Pika-aituri uskoo ravintolisiin

Markus Vilen– En taida tietää yhtään yleisurheilijaa, joka ei käyttäisi ravintolisiä, sanoo vime vuoden Kalevan Kisojen pika-aitojen Suomen mestari Markus Vilen.

Markus Vilenillä, 25, on sen verran rankka sukurasitus yleisurheilun ja etenkin pikamatkojen suuntaan, ettei hänen aitajuoksijan uransa ole mikään ihme. Markuksen äiti on nuoruudessaan juossut aitoja, otellut ja hypännyt pituutta, kun taas isä on juossut sileitä pikamatkoja. Erkki Vilenin satasen ennätys on Markuksen muistaman mukaan niinkin kova kuin 10,6 ja osia. 1970-luvun paras suomalaissprintteri Raimo Vilen, joka käsiajanotolla pinkoi satasta useampaan kertaan huimiin lukemiin 10,0, on puolestaan Markuksen isän setä. Ei siis ihme, että yleisurheilu vei mennessään myös Markuksen, vaikka hän nuorempana harrasti myös kilpauintia.

– Uintimenestys ei ollut kovin hääviä ja niinpä yläasteiässä päätin keskittyä yleisurheiluun. 110 metrin aitoja kokeilin ensimmäisen kerran 11-vuotiaana,  ja kun pärjäsin pari vuotta vanhempien sarjassa hyvin, innostuin tästä lajista. Jäi semmoinen tunne, että tämähän on kivaa.

Markuksen paras saavutus on vuoden 2008 Kalevan Kisojen Suomen mestaruus. Ennätys on 14,05, tuulessa on mennyt jo 13,84. Markus itse arvelee, että jahka tekniikka saadaan kuntoon, nopeus riittää 13,50-13,60 tienoille. Suomi-Ruotsi maaottelussa Markus on esiintynyt muutaman kerran, mutta siellä paras sijoitus on ollut neljännen, viidennen sijan paikkeilla. Elo-syyskuun vaihteessa pidettävään seuraavaan maaotteluun Markus lupaa ruotsalaisille huomattavasti tiukempaa vastusta kuin aikaisemmin.

Markus on gradua vailla kauppatieteiden maisteri Helsingin kauppakorkeakoulusta, ja papereiden on määrä olla käsissä joulukuussa. Hän on ollut ehtiväinen kaveri myös yksityiselämässään, sillä Markus on ollut jo pari vuotta naimisissa toisen menestyneen yleisurheilijan eli Riina Tolosena tunnetuksi tulleen keskimatkojen juoksijattaren kanssa. Riina on kuitenkin jo jättänyt kilpakentät. Jälkikasvua pariskunnalla ei vielä ole.

Kuluva kesä on ollut Markukselle tavallista haastavampi, sillä hän liukastui kadulla kevättalvella ja mursi nilkkansa niin pahasti, että jalka oli kipsissä ja siihen jouduttiin laittamaan kaksi ruuvia. Lääkärit ovat kuitenkin vakuuttaneet, että jalasta tulee uuden veroinen ja kilpailu-ura voi jatkua. Markus sanoo kuitenkin ensi vuonna tekevänsä välitilinpäätöksen, jolloin hän katsoo, vieläkö jatkaa urheilu-uraansa vai joko työelämä kutsuu. Joka tapauksessa hän aikoo täydentää opintojaan vielä amerikkalaisella lisätutkinnolla, joka on hyvä plussa suomalaisen maisterin papereiden kylkeen.

Markus Vilen on luonnollisesti seurannut iänikuista vääntöä siitä, tarvitseeko huippu-urheilija ravintolisiä vai ei. Markus pudistelee päätään ja toteaa, ettei hän tiedä yhtään teholajien huippua, joka ei käyttäisi ravintolisiä.

– Kunnon kotiruualla voi pärjätä melko pitkälle harjoituskaudella, koska silloin kaloritarve on suuri ja myös elimistö polttaa paljon. Aika lähelle ihannetta voi päästä, jos katsoo tarkkaan vihannekset, hedelmät ja marjat, mutta tilanne muuttuu, mitä lähemmäksi kilpailukautta mennään, jolloin ruuan tarve ja kaloritarve vähenevät. Kesäkuun alusta Kalevan Kisoihin mennessä on pudotettava muutama kilo, ja silloin ravintolisät nousevat entistä isompaan rooliin. Ei voi enää syödä niin paljon kuin ennen, mutta silti kropan on saatava kaikki tarvittavat ravintoaineet.

– Kilpailukaudella tehot nousevat ja paino laskee, jolloin on oltava tosi tarkka siitä, ettei sairastu tai ettei tule vammoja. Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että ravintolisät ovat huippu-urheilijalle ehdottoman välttämättömiä ja puhun lämpimästi niiden puolesta. Jos niitä ei käytä, haaskaa lahjojaan.

Markus Vilen on nyt vuoden päivät käyttänyt luontaistuoteyritys Harmonian (www.harmonia.fi) valmisteita.

– Tukijalkoja ovat Diasporalin tuotteet magnesium ja kalsium, joita otan joka ilta, sillä ne auttavat palautumista. Käytän myös säännöllisesti Gutzyn ja Nutri+ -sarjan urheiluravinteita, missä on proteiineja ja palautus- sekä urheilujuomia. Sekä minä että vaimoni Riina syömme eye q -rasvahappovalmistetta, jonka olemme havainneet hyväksi. Olen myös ruvennut käyttämään uuden Budget Nutrition -tuotesarjan valmisteita kuten karnosiinia, ja kun nilkan kanssa tuli ongelmia, olen ottanut myös Nokkos-kalkki-inkivääri-vihersimpukka-MSM -tuotetta. Syön myös Harmonian valikoimiin kuuluvia monivitamiineja.

– Kärsin siitepölyallergiasta etenkin kesä-heinäkuun vaihteessa, ja siihen olen löytänyt allergialääkkeiden avuksi Rhodiola-nimisen valmisteen. Kun olin viime syksynä jenkeissä harjoittelemassa, en huomannut ottaa varsinaisia allergialääkkeitä mukaani, koska kilpailukausi oli jo ohi. Siellä oli kuitenkin kuumaa ja heinät kukkivat, jolloin huomasin ulkona juoksemisen tosi tahmeaksi, mutta kun otin Rhodiolaa, huomasin selvän eron parempaan. Hapenottokykyni parani huomattavasti.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 8-09

Teksti:Harmonia
Avainsanat: ravintolisä

Kommentit

Oma kommentti