Pinaattivalmiste hillitsee ruokahalua

Kippari-Kalle haki pinaatista voimaa, mutta yliopisto totesi sen olevan myös ratkaisu liikalihavuuteen.

Lundin Yliopiston professori Charlotte Erlansson-Albertson on yhdessä tutkimusryhmänsä kanssa kehittänyt ratkaisun liikalihavuuden suurimpaan ongelmaan – ruokahaluun. Sen ansiosta voimme välttää ylensyömistä ja syödä vain sen verran, mitä kehomme tarvitsee.

– Ruoka on kuin huume. Mitä enemmän syömme, sitä enemmän ruokaa haluamme. Tämä on yksi länsimaisen ruokavalion ja ruokailutottumusten suurimmista ongelmista.

Tärkein kysymys kuuluu, miksi hyvänmakuinen ruoka voi helposti johtaa liialliseen ruuan kulutukseen, lihavuuteen ja siihen liittyviin ongelmiin. Onko elimistömme rakennettu selviytymään vain nälästä eikä selviytymään ruuan runsaudesta?

Elimistömme tuottaa vahvoja signaaleja, jotka motivoivat syömään runsaasti, kun olemme nälkäisiä. Meidät on rakennettu pitämään aterioista, jotka sisältävät sokeria ja rasvaa. Heikot kylläisyyssignaalit ja vahvat nälkäsignaalit ovat merkittäviä ylipainoisuuteen johtavia tekijöitä, kertoo professori Erlansson-Albertsson.

Paljon pinaatissa

Ratkaisuksi näyttäisi muodostuvan tylakoidit. Ne ovat kasvien viherhiukkasissa solukalvolla sijaitsevia, valosta energiaa kerääviä organismeja. Pinaatissa tylakoideja esiintyy poikkeuksellisen paljon.

Tiedetään, että serotoniinihormonin puute voi aiheuttaa ruokahalun ja makeanhimon lisääntymistä. CCK-B-reseptoreita löytyy aivoista ja ruuansulatuskanavasta. Nämä reseptorit vaikuttavat myös ruokahaluun.

– Teimme tutkimusryhmäni kanssa mielenkiintoisen löydön. Löysimme elimistöstä mekanismin nälkäsignaalien tukahduttamiseen ja aivoista lähtevien kylläisyysviestien edistämiseen. Kun mekanismi tiedetään, voidaan löytää myös keinoja tärkeiden kylläisyysviestien lisäämiseen.

Tylakoidit sitoutuvat nautitun rasvan ympärille ja ympäröivät sitä. Rasvan ruuansulatuksen hidastaminen ja glukoosin imeytymisen hidastaminen aiheuttavat kylläisyyden tunteen lisääntymistä. Tylakoidit edistävät tällä tavoin kylläisyyshormonien vapautumista.

Tästä on seuraksena, että tunnemme itsemme kylläiseksi vähemmällä ruualla.

Tylakoidista tuote

Useat tutkimukset ovat todistaneet tylakoidien vähentävän ruokahalua. Tuotteen vaikutus kestää kuusi tuntia, jolloin sitä suositellaan käytettäväksi aamiaisen tai lounaan yhteydessä, jotta haluttu vaikutus kohdistuisi päivän pääaterioihin.

Lisäksi tutkimukset ovat todistaneet, että tylakoidit vähentävät rasvojen imeytymistä. Niiden on todettu myös hidastavan hiilihydraattien imeytymistä elimistössä. Ne vähentävät sisäelinten ja erityisesti vatsan rasvaa sekä triglyseridien määrää veressä. Erittäin positiivisena sivuvaikutuksena on havaittu haitallisen LDL-kolesterolin määrän laskeminen.

Lundin yliopistossa onkin kehitetty tylakoideja sisältävä pinaattipohjainen Eatless-valmiste. Annospussi sisältää tuotetta viisi grammaa. Kaikissa tutkimuksissa on käytetty samansuuruisia päiväannoksia. Annospussillinen Eatless Appethyl -valmistetta voidaan sekoittaa aamiaisen tai lounaan yhteydessä veteen, mehuun, jogurttiin tai puuroon.

Veteen tai mehuun sekoitettaessa suositellaan lisättäväksi teelusikallinen kasviöljyä, jolloin jauhe sekoittuu paremmin ja vaikuttaa nopeammin. Tutkimusten yhteydessä ei ole havaittu haittavaikutuksia tai yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Skoy

Terveys-Hymy 1-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: pinaatti, ylipaino, lihavuus, ruokahalu, tylakoidi

Kommentit

Oma kommentti