Pitkän miehen lyhyet unet

Australian Melbournessa asuva Marc Fisher ehti kärsiä liian lyhyistä yöunista useita vuosia, kunnes lomamatka avovaimon kotimaahan Suomeen muutti kaiken.

Marc Fisher, 58, pyörittää Melbournessa Australiassa omaa konsulttialan firmaansa ja tekee projektiluontoisia töitä eri yrityksille. Titteli on hallintopäällikkö. Siinä sivussa hän opiskelee myös lakia ja hallintotieteitä.

Marcin elämänkumppani Seija Klemola, 59, on töissä rekrytointifirmassa. Pariskunta on pitänyt yhtä jo 17 vuotta. Yhteisiä lapsia ei ole, mutta aiemmasta liitosta Marcilla on kaksi poikaa ja Seijalla sekä poika että tytär.

Seija lähti aikoinaan alle kaksikymppisenä kiertämään maailmaa ja päätyi Australiaan, missä hän tuli viime syyskuussa olleeksi jo 40 vuotta. Seija on neljän vuosikymmenen aikana käynyt Suomessa yli 20 kertaa, mutta Marcille vuodenvaihteen vierailu oli vasta toinen. Pariskunta majaili Tampereella Seijan sisaren luona.

Pitkä mies, lyhyet unet

Marc on peräti 193 senttiä pitkä, hoikka ja hyvin urheilullinen. Hän pelaa maahockeytä kolme kertaa viikossa. Marcilla ei ole mitään lääkitystä, mutta aivan vailla terveysmurheita hänkään ei ole ollut. Nukkuminen on tuottanut ongelmia.

– En sanoisi, että kyse on unettomuudesta vaan pikemminkin unihäiriöistä, Marc toteaa.

– Ne alkoivat neljä, viisi vuotta sitten, eikä minulla ole hajuakaan siitä, miksi ne alkoivat. Kyse ei mielestäni ole ollut edes stressistä. Yöuneni ovat jääneet aivan liian lyhyiksi.

Seija kertoo Marcin kokeilleen vaikka minkälaisia konsteja pitempien unijaksojen aikaansaamiseksi, mutta heikoin tuloksin.

– Hän on yrittänyt saada apua sekä luonnonlääkkeistä että lääkärin määräämistä reseptivalmisteista, mutta viimeksi mainitut tekivät hänet hyvin tokkuraiseksi.

– Tosi on, Marc jatkaa.

– Aamulla oli kuin olisi ollut krapula, mutta kuitenkin ilman siihen liittyviä särkyjä. Olotila oli kaiken kaikkiaan hyvin kehno.

Hyvää yötä ja aamua

Seijan sukulaisnainen työskentelee luontaistuotealalla ja suositteli Marcille aivan uudenlaista amerikkalaista melatoniinivalmistetta, joka laitetaan sulamaan kielen alle. Tabletti liukenee hetkessä.

– Yritin kerran aiemmin melatoniinia, mutta silloin en saanut mieleistäni tulosta, Marc kertoo.

– Nyt melkein kuukauden käytön jälkeen voin sanoa, että olen tähän melatoniinivalmisteeseen erittäin tyytyväinen. Tämä on ihan eri juttu.

Nyt Marc nukkuu kuin tukki kuuden, seitsemän tunnin yöunet heräämättä kertaakaan välillä.

– Ja kun herään aamulla, olo ei ole yhtään tokkurainen. Pistän melatoniinitabletin kielen alle puoli tuntia ennen nukkumaan menoa. Lääkärin määräämät unitabletit sitä paitsi maistuivat hyvin pahoilta, mutta nyt ei ole niitäkään ongelmia. Kaiken kaikkiaan elämänlaatu on nyt paljon parempi kuin aikaisemmin!

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Mika Kanerva

Terveys-Hymy 3-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: uni, nukkuminen, melatoniini

Kommentit

Oma kommentti