nukahtaisinkin hyvin, heräilen pitkin yötä, enkä edes muista, koska olisin viimeksi nukkunut yöni kertaakaan heräämättä. Eilen illalla minulla oli pieniä nukahtamisvaikeuksia, mutta heräsin ensimmäisen kerran vasta aamulla, lähellä kellon soimista! Uskomatonta! En hae reseptiä vielä tänäänkään, vaan odotan ensi yötä. Jos jälleen saan nukuttua yhtä hyvin, voin melkein luvata, että heitän reseptin mäkeen ja minustakin tulee paikan vakioasiakkaita. 🙂 (Hierojani oli Jonna, ja hoito oli erittäin miellyttävä ja rentouttava.)

Oma kommentti