Pellavarouhe pudotti kolesterolin

Kaija Isojämsän kokonaiskolesteroliarvo oli selvästi yli suositusten, jolloin lääkäri alkoi ehdotella kovaa kolesterolilääkitystä. – Kun en suostunut, hän ehdotti kahta pehmeämpää vaihtoehtoa, joista valitsin itselleni sopivimman. Statiineja ei tarvittu.

Kaija Isojämsä teki pitkän päivätyön syntymäkuntansa Haukiputaan kunnan palveluksessa palkkasihteerinä, kunnes hän joutui viime kesänä jäämään sairauseläkkeelle selkärankarappeuman vuoksi.
Työvuosia olisi vielä ollut jäljellä, mutta vuosikymmeniä kestänyt istumatyö jätti omat jälkensä. Koulutukseltaan Kaija on merkonomi.

Kaijan aviomieskin on jo eläkeläisten kirjoissa. Hän jäi varhaiseläkkeelle maalarimestarin ammatista. Kaijan perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi kaksi lasta, poika ja tyttö.

Seuraavaakin sukupolvea on jo neljä kappaletta, kolme poikaa ja tammikuussa kaksi vuotta täyttävä pikku prinsessa, joka kutsuu Kaijaa hellyttävästi bumpuksi. Pojat ovat kutsuneet Kaijaa haumummuksi, koska huushollissa oli aikanaan pikkuinen koira.

Ei kiitos statiineille

Bumpun pumppu ja muu terveydentila on ollut täysin kunnossa, mutta kaksi vuotta sitten työterveystarkastuksessa löytyi turhan korkea kolesteroli. Marraskuussa 2012 kokonaiskolesteroli näytti lukemia 6,9, kun suositus on alle viiden.

Samojen suositusten mukaan hyvän eli HDL-kolesterolin pitäisi näyttää vähintään yhtä, LDL-kolesterolin tulisi olla alle kolmen ja haitallisten triglyseridien olisi syytä olla alle kahden.

– Koska kolesteroli oli tuonkin verran koholla, joulukuun alussa se mitattiin uudestaan, ja nyt lukemat olivat 6,8. LDL oli tuolloin 4,18, HDL 2,20 ja triglyt 0,81. HDL- ja triglyseridiarvot olivat ihan hyvät, mutta lääkäri alkoi kuitenkin ehdotella lääkitystä.

Lääkäri tarjosi ensimmäiseksi statiineja, mutta Kaija kieltäytyi.

– Hän ehdotti muiksi vaihtoehdoiksi joko Benecol-tuotteita tai sitten pellavasiemenrouhevalmiste Rouhevaa. Syön aika vähän voileipää, joten Benecol ei oikein innostanut, mutta päätin kokeilla Rouhevaa. En ollut ikinä edes kuullut siitä, joten lääkäri kirjoitti tuotteen nimen lappuun. Menin apteekkiin ja ostin paketin.

Muutos parempaan

Kaija alkoi ottaa Rouhevaa säännöllisesti. Hän sanookin, että kun hän jonkun asian aloittaa, hän tekee sen myös tunnontarkasti.

– Otin sitä aluksi yötä vasten, mutta vatsa oli aamulla sen verran löysällä, että siirsin Rouhevan aamiaisen yhteyteen. Olen joulukuusta 2012 lähtien ottanut Rouhevaa joka aamu joko aamupuuroon tai jugurttiin sekoitettuna. Kerran sekoitin sitä myös veteen, mutta kaikkein parhaiten se maistuu puuron kanssa.

Seuraavan kerran Kaijalta mitattiin kolesteroliarvot kolmen kuukauden kuluttua. Oli tapahtunut upea muutos parempaan suuntaan.

– Nyt kokonaiskolesteroli oli enää 5,7, LDL oli 2,99, HDL 1,82 ja triglyt 0,88. Seuraava mittaus oli kesäkuussa, jolloin kokonaiskolesteroli oli 5,5, LDL oli 3,23, HDL oli 1,96 ja triglyt 0,79. Parempaan suuntaan oltiin siis koko ajan menossa, vaikka LDL olikin hiukan noussut. HDL- ja triglyseridiarvot olivat todella hyvät.

Kärsivällisyyttä

Seuraava mittaus oli marraskuussa 2013. Nyt kokonaiskolesteroli oli enää 5,3, LDL hiukkasen yli kolmen eli 3,03, HDL oli peräti 2,21 ja triglyt enää vain 0,72. Rouheva oli siis vain yhden vuoden aikana tehnyt milteipä ihmeitä.

– Lääkäri on tietysti ollut tosi hyvillään, ja myös verenpaine on kunnossa. Olen suoraan sanoen ollut iloisesti yllättynyt, että lääkäri suostui siihen, etten halunnut kovaa kolesterolilääkitystä vaan antoi muita, pehmeämpiä vaihtoehtoja. Onneksi en ruvennut syömään kolesterolilääkkeitä.

Rouhevan myötä myös aineenvaihdunta on vilkastunut, vatsa toimii aivan erinomaisesti ja Kaija on myös hoikistunut.

– Yksi siskoistani asuu Sodankylässä, ja myös hän on saanut Rouhevasta avun.

Kaija painottaa pitkäjänteisyyttä tässäkin asiassa.

– Nuorempi siskoni taas söi Rouhevaa yhden paketin ja totesi, ettei sillä ollut minkäänlaista vaikutusta. Tämän valmisteen toimivuuden ehtona on, että sitä otetaan ihan samalla tavalla kuin kolesterolilääkkeitäkin, siis joka päivä ja säännöllisesti. Eikä yksi paketti vielä kaikilla ratkaise yhtään mitään. On oltava kärsivällinen, Kaija opastaa.

– Käytän Rouhevaa edelleenkin ja aion käyttää myös jatkossa.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Anne Anttila

Terveys-Hymy 12-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: kolesteroli, pellavarouhe

Kommentit

Oma kommentti