Pilleristä pikainen apu

– Moni luulee, että jos ottaa nieltävän 10 mikrogramman D-vitamiinitabletin, elimistö myös saa siitä sen 10 mikrogrammaa. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että tabletti- ja kapselimuotoisista valmisteista imeytyy elimistöön vain noin 10–30 prosenttia, diplomi-insinööri Katri Niemi kertoo.

Tamperelaisella DI Katri Niemellä, 45, on pitkän linjan kokemus sekä synteettisistä että luontoperäisistä tuotteista. Katri on viime lokakuussa perustetun FutMed-nimisen luontaistuoteyrityksen omistaja ja toimitusjohtaja. Katrin firman amerikkalaisvalmisteiset ravintolisät toimivat kaikki samalla periaatteella: pikkuinen pilleri pannaan kielen alle, jolloin se imeytyy nopeasti ja tehokkaasti vereen.

Katri on koulutukseltaan biomateriaalitekniikan diplomi-insinööri. Hän meni vuonna 1998 lääketeollisuuden palvelukseen silmälääkkeitä valmistavalle Santenille, missä hän toimi muutaman vuoden eri tuotantoprojekteissa. 2001 hän siirtyi Turkuun Leiraksen palvelukseen. Katri vastasi polymeeriosastosta ja oli titteliltään tuotantopäällikkö. Vuonna 2009 hän perusti yhtiökumppaninsa kanssa Terveyssiskot Oy -nimisen luontaistuoteyrityksen ja 2013 hän perusti oman yhden naisen yrityksen FutMed Oy:n.

– Nimi ei viittaa jalkapalloon vaan terveyden innovaatioihin, Katri nauraa.

Paljonko on paljon?

FutMedissä on töissä Katrin lisäksi vain yksi harjoittelija.

– Haemme maailmalta kaikenlaisia uutta ja kivaa, erilaisia vaihtoehtoja ja sellaisia valmisteita, joita kenelläkään muulla ei ole edes koko Euroopassa. Menemme koko ajan etunenässä, mutta koska yritys on pieni, emme tietenkään pysty kilpailemaan suurten yritysten kanssa.

FutMedin Superior Source -valmisteet ovat siis kaikki kielen alle laitettavia tabletteja eli resoribletteja, joissa Mikrolingual-tekniikka mahdollistaa vitamiinin liukenemisen 15 sekunnissa suoraan verenkiertoon. Katrilla on hauskoja sloganeita: ”Nielemättä paras” ja ”Ilo irti pienestä”.

FutMed Oy:n ykköstuote on tällä hetkellä melatoniini, mutta myös B12-, D3-vitamiinit, biotiini ja foolihappo ovat saaneet hyvän vastaanoton. Valikoimissa on yli kymmenen eri tuotetta, kun vitamiinien eri pitoisuudet lasketaan mukaan.

– Tuotteiden pitoisuudet riittävät varmasti kaikille. Jatkuvaa keskustelua käydään siitä, mikä on riittävä määrä ja paljonko mitäkin saa ottaa. Viranomaisten tulisi mielestäni keskustella pikemminkin siitä, kuinka paljon vitamiineja voi ottaa painokiloa kohden. Riittääkö sama määrä vitamiineja 45 kiloa tai 200 kiloa painaville henkilölle?

Rankka reitti

Ihmiset eivät Katrin mukaan juuri ajattele nauttimiensa ravintolisien imeytymistä ja hyötysuhdetta. Kun joku ottaa nieltävän kymmenen mikrogramman D-vitamiinivalmisteen, hän automaattisesti luulee, että elimistö saa 10 mikrogrammaa kokonaisuudessa hyödykseen, mutta todellisuudessa siitä saadaan vain yhdestä kolmeen mikrogrammaa. Katri vakuuttaa, että asia on juuri näin.

– Tutkimusten mukaan tablettimuotoisista valmisteista imeytyy vain noin 10 prosenttia ja kapselimuotoisista 20–30 prosenttia. Eli noin 90–70 prosenttia vitamiinivalmisteesta häviää ruoansulatuskanavassa. Kun otat FutMedin Superior Source -vitamiinin, joka on kielen alle laitettava pilleri, se imeytyy suun limakalvojen kautta välittömästi suoraan vereen, jolloin imeytymisprosentti on yli 90.

Kaikki nieltävät ja vatsan kautta kulkevat vitamiinivalmisteet joutuvat aikamoiseen prosessiin.

– Ensinnäkin vastassa ovat vatsahapot, jotka tuhoavat valtaosan vitamiineista. Se pieni määrä vitamiinista, mitä jää jäljelle, täytyy imeytyä ohutsuolesta maksaan, mistä se vasta pääsee verenkiertoon. FutMedin Superior Source -vitamiineissa on juuri se etu, että ne ohittavat koko monimutkaisen ruoansulatussysteemin, koska ne imeytyvät suoraan verenkiertoon suun limakalvojen kautta. Siksi tuotteiden sisältämä pieni määrä laktoosia ei ärsytä allergikkoja, koska laktoosi ei kulkeudu ruoansulatuskanavaan.

Testatut tuotteet

Katri Niemi huomauttaa myös, että hyvin monet terveetkin ihmiset kärsivät ravintoaineiden imeytymisongelmista – puhumattakaan sitten vaikkapa suolistoperäisiä sairauksia sairastavista, esimerkkinä vaikkapa keliaakikot tai Crohnin tautia sairastavat. Imeytymisongelmia on myös monilla vanhuksilla.

– Eivät FutMedin valmisteetkaan imeydy sataprosenttisesti, mutta kuitenkin paljon paremmin kuin tabletit tai kapselit.  Ainoa tilanne, jolloin imeytyminen on sataprosenttista on silloin, kun annetaan pistos suoraan suoneen.

Katrin tuotevalikoimaan kuuluvan B12-valmisteen imeytymistä on testattu puolueettomassa laboratoriossa USA:ssa. Sen havaittiin imeytyvän 15 sekunnissa, kun muiden kilpailevien kielen alta imeytyvien valmisteiden imeytyminen kesti minuuttikaupalla. Suoliston kautta kulkeutuvien tuotteiden imeytyminen voi kestää jopa tunteja, jolloin sopii kysyä, mikä onkaan lopullinen saanti ja saavutettu hyöty.

– Itse käytän melatoniinia säännöllisesti. Kun laitan sänkyyn mennessäni yhden pillerin kielen alle, uni tulee kymmenessä minuutissa. Ongelmana on kuitenkin ollut, että vaikka nukahdan helposti, herään kesken unieni yöllä. Nyt samaan sarjaan on tullut tilannetta helpottava valmiste, Slumber Helper, jonka ansiosta en enää herää koko yönä. Olen saanut palautetta tuotteista kuluttajilta, ja moni on löytänyt avun nukahtamiseen ja yöheräilemisiinsä.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Mika Kanerva

Terveys-Hymy 5-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: ravintolisä, vitamiini, resoribletti, kielen alle laitettava tabletti, imeytyminen

Kommentit

Oma kommentti