Pentin polvet pelaavat taas

pentti_saralampi_by_anne_anttilaPentti Saralampi loukkasi oikean polvensa työtapaturmassa jo 70-luvun puolivälissä, mutta se alkoi vaivata vasta 90-luvulla. Nyt se on kunnossa.

Pentti Saralampi, 70, asuu Kiehingissä, joka sijaitsee Raahen ja Pyhäjoen puolivälissä Pohjois-Pohjanmaalla. Kotoisin hän on Himangalta. Hän on ammatiltaan autonkuljettaja, joka on ison rekkansa kanssa kolunnut Suomen melko tarkkaan aina vihoviimeistä kolkkaa myöten. Pentti oli töissä isossa kuljetusliikkeessä Kokkolan päässä ja kuljetti kappaletavaraa – siis mitä milloinkin.

– Koskaan ei sattunut yhtään onnettomuutta, Pentti kertoo tyytyväisenä.

Pentin ensimmäiset seitsemän vuosikymmentä ovat sujuneet perinteisten sairauksien osalta hyvin. Vain kolesteroliin lääkäri määräsi hänelle viime syksynä lääkityksen. Pentti toteaa lääkityksen olevan lievemmästä päästä, mutta ihan ongelmitta statiinit eivät toimineet.

– Ensimmäiset lääkkeet olivat luonteeltaan sellaisia, että avovaimo tiesi tasan tarkkaan, missä liikuin. Köyhällä ei ole ilmalaivoja, mutta ilmavaivoja senkin edestä. Ne olivat niin äänekkäitä, että itseäkin ne säikyttivät välillä. Kun lääkitys vaihdettiin, ongelma poistui.

Työtapaturma 
satamassa

Se sairauksista. Ikävä kyllä jo 1970-luvun puolivälissä sattunut työtapaturma on aiheuttanut monenlaista murhetta.

– Löin oikean polveni pahasti kontin lukkoon. Olin rahtihommissa ajamassa hartsikontteja Helsingin Jätkäsatamasta Pietarsaaren paperitehtaalle. Kyseessä oli urakka-ajo, ja piti saada äkkiä tyhjä kontti pois käsistä ja ottaa uusi tilalle. Oli kova kiire, ja siinä rytäkässä se sattui. Kontin lukko ei antanut yhtään periksi, mutta polveen se sattui ilkeästi.

Kyseessä oli selvä työtapaturma, mutta Pentti luuli polven paranevan ajan kanssa. Niin onnellisesti ei käynyt.

– Ei sitä silloin paljon ajateltu. Kun tulin Pietarsaareen, polvi oli kipeä, mutta sitten se asettui. Se alkoi vaivata tosissaan vasta 90-luvulla, jolloin se operoitiin ensimmäisen kerran. Kaiken kaikkiaan leikkauksia on ollut kahdeksan. Joka kerta polvesta on lääkäri nyppinyt palasia. Kun nyt Raahen sairaalassa sitä leikattiin viimeisen kerran, kirurgi näytti palasta, joka oli pyöreä kuin hauli. Hän sanoi, että se oli pyörinyt siellä kauan. Käytännössä polvessa ei enää ole kuin luut vastakkain.

”Päätin kokeilla”

Pentti pystyi kaikesta huolimatta koko ajan kävelemään, mutta jos hän oli ollut koko päivän liikkeellä, polvi oli illalla tosi kipeä. Se ei antanut edes nukkua, vaan piti kävellä kaiket yöt. Lääkitys lievensi kipuja jonkin verran.

– En sitä aikoinaan ajatellut työtapaturmana, ja niinpä korvauksiakaan ei ole tullut. Sitä vaan paineli eteenpäin ja irvisteli mennessään. Eteenpäin on ollut pakko mennä, ja kyllä sen huomaa, jos on joutunut pitkään olemaan jalkojen päällä. Nytkin olen rämpinyt metsäpoluilla, sillä meillä on puulämmitteinen talo ja on saatava puita kuivumaan.

Nyt on putken päässä alkanut näkyä valoa.

– Poikkesin viime syksynä paikallisessa luontaistuotekaupassa eli Ritvan yrtissä, ja kun ne siellä kuulivat tarinani, myyjä suositteli Valioravinnon NivelActive -nimistä valmistetta. Myyjä kertoi itselläänkin olleen niin pahoja polvivaivoja, ettei pystynyt menemään polvilleen. Minulla oli sama juttu, sillä en varmaan kahteenkymmeneen vuoteen ollut kyennyt polvilleni.

– Päätin kokeilla, sillä eihän urheiluhenkinen suomalainen muuten usko. Myyjä suositteli alkuun kahta tablettia päivässä ja jonkun ajan päästä enää yhtä. Luontaistuotteet olivat toki tuttuja jo ennestään ja olin monet kerrat poikennut Ritvan yrtissä niitä ostamassa.

Sitten alkoi tapahtua

Pentti söi NivelActivensa kiltisti päivittäin eikä ajatellut asiaa sen kummemmin. Sitten alkoi tapahtua.

– Touhuan kotona kaikenlaista koneiden kanssa, ja jostain syystä olin onnistunut sotkemaan keittiön maton. Yhtenä lauantaina emäntä sanoi, että menehän saunaan ja pese se matto, kun sotkitkin sen. Tein työtä käskettyä ja huomasin yhtäkkiä olevani polvillani! En ollut pystynyt samaan kahteenkymmeneen vuoteen. Olin niin hämmästynyt, että matonpesu oli loppua siihen.

Tämä tapahtui viime joulun jälkeen. Pentti oli tuolloin syönyt Nivel Activea muutaman kuukauden.

– Loukkaamani oikea polvi on nyt täysin kunnossa, sitä ei särje yhtään. On niin kuin siinä ei olisi ikinä mitään vikaa ollutkaan. Kipuja ei ole ollut aikoihin, mutta nyt myös vasen polvi on alkanut oikutella. Selvähän se, kun painopiste on ollut sillä jo monen vuosikymmenen ajan. Se juonittelee nyt niin pahasti, että häiritsee yöunta.

– Aion saman valmisteen avulla saada kuntoon myös vasemman polven. Ei auta muu kuin syödä useampi laatikko. Kyllä sekin vielä kuriin saadaan.

Terveys-Hymy 6-2016

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Anne Anttila
Avainsanat: polvikipu

Kommentit

Kuulostaa edellä mainitun tuotteen mainospuheelta. Mistä lukija tietää onko totta vai luvattu pillerien käyttäjälle vuoden kapselit palo puheesta.. Jos olisi takuu että on totta niin heti ostaisin ja suuri joukko tuttujani, mutta niin monta kertaa pettyneenä jätän jutun omaan arvoonsa. Terveiset Pentille ,näyttää pirteälle ja komealle miehelle…

Oma kommentti