Pieniä ihmeitä pälvikaljulle

Jonatan Serue on kokenut puolessa vuodessa jo aikamoisen muodonmuutoksen.Kun pälvikalju iskee, siinä ovat vitsit vähissä. Sen tietää sekä parikymppinen että viisikymppinen. – Nyt tukka kasvaa taas kohisemalla, toteavat Jonatan Serue ja Kari Lahtinen.

Helsinkiläisen Jonatan Seruen, 20, hiukset alkoivat putoilla dramaattisesti viime kesän loppupuolella. Kun nuori mies yhtäkkiä menettää hiuksensa, se on luonnollisesti aikamoinen järkytys. Jonatanilla itsellään ei ollut hiustenlähdön syistä harmaintakaan aavistusta.

– Siinä oli pieni härdelli, ennen kuin asiat saatiin selkiintymään ja kävi ilmi, että kyse on pälvikaljusta, keväällä media-assistentiksi valmistunut Jonatan kertoo.

Jonatan on tietysti yrittänyt ottaa selvää, mistä hänen pälvikaljuisuutensa johtui.

– Ihan tarkkaa syytä ei voida sanoa. Kai se on yhdistelmä stressiä, liiallista kahvinjuontia, himpun verran epäterveellistä syömistä enkä aina muistanut syödä ajallaan.

Pälvikaljuisuudessa tukkaa putoaa läiskittäin, ei suinkaan kaikkea kerralla, mutta lopulta Jonatanilta lähtivät melkein kaikki hiukset. Hänestä tuli lähes täysin kalju. Vain yksittäisiä hiuksia jäi.

– Kerran tuli itsellekin vähän outo tunne, kun eräs luokkatoveri kysyi suoraan, oliko minulla syöpä.

Kun Jonatan syksyllä hakeutui HiusAkatemian ja sen johtajan Annikki Hagros-Kosken hoitoihin, hän koki pienimuotoisen elämänmuutoksen.

– Ensinnäkin selvennettiin ruokavaliota ja lisättiin vitamiineja. Maitotuotteet korvattiin soijamaidolla, margariini voilla ja rupesin saamaan myös Bemer-hoitoa. Keho alkoi putsata itseään, ja tuloksia alkoi tulla.

Kun Jonatania nyt katsoo edestäpäin, hänen päänsä suorastaan pursuaa hiuksia. Takatukka kasvaa omaa tahtiaan, mutta kasvaa kyllä. Nuorukaisen parran kasvussa ei ainakaan ole valittamista.

Kari Lehtisen takaraivo laikukkaana.Kemistinkin tukka kasvoi

Vantaalainen kemisti Kari Lahtinen, 51, aloitti työt HiusAkatemiassa samoihin aikoihin viime joulukuussa, kuin Jonatanille ruvettiin kasvattamaan tukkaa. Kari vakuuttaa, ettei hänen pälvikaljuisuudellaan ja uudella työpaikalla ole mitään tekemistä toistensa kanssa, mutta kun tuli puhetta pälvikaljun hoitamisesta, hän päätti kokeilla.

– En tosiaankaan tullut tänne töihin saadakseni pälvikaljuuni hiukset takaisin, hän nauraa.

– Se oli ihan puhdas sattuma. Olin jo ajanut kaikki hiukset pois ja ajattelin, että kyllä kaljunakin viihtyy. Moottoripyöräkerhoon en sentään ehtinyt liittyä, mutta mopo mulla oli, hän viisastelee.

Parturi huomasi pälvikaljun ensimmäiseksi jo vuonna 2008.

Kari Lahtisen tukka kasvaa taas kohisemalla.– Parturi suositteli ihotautilääkäriä, jonne sitten jonkin ajan kuluttua hakeuduinkin. Lääkäri väitti autoimmuunisairaudeksi, mutta täällä HiusAkatemiassa on todettu, ettei kyse ole siitä. Ravitsemuspuolelle tehtiin korjauksia, rupesin syömään paremmanlaatuista ruokaa ja monenlaisia ravintolisiä. Sain sen lisäksi Bemer-hoitoa, turvehoitoa, öljyhoitoa ja laserhoitoakin pikkuisen.

Kun nyt katsoo Kari Lahtista, ei ikimaailmassa uskoisi, että hän on kärsinyt jonkinsorttisesta kaljuudesta. Tummaa tukkaa on vaikka millä mitalla.

– En ole skini enää, hän nauraa.

– Eikä mopoakaan ole vielä myyty. Se ei kulje niin lujaa, että tukka lähtisi.

Ravitsemus on A & O

HiusAkatemian toimitusjohtaja, hiustutkija Annikki Hagros-Koski on luonnollisesti tyytyväinen kättensä töihin. Hänellä on takanaan pitkä ura alalla, jo vuodesta 1985. Hän etsi erilaisia hiustenlähdön syitä ja ensimmäiseksi havaitsi, etteivät ainakaan maitotuotteet sovi.

– Ravitsemus on näissä asioissa A ja O, ja se on yleensä heikko, jos hiuksia alkaa lähteä. Kaikilla on perushius vahvalaatuinen, mutta sitten pälviominaisuus saa aikaan sen, että hiukset kasvavat hennompana kuin perintötekijöiden mukaan kuuluisi. On olemassa soijamaitoa, kauramaitoa ja riisimaitoa, joilla lehmänmaito voidaan korvata, mutta meillähän ei lehmän tuotteista saa sanoa pahaa sanaa. Suomessa lehmä on pyhempi kuin Intiassa.

On saatava kuntoon ravinto, liikunta ja lepo, eikä ilman ravintolisiä pärjää.

– Magnesium ja monipuolinen vahva B-vitamiinivalmiste kuuluvat hoitoihin. Olen käyttänyt Hankintatukun Mega-B -valmistetta sekä saman yrityksen Pycnogenolia ja Evoniaa. Hoitoihin kuuluvat myös Juice Plus -kapselit, jotka on valmistettu luomumarjoista, hedelmistä ja vihanneksista. Keho kuluttaa pälvikaljuisilla ihmisillä vitamiinivarastoja normaalia vauhdikkaammin.

Keitettyä kananmunaa hän suosittelee kerran päivässä muille paitsi diabeetikoille. Vettä pitää muistaa juoda runsaasti. Useimmat voivat käyttää laktoosittomia juustoja. Lautasella pitäisi olla vähintään puolet hedelmiä, marjoja ja vihanneksia.

– Naudanlihaa en suosittele kovin suuria määriä, mieluummin sianlihaa, josta läski on kuorittu pois. Kanaa, kalkkunaa ja erilaisia kaloja kannattaa syödä, eikä aina sitä samaa lohta. Ja kalsiumhuuhaata pitäisi vähän rauhoittaa, sillä purkista syödään kalsiumia ihan liikaa. Ihmiset unohtavat D-vitamiinin, joka on meille kaikille hyvin tärkeä.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera ja arkistot

Terveys-Hymy 7-11

Teksti: Hymy
Avainsanat: pälvikalju

Kommentit

Oma kommentti