Pellava on ikivanha viljelykasvi, ja Suomessakin sitä on viljelty jo 1500-luvulla.
Pellavan öljypitoisuus on korkea, ja se on yksi parhaista alfalinoleenihapon lähteistä, joka on välttämättömien omega-3-rasvahappojen esiaste. Yhdestä ruokalusikallisesta pellavansiemeniä tai -rouhetta saa riittävästi omega-3-rasvahappoja päivän tarpeeksi, mikä auttaa pitämään veren kolesterolitason normaalina.
Elintarviketeollisuudessa pellavaa käsitellään rouhimalla ja paahtamalla. Rouhiminen vapauttaa ravintoaineet siemen sisältä. Paahtamalla mausta tulee pähkinäinen ja haitta-aineet vähenevät.
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittaa, että pellavaa tulisi syödä korkeintaan kaksi ruokalusikallista päivässä. Suosituksella ehkäistään pellavan sisältämän kadmiumin ja linamariinin mahdollisia terveyshaittoja. Raskaana oleville ja imettäville ei suositella pellavansiemeniä tai -rouhetta, mutta pieni määrä esimerkiksi leivässä ei haittaa.
Kommentit
Oma kommentti