Pertillä on 51 arvokisamitalia!

Suomalaisella yleisurheilulla pyyhkii huonosti, mutta onneksi ikämieskisaajat pitävät sinivalkoisia värejä yhä palkintopallilla. Vai mitä sanotte Pertti Ahomäestä, jolla on EM-kisoista 24 kultaa, viisi hopeaa ja neljä pronssia – ja MM-kisoista seitsemän kultaa, kahdeksan hopeaa ja kolme pronssia.

Pertti_Ahomäki_th_by_mika_kanervaKun luette tätä juttua, porilainen Pertti Ahomäki, 70, on melkein nimikkokaupungissaan eli Australian Perthissä. Kyseessä ovat hänelle jo yhdeksännet , joihin Pertti on osallistunut 14 kertaa, mutta niinpä molempien arvokisojen yhteenlaskettu mitalisaldo onkin uskomaton, yhteensä peräti 51 kappaletta. Pertillä on ollut myös ikämiesten ME-tuloksia, sillä hän piti viisikymppisten pituushypyn hallimaailmanennätystä hallussaan peräti 15 vuotta, tulos oli kunnioitettava 650 cm.

Tällä hetkellä hänellä on ”enää” hallussaan vain yksi ME, joka syntyi tämän vuoden maaliskuussa Italian Anconassa pidetyissä EM-hallikisoissa, missä Pertti hyppäsi kolmiloikkaa 10,88. Lajin edellinenkin ennätys oli suomalaisen nimissä, sillä porvoolaisen Stig Backlundin tulos oli 10,71. Hänestä on vuosien varrella ollut Terveys-Hymyssä parikin juttua.

– Saavutin Anconassa kolme Euroopan mestaruutta eli pituudessa, kolmiloikassa ja sivulajissani korkeushypyssä, Pertti luettelee.

Peruskunto metsätöistä

Varsinainen ihmemies siis tämä Ahomäen Pertti. Hän ei oikein itsekään osaa sanoa menestymisensä salaisuutta, mutta urheilumiehiä hän on ollut aina. Verenperintö tuli jo vanhemmilta.

– Olen käynyt syntymässä Nokialla, mutta muutin sieltä jo ihan vauvana Jämijärvelle. Olen pientilallisen poika ja tehnyt lapsuus- ja nuoruusvuosista asti maa- ja metsätöitä, mistä peruskunto varmaan on peräisin. Ihan ensimmäiset urheilumuistoni ovat alle kouluikäisenä paikallisen Vihun kylän maamiesseurantalon urheilukisoista. Maantielle oli vedetty pari kolme valkoista viivaa, ja molemmat vanhemmat olivat siellä juoksemassa. Minä huutelin ojan penkalta siskoni kanssa heille kannustusta. Omaksi lajikseni tuli alkuvaiheissa hiihto, mutta kun hyppäsin jo 17–18-vuotiaana pituutta 680, urheiluseurat kiinnostuivat.

Pertti lähti 15-vuotiaana töiden perässä Ruotsiin, samoin hänen siskonsa. Maastamuutto oli sikäli helppo, koska sisarusten täti oli tullut jo sotalapsena Ruotsiin ja jäänyt sille tielleen.

– Olin Värmlannissa neljä vuotta valssaamossa töissä. Ammattinimikekin viittasi urheiluun, sillä se oli nostaja.

Pojatkin ikämiesurheilijoita

Pian kuitenkin kotimaa kutsui, sillä Pertti joutui armeijaan. Kun intin jälkeen ei heti ollut töitä, hän lähti Kyprokselle rauhanturvaajaksi, mitä kautta kesti kaikkiaan 13 kuukautta. Kyproksen jälkeen Pertti pestautui Rosenlewin valimon töihin, ja tätä uraa kesti 15 vuotta. Viimeiset työvuotensa hän teki suurjuoksija Paavo Nurmen pojan Matin omistamassa huonekaluyrityksessä. Hän jäi vapaaehtoisesti eläkkeelle 22 työvuoden jälkeen hiukan alle kuusikymppisenä.

– Olin siellä pääluottamusmiehenä. Alkoi tulla sääli nuorempia ja perheellisiä miehiä kohtaan, joilla oli vähän tiukempaa. Laitoin pillit pussiin ja olen ollut ratkaisuuni erittäin tyytyväinen.

Pertti on ollut vuodesta 1971 naimisissa Margitinsa kanssa ja heillä on kaksi poikaa, 45- ja 41-vuotiaat. Molemmat ovat myös innokkaita ikämiesurheilijoita, ja yllättäen heidän lajinsa ovat samat kuin isälläkin. Eli pituus ja kolmiloikka.

Kun Pertti oli tulosmielessä parhaimmillaan, hän hyppäsi pituutta 731 ja kolmiloikkaa 14,41. Näillä tuloksilla oltaisiin Kalevan kisojen finaalissa nykyäänkin. Satanen on Pertilta sujunut peräti 11,1, mutta nuorempi poika Ari on kipittänyt saman matkan vieläkin nopeammin eli 10,99 ja vanhempikin Mika 11,20. Ari on hypännyt pituuttakin yli seitsemän metrin. Joskus koko kolmikko on ollut hyppäämässä pituutta samoissa piirinmestaruuskisoissa.

havupuu_uutejuoma_th_by_valmistaHavupuu-uutejuomaa päivittäin

Pertti joutui hiukan hellittämään kilpailuviettiään, kun pojat olivat pieniä, mutta varsinaista taukoa hänelle ei ole tullut. Ensimmäisen kerran hän kilpaili ikämiesten MM-kisoissa Turussa vuonna 1991, jolloin hän osallistui 45-vuotiaiden sarjaan. Sieltä lohkesi pituuden pronssi, mistä tuli hyvä kimmoke tuleville vuosille.

Pertin pitkälle urheilu-uralle on mahtunut myös dopingtestaus.

– Se oli vuonna 1996, kun Malmössä pidettiin EM-kisat. Sain sieltä viisikymppisten sarjasta kolme kultaa eli sataselta, pituudesta ja kolmiloikasta. Ruotsalaisia alkoi keljuttaa, kun he jäivät kuudenneksi ja seitsemänneksi. Niin sitten testaajat tulivat luokseni ja sanoivat, että lähdetääs kuselle. Minä nautin tilanteesta, sillä osasin ruotsia ja tiesin olevani puhdas.

Pertti arvelee ensimmäisen kerran maistaneensa Karin Havupuu-uutejuomaa jo parikymmentä vuotta sitten. Sittemmin käytöstä on tullut jokapäiväistä.

– Olen ollut koko ikäni koko lailla terve, mitä nyt mahavaivoja ja mahdollisia eturauhassärkyjä on ollut, mutta niistäkin on selvitty. Lasken juoman ansioksi yleisen vireystilan ylläpidon, ja olen huomannut sen myös helpottavan aamulla heräämistä. Meillä juomaa käyttää koko perhe.

– En ole kovin tarkka ruokavaliostani, mutta ravintolisistä otan säännöllisesti C- ja D-vitamiineja sekä proteiineja ja palautusjuomia. Havupuu-uutejuomaa juon ihan joka ikinen päivä.

Terveys-Hymy 11-2016

 


 

Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Kanerva
Avainsanat: havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma, ikämiesten yleisurheilun MM-kisat, yleisurheilu, hyvä yleiskunto

Kommentit

Oma kommentti