Punariisi pudotti kolesterolia rajusti

Marja Aarnikko pelästyi pahemman kerran, kun kolesterolimittari meni kertaheitolla ääriasentoon. – Oli se aikamoinen paukku. Tuli semmoinen tunne, että äkkiä pois täältä!


Marja Aarnikko, 58, on syntyperäinen imatralainen, joten ei ole mikään ihme, että hän teki elämäntyönsä Stora Ensolla. Hän jäi kuitenkin varhennetulle vanhuuseläkkeelle jo puolitoista vuotta sitten. Hän ehti olla firman palveluksessa kuukautta vailla 39 vuotta eli hän työskenteli Stora Ensolla koko ikänsä toimistotehtävissä.

– Eläkkeelle pääsin tavallista aikaisemmin, koska kuuluin aikoinaan perustettuun eläkekassaan, jonka ansiosta sain viiden vuoden edun. Se oli varsinainen lottovoitto.

Hyvin pian oman liittymiseni jälkeen eläkekassaan ei enää otettukaan uusia jäseniä.

Marjan aviomies Heimo, 57, työskentelee niin ikään Stora Ensolla, mutta hänen eläkkeeseensä on vielä viitisen vuotta. Työpaikkaromanssista ei kuitenkaan ole kyse, pariskunta tutustui toisiinsa Marjan luonnehdinnan mukaan liikemaailmassa. Aarnikoilla on kaksi poikaa, joista nuorempi on tehnyt heistä jo isovanhempiakin.

– Kaksi tyttöä ja kaksi poikaa kutsuu minua mummoksi, Marja myhäilee tyytyväisenä.

Huimia lukemia

Myös terveys on antanut hänelle myhäilyn aihetta, sillä muuta reseptilääkitystä ei ole kuin toistakymmentä vuotta sitten havaittuun verenpaineeseen. Kun se keksittiin, mittari tosin näytti huimia lukuja: yläpaine oli yli 200 ja alapaine yli 100, kun tavoitelukemat pyörivät jossakin 130/80 paikkeilla.

– Päässä oli jotenkin sekava olo, jonka kyllä arvelin johtuvan verenpaineesta. Onneksi verenpaine asettui, kun hiukan vaihdettiin lääkitystä. Nyt se on ollut jo yli 10 vuotta täysin hallinnassa.

Marjan kolesterolista ei kuitenkaan ole voinut sanoa samaa.

– Kävin viime lokakuussa luontaistuotekaupan ilmaisessa kolesterolimittauksessa ja pelästyin pahemman kerran, kun lukemia ei saatu. Mittari näytti vaan että ”high”, se meni kerralla pohjaan. Tuli semmoinen tunne, että äkkiä täältä pois, hän huokaa.

Säännölliset mittaukset

Marja oli kuitenkin lukenut luontaistuotealan lehdistä punariisistä ja onneksi myös luontaistuotekauppias osasi neuvoa häntä. Marja osti Bioteekin Punariisi + Q10 -nimistä valmistetta ja alkoi syödä sitä säännöllisesti.

– Otin sitä puolitoista kuukautta ja menin uudestaan mittaukseen. Nyt mittari näytti jo 7,21, joka sekin tietysti oli vielä liikaa, kun tavoite on alle viiden. Sitten kävi niin, että punariisit loppuivat ennen joulua ja olin toista viikkoa ilman. Kun menin ostamaan uutta, kolesteroli mitattiin samalla, ja jälleen meni mittari pohjaan.

– Kun nyt ostin lisää punariisiä, rupesin ottamaan sitä enemmän kuin ennen. Söin sitä taas puolitoista kuukautta, ja helmikuun puolivälissä mittari näytti enää 5,71. Joten kyllä se toimii.

Marja ei ole käynyt kolesterolinsa takia lääkärissä, koska kolesteroli näyttää putoavan punariisin avulla näin komeasti. Hän sanookin, että jos arvot pysyvät tuollaisena, ei ole mitään hätää.

– Seuraan arvojen kehittymistä säännöllisillä mittauksilla ja säätelen punariisin määrää tulosten mukaan. Tämä on ensimmäinen kerta, kun otan jotakin luontaistuotetta näin säännöllisesti, mutta tätä kannattaa ilman muuta jatkaa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Ville-Veikko Tulkki

Terveys-Hymy 5-13

Teksti:Bioteekki
Avainsanat: kolesteroli, verenpaine, punariisi

Kommentit

Oliko maksa-arvot otettu. Jotkut luontaistuotteet nostavat ne pilviin.

Oma kommentti