Poistiko kalaöljy sepelvaltimo-tukoksen?

Veijo MartikainenVeijo Martikainen on tätä nykyä huomattavasti terveempi kuin vielä vuosikymmenen alussa. Suuri sepelvaltimotukos on kokonaan kadonnut. – En oikein keksi muuta syytä kuin nauttimani kalaöljy, hän toteaa.

Vaikka kuopiolainen Veijo Martikainen, 60, on käynyt syntymässä Varsinais-Suomessa, hän kuuluu jo Savon kielen seuran hallitukseen. Veijo kertoo joutuneensa opettelemaan Savon murteen, joten hän väittää puhuvansa sitä paremmin kuin monet alkuperäiset.

Ammatiltaan Veijo on työskennellyt tietokonealalla, loppuvuosina omassa yrityksessään. Veijon ensimmäiset sydänoireet ilmaantuivat jo 80-luvun lopussa. Asia ei tullut yllätyksenä, sillä Veijon molemmat vanhemmat sairastivat sepelvaltimotautia, ja hänen isänsä kuoli infarktiin 57-vuotiaana.

– Rinnasta vähän kouristi ja toisinaan säteili vasempaan käteen, hän kuvailee.

– Kun oireita alkoi kertyä vuosien mittaan lisää, en halunnut yrittäjänä tappaa itseäni. Jätin työhommat vähemmälle. Lääkärin mukaan alapaine oli sen verran koholla ja kun sukurasitus tiedettiin, minulle määrättiin verenpainelääkitys.

Jossakin vaiheessa lääkäri määräsi Veijon tarkempiin tutkimuksiin. Ensimmäinen rasitus-EKG ei valaissut asiaa, ja niin mentiin muutama vuosi, jolloin Veijo passitettiin uudestaan samaan tutkimukseen.

– Nyt sattui erittäin hyvä ja tarkka naislääkäri. Tutkimus näytti polkemisessa ihan huippuarvoja, mutta hän totesi kuitenkin, että minulla on sepelvaltimotaudin oireita, vaikka oireet eivät olleet ihan tyypillisiä.

Veijon omalääkäri suositteli kardiologia, ja Veijo hakeutuikin sydänspesialistin tutkimuksiin. Varjoainekuvaus paljasti sen, mitä EKG:ssä oli epäilty: löytyi kaksi tukosta, joista toinen oli 60-prosenttinen ja toinen 50-prosenttinen. Toinen suonista oli kaiken lisäksi iso, Veijon mukaan niin sanottu leskentekijä.

– Silloin ajattelin, etten vapaaehtoisesti tapa itseäni ja jäin töistä pois. Velat oli jo siinä vaiheessa maksettu, joten vähemmälläkin rehkimisellä pärjäsi.

Tukokset olivat sen verran hankalassa paikassa, ettei pallolaajennusta voitu tehdä. Koska tilanne ei ollut aivan akuutti, Veijo ei halunnut ohitusleikkaukseen, vaikka lääkäri lupasi kirjoittaa passituksen sinne koska tahansa.

– Rupesin hiukan muuttamaan elämäntapojani. Benecolia olin jo syönyt jonkun aikaa, ja sillä kokonaiskolesterolini putosi kuudesta viiteen. Tämä olisi normaalisti ollut kai hyvä arvo, mutta sukurasituksen vuoksi omalääkärini terveyskeskuksessa kirjoitti kolesterolilääkityksen.

– Lukemat tippuivatkin statiineilla selvästi, kokonaiskolesteroli peräti kaksi pykälää. Repertuaariin kuului myös hyytymien estoon tarkoitettu Primaspan, rytmihäiriöitä varten sain beetasalpaajalääkityksen.

Veijon naapuri, eläkkeellä oleva traktorimies, sattui kerran mainitsemaan kotimaisesta Kalamestarin kirjolohiöljy -nimisestä valmisteesta, josta hän oli kuullut Kansan radiosta. Naapuri kertoi lohiöljyn auttaneen kolotuksiin aivan erinomaisesti.

– Hän kertoi pystyvänsä kuivattelemaan itsensä kellarisaunan pukuhuoneessa kaikessa rauhassa, eikä jäsenten kolotusta tarvitse pelätä. Aikaisemmin hänen piti kesälläkin panna välihousut jalkaan jo saunan eteisessä.

Veijolla ei ollut juurikaan aikaisempaa kokemusta luontaistuotteista.

– Rupesin ottamaan sitä ruokalusikallisen päivässä. En miettinyt sepelvaltimojuttuja ollenkaan vaan ajattelin torjua sen avulla kolotuksia.

Eräänä kesäaamuna 2008 Veijoa alkoi ottaa rinnasta. Hän suihkautti nitroa, hyppäsi aitona suomalaisena miehenä itse auton rattiin ja ajoi sairaalaan. Häntä tutkittiin alkuun orastavana infarktipotilaana, mutta lopulta oireet paljastuivat vatsaperäisiksi. Samalla kuitenkin hänen sydämensä ja verisuonistonsa tuli tutkituksi.

– Nyt varjoainekuvaus osoitti, että suurin tukos oli kokonaan kadonnut. Jäljellä ei ollut kuin kaksi ihan lievää tukoksen alkua, jotka eivät vaatineet minkäänlaisia toimenpiteitä. Kardiologi alkoi kehua, että olettepa hyvin hoitanut tämän asian. Muistan vielä pistäneeni hanttiin, etten minä ole tehnyt sen hyväksi oikeastaan mitään.

Veijo on pohdiskellut tapahtunutta toisenkin kerran. Hän on jutellut siitä sekä omalääkärinsä että muutaman muunkin lääkärin kanssa.

– Kesällä satuin juttusille tunnetun kuopiolaisen sydänlääkärin kanssa ja kysyi häneltä suoraan, voisiko tapahtunut johtua kuuden vuoden sinnikkäästä kalaöljyn nauttimisesta, johon kardiologi totesi sen olevan hyvinkin mahdollista.

Tästä rohkaistuneena Veijo haluaa nyt kertoa kokemuksensa koko Suomen kansalle.

– Joku lääkäri voi nyt sanoa, että suurimman tukoksen katoaminen johtuu syömistäni kolesterolilääkkeistä, mutta ei niillä minun tietääkseni ole näin merkittävää vaikutusta. Olisivatko sitten kolesterolilääke ja kalaöljy yhdessä vaikuttaneet asiaan? Ja onko Benecolilla ollut jotain vaikutusta? Ei siihen taida tulla vastausta. Tässä olisi tutkimuksen paikka.

Veijo tuntee itsensä joka tapauksessa nykyään niin terveeksi kuin kuusikymppinen mies voi tuntea. Mitään rajoituksia elämässä ei ole.

– Minulla on Jemina-niminen norjanharmaapystykorva, jonka kanssa testaan sydäntäni nousemalla Puijon hyppyrimäen viereisiä portaita ylos, hän nauraa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Hannu Miettinen

Terveys-Hymy 11-10

Teksti: Hymy
Avainsanat: kalaöljy, kolesteroli, sepelvaltimotauti, sepelvaltimotukos

Kommentit

aika ihmeelliseltä kuulostaa,itsellä oli infrakti keväällä ja yksi suoni oli täysin tukossa joka avattiin.toinen suoni on 50 % tukos.lääkärin mielestä siitä ei kannata huolta kantaa kun on kolestroori lääkitys.olen 64 v.onko jollain tietoa kauanko kestää kehitys tästä täysin tukkoon??voin tietysti alkaa syödä kalaöljy tapletteja.minä syön paljon kalaa,2-3 kertaa viikossa.olen kiitollinen vinkeistä ja tiedoista

Oma kommentti