Poltin 20 vuotta ja lopetin

Pasi RopponenPasi Ropposelta paloi savuna ilmaan aski päivässä 10 viime vuoden ajan, mutta nykyään hän on savuton. Myös Pasin vaimo on lopettanut tupakoinnin.
– Toivon hartaasti, että tämä tilanne olisi lopullinen, Pasi toteaa.

Markkinointi- ja valmennuskonsulttina työskentelevä Pasi Ropponen, 34, aloitti tupakoitsijan uransa 14-vuotiaana eli siis tasan 20 vuotta sitten.

–  Se vaan jotenkin alkoi, Pasi muistelee. –  Kai siinä jonkinlainen yhteisön paine oli, mutta ei minua pahemmin yllytetty. Kärähdin kotona 16-vuotiaana, kun äiti oli havainnut minun haisevan tupakalle. Olin juuri silloin mökillä saunassa, ja saunasta tultuani tupakat farkkutakkini taskusta olivat kadonneet. Sain äidiltä pitkän ja rankan puhuttelun, mutta ei siitä mitään apua ollut. Meillä kotona isä tupakoi.

Pasin tupakoinnista tuli hyvin pian säännöllistä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana häneltä paloi aski päivässä. Pasi yritti päästä eroon tupakasta muutaman kerran, mutta hän ei pystynyt olemaan pitkiä aikoja ilman.

– Terveysvaaroista toki tiesin, mutta en välittänyt, eikä perinteinen valistus purrut. Olen aina harrastanut aika paljon erilaisia pallopelejä, joten en ehtinyt huomata tupakoinnilla olevan mitään vaikutusta kuntooni. Joskus toki oli hiukan yskää, mutta ei sen kummempaa.

Pasi on naimisissa ja perheeseen kuuluvat seitsenvuotias Lilya ja puolitoistavuotias Pinja. Mediamyyjänä työskentelevä puoliso on niin ikään tupakoinut, mutta hän lopetti hiukan Pasia aiemmin.

–  Hänelle se onnistui pelkällä tahdonvoimalla, mutta hän ei ole koskaan polttanut kovin paljon. Kuulin viime kesänä eräältä ystävältäni, että markkinoille on tullut uusi reseptillä oleva lääkevalmiste tupakoinnin lopettamiseen, nimeltään Champix, jolloin kiinnostuin kovasti. Kaverini oli itse lopettanut polttamisen tällä valmisteella.

Pasi hankki reseptin ja alku vaikutti hyvältä. Heinäkuun alussa alkaneelle hyvälle yritykselle ei kuitenkaan tullut mittaa kuin puolitoista kuukautta.

–  Lopettaminen ei Champixin avulla ollut ollenkaan vaikeaa eikä mitään pahempia vieroitusoireita tullut. Näin erilaisia unia, mutta ei muuta. Tupakkaa ei kerta kaikkiaan tehnyt mieli, se ei ollut läsnä. Ei ollut vaikeaa edes sellaisissa sosiaalisissa tilanteissa, missä normaalisti olin pistänyt tupakaksi.

–  Homma kuitenkin kaatui, kun eteen tuli kova stressitilanne enkä noudattanut lääkärin määräyksiä. On vaikea sanoa, olisinko sortunut, jos olisin tehnyt niin kuin piti. Sortumisen jälkeen tietysti harmitti kovasti. Päätin kuitenkin, että nyt ei heti höntyillä vaan kerään itseni kasaan ja päätän uuden päivämäärän, koska aloitan taas kuurin. Niin tapahtui lokakuun lopussa.

Ihan helppoa Pasin elämä ilman tupakkaa ei silti ole ollut. Aika ajoin sitä tekee mieli, mutta mieliteot eivät onneksi ole pitkäikäisiä ja ne ovat voitettavissa.

–  Champix on hyvä tapa luopua tupakasta, koska se helpottaa alun tuskaa, Pasi toteaa. –  Tässä ei tarvitse maksaa sitä hintaa, mitä normaalisti seuraa röökin lopettamisesta. Ei tule unettomia öitä eikä esiinny hermostuneisuutta. Minäkin olen ollut ihan rauhallinen ensimmäisestä päivästä lähtien. Kyseessä on sikäli mullistava aine, etten ainakaan minä ole kohdallani huomannut mitään sivuvaikutuksia.

Pasin Champix-kuurin on nyt määrä alkuvaiheissaan kestää kolme kuukautta, jonka jälkeen hänellä on palaveri lääkärinsä kanssa.

–  Kotiväkikin on kommentoinut ja he ovat tietysti tyytyväisiä, kun meikäläinen ei haise. Kun vielä vuosi sitten kesällä poltin ja menin parvekkeelle tupakalle, tuolloin kuusivuotias tyttäreni piirsi paperille röökin kuvan, veti siihen rastin päälle ja tuli näyttämään sitä ikkunan läpi. Tällaiset jutut tepsivät meikäläiseen paljon paremmin kuin normivalistus.

Samoihin aikoihin Pasin kanssa heinäkuussa aloittanut ystävä on edelleen tupakoimatta –  ja myös Pasin isä on tällä hetkellä polttamatta.

–  Isä on tapellut tupakan kanssa 20 vuotta, Pasi naurahtaa. – Välillä hän on neljä viisi vuotta polttamatta, tupakoi sitten taas puoli vuotta ja lopettaa uudelleen, mutta lopullisesti hän ei näytä päässeen siitä eroon.

– Toivotaan nyt, että minun osaltani tupakointi olisi lopullisesti ohi. Hyviä merkkejä on olemassa, sillä jos esimerkiksi telkkarissa joku pistää tupakaksi, se ei tunnu missään.

Lääkäri arvioi Champix-hoidon soveltuvuuden ja määrää tarvittaessa reseptin motivoituneelle tupakoinnin lopettajalle. Kliinisesti merkittäviä yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa ei ole todettu. Champix ei kuitenkaan sovellu raskaana oleville eikä sitä suositella imettäville äideille.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 1-08

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: tupakka, tupakoinnin lopettaminen, tupakkalakko

Kommentit

Oma kommentti