Polttiaiset kiusaavat pollea

Islanninhevosilla ei ole kotimaassaan polttiaisongelmaa, mutta Suomen kesä onkin sitten ihan toinen juttu. Pieniä mustia itikoita on riesaksi asti.

Tamperelainen Leena Vallius, 54, työskentelee kehitysvammaisten ohjaajana. Hänen toimenkuvaansa kuuluvat myös hoito-opetus ja kuntoutus. Leenan aviomies puolestaan työskentelee johtotehtävissä metallialan teollisuudessa. Pariskunnalla on parikymppinen poika, joka on allerginen hevosille. Niin on Leenakin, mutta oireet pysyvät lääkityksellä kurissa.

– Sanoin lääkärille, etten luovu hevosesta, mihin lääkäri totesi, ettei niin tarvitsekaan tehdä. Pärjään hyvän lääkityksen avulla oikein hyvin.

Ensimmäisen kerran Leenaan iski hevosinnostus jo teini-iässä, jolloin hän kävi talleilla, mutta sitten elämään tuli muita kuvioita.

– Heppailu alkoi uudestaan kuutisen vuotta sitten ystävättäreni myötä, kun menin katsomaan hänen hevostaan. Siitä se lähti. Nyt minulla on oma islanninhevonen Hropa, jonka nimi tarkoittaa huutoa.

Islanninhevoset pyritään nimeämään islannin kielellä. Usein nimi otetaan vanhoista saagoista tai nimi kuvaa muuten hevosen luonnetta, väriä tai liikkumista. Sukunimi kertoo tilan, missä hevonen on syntynyt. Hropan koko nimi on siis Hropa fra Skardi.

Leena itse perheineen asuu Tampereella, mutta Hropan koti on ylöjärveläinen Ihamuotilan Aria Stable -ravitalli. Leena naureskelee olevansa porukan vanhin hevosenomistaja. Kaiken kaikkiaan siellä on yhdeksän islanninhevosta.

Kesä kiusaa kutinana

Leenan hopeanmusta Hropa-tamma on 17-vuotias eli se elää hevosen keski-ikää. Hropa on pienikokoinen heppa, sillä sen säkäkorkeus on vain 138 senttiä. Painoa islanninhevosilla on 300–350 kiloa. Se on synnyttänyt kaksi orivarsaa, mutta tämä vaihe on siltä jo ohi.

– Mitä minä varsalla enää teen, hän toteaa.

– Minun hevoseni on puhtaasti harrastekäytössä enkä kilpaile sillä. Olen sen kanssa lähinnä kukkahattutäti. Ratsastan Hropalla melkein päivittäin ja ympäri vuoden. Islanninhevoset viettävät kotimaassaan lähes aina talvetkin ulkona, joten kyseessä on hyvin karaistunut rotu.

Leena kehuu heppansa luonnetta, vaikka kaksikko on yhdessä kokenut huonojakin päiviä.

– Se on kiltti hevonen, mutta omaa tahtoa löytyy. Tamma on aina tamma, ja puhutaankin tammapäivistä, jolloin se voi olla tavallista vauhdikkaampi eikä aina niin yhteistyöhaluinen. Se on kuitenkin hyväluontoinen ja tervepäinen hevonen, jollaisia islanninhevoset ovat yleensä. Siksi se on entistä suositumpi aikuisikäisten keskuudessa.

Islanninhevosilla ei ole kotimaassaan kesäihottumaa, mutta kun ne tuodaan Suomen kaltaisiin maihin, missä on oma polttiaiskanta, tilanne muuttuu ikävästi. Hyvin monet islanninhevoset kärsivät täällä kyseisestä riesasta.

– Kesäihottumaa voi tulla harjan juureen harjanmartoon, turpaan, ihan mihin hevosen paikkaan tahansa, Leena kertoo.

– Se ilmenee kutinana, ja jos hevonen pääsee hankaamaan kutisevaa kohtaa, iho menee rikki ja tulehtuu. Vaiva on erittäin ikävä ja muuttuu vielä ikävämmäksi, jos sitä ei hoideta.

Tyytyväinen tuotteeseen

Pienenpienten mustien polttiaisten aiheuttama kesäihottuma on Leenan mukaan vielä siitäkin ikävä, ettei siitä tahdo päästä kokonaan eroon. Kun se kerran tulee, se tahtoo uusia.

– Kaikkein tärkeintä on, että lenkkien jälkeen hevosen hiki huuhdellaan pois, hevonen pidetään puhtaana ja loimitetaan. On olemassa erityisiä ihottumaloimia, jotka suojaavat polttiaisilta. Kesäihottumaa voidaan hoitaa pesunesteillä, voiteilla ja suihkeilla, jotka hillitsevät kutinaa. Vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon.

Leena on kuitenkin mieltynyt Relaxant Animal -sarjan tuotteisiin. Hänen suosikkinsa on pesuneste, mutta myös hoitoseerumi on tuttu aine.

– Törmäsin tähän sarjaan käydessäni ystävättäreni kanssa Mustissa ja Mirrissä. Itselläni ei ole koiraa, mutta jostakin syystä lähdin ystävättäreni mukaan. Tulin ostaneeksi ensimmäisen Relaxant Animal -sarjan tuotteen. Tuotesarja on hyvä ja vie kutinaa pois.

Lenkin jälkeen hevonen kastellaan, jonka jälkeen se pestään sienellä tarvittaessa pesunesteen kanssa.

– Hoitovoidetta vielä päälle, niin se hillitsee kutinaa ja helpottaa hevosen oloa. Olen oikein tyytyväinen Relaxant Animal -sarjan valmisteisiin.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Juha-Tapio Tuomela

Terveys-Hymy 5-14

Teksti:Detria
Avainsanat: hevonen, ihottuma, islanninhevonen, kutina, polttiainen

Kommentit

Oma kommentti