Porkkana, Daucus carota, kasvaa luonnonvaraisena kasvaa suuressa osassa Eurooppaa, Pohjois-Afrikassa ja Aasiassa.
Se otettiin viljelyyn Afganistanissa noin 3000 vuotta sitten, 1100-luvulta sitä on viljelty Euroopassa. Oranssi porkkana on kehitetty 1600-luvulla Hollannissa.
Porkkana sisältää arvokasta beetakaroteenia, josta elimistö muodostaa A-vitamiinia. Beetakaroteeni on antioksidantti, joka mahdollisesti ehkäisee syöpää ja sydän- ja verisuonitauteja. Elimistö säätelee beetakaroteenin muuttumista A-vitamiiniksi, joten myrkytysvaaraa ei ole. Runsas syönti saattaa aiheuttaa ihon kellertymistä, mutta se on vaaraton ilmiö.
A-vitamiinin saantiin riittää yksi raaka porkkana päivässä.
Lähde: www.ravintolisawiki.fi
Kommentit
Oma kommentti