Polviin ei enää pistä eikä satu

Pirjo Kumpula– Aina kun piti mennä kyykkyyn niin ähinä pääsi. Piti oikein varoa, ettei huutanut ääneen, Rovaniemellä asuva Pirjo Kumpula muistelee.

Siivousalan raskasta työtä lähes koko ikänsä tehnyt rovaniemeläinen Pirjo Kumpula, 37, huomasi jo kymmenkunta vuotta sitten, että polvet alkoivat oireilla.

– Se tuli varmaan työn myötä, hän tuumailee. – Piti jatkuvasti valtavan paljon kyykkiä ja kumarrella, ja juuri kyykkyyn mennessä sen ensimmäisen kerran huomasin. Vaivoja alkoi tuntua molemmissa polvissa, mutta erityisesti oikeassa. En silti mennyt lääkäriin, koska en muutenkaan millään halua käydä lääkärissä, ellei sitten ole ihan hengenlähdöstä kyse.

Pirjo on syntyisin Rovaniemen läheltä Meltosjärveltä. Hän tuli opiskeluaikoinaan Rovaniemelle vuodeksi ja muutti sitten lähes kymmeneksi vuodeksi Tampereelle, kunnes palasi takaisin pohjoiseen juurilleen. Hän on tyytyväinen työhönsä ja nykyiseen tilanteeseensa. Perhettä Pirjolla ei ole, mutta hän seurustelee.

Pirjo on kasvissyöjä, muttei sano olevansa ihan puhdasoppinen, sillä hän syö kasvisten ohella myös kalaa, kananmunia ja käyttää maitotuotteita kuten raejuustoa. Punainen liha ei kuitenkaan enää houkuttele, vaikka alkuun olikin vaikeaa. Sitten tuli kuitenkin vaihe, jolloin liha ei kiinnostanut enää yhtään ja sama jatkuu yhä.

– Olen ollut kasvissyöjä ehkä noin seitsemän vuotta. Innostus lähti, kun tuttavapiiriin sattui kuulumaan monta kasvissyöjää ja he puhuivat asiasta. Minäkin päätin kokeilla. Olen ollut ratkaisuuni tyytyväinen, sillä nykyään on entisiin aikoihin verrattuna jotenkin terveempi ja kevyempi olo.

Pirjolla ei ole ollut muita terveysmurheita kuin kipuilevat polvet. Hän yritti hoitaa niitä alkuun apteekin kylmä- ja lämpögeeleillä ja -hauteilla, ja toisinaan hän joutui syömään lieviä särkylääkkeitäkin, kun säryt äityivät oikein pahoiksi.

– Polvissa oli terävä pistelevä kipu, ja erityisesti niihin sattui kyykkyyn mennessä. Polviin otti myös portaita noustessa ja laskiessa. Ehkä rappusten nousu oli vielä alastuloa pahempi. Asun kerrostalon toisessa kerroksessa eikä hissiä ole. Vuodenajoista pahimmat olivat kesät ja syksyt, kun silloin tuli liikuttua luonnossa ja mäkisessä maastossa. Ylipaino ei näitä vaivoja aiheuttanut, sillä kymmenkunta vuotta sitten olin vielä huomattavasti sutjakampi kuin nyt, eikä minulla vieläkään ole pahemmin ylipainoa. Kulumista varmaan on kysymys, mutta polvia ei ole koskaan kuvattu.

Pari vuotta sitten Pirjo oli kuitenkin jo siinä pisteessä, että hän mietti tosissaan, pitäisikö hänen sittenkin lähteä lääkärin juttusille. Hän ajatteli kuitenkin vielä poiketa luontaistuotekaupan kautta.

– En enää itsekään muista, kuinka löysin Via Naturalen Nokkos-Kalkki-Inkivääri+vihersimpukka -nimisen valmisteen, mutta aloin käyttää sitä. Minua varoiteltiin, ettei tuloksia kannattanut odottaa vielä parin viikon kuluttua, jos kerran säryt ovat kestäneet vuosikausia. Jos on ollut pitkäaikainen vaiva, valmistettakin on käytettävä pitkään ja että vie ainakin puoli vuotta, ennen kuin mitään alkaa tuntua.

– Otin heti alusta lähtien maksimiannosta ja nappasin kaikki kerralla aamuisin. Luontaistuotteet olivat tuttuja ja olin jotain niitä joskus käyttänytkin, mutta en mitään koskaan ennen näin kuuriluontoisesti. Ensimmäiset oireet parempaan huomasin varmaan jo puolen vuoden kuluttua, mutta kun vuosi oli kulunut, vaivat olivat kokonaan kadonneet.

Pirjo on siitä lähtien käyttänyt valmistetta koko ajan ja hän naureskelee, ettei hän uskalla lopettaakaan.

– Polvien kanssa ei enää ole mitään ongelmia. Pääsen kyykkyyn ja pois ilman että polviin pistää, ja myös portaiden kävely onnistuu ilman särkyjä. Eivät polvet tietysti enää uuden veroiset ole, mutta entiseen verrattuna ne ovat kuitenkin ihan hyvät. Ne eivät rajoita työtekoa tai vapaa-aikaa, mitä ne aikaisemmin kieltämättä tekivät. Kun piti mennä kyykkyyn, sai varoa, ettei huutanut ääneen. Ähinän kanssa se tapahtui, mutta nyt ei ole enää näitä ongelmia.

Vapaa-aikoinaan Pirjo harrastaa ulkoilua, mutta hän myös lukee paljon. Myös elokuvat kiinnostavat.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Timo Lindholm

Terveys-Hymy 02-10

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: nivel, luusto, polvikipu

Kommentit

Oma kommentti