Puoli miljoonaa kärsii pissavaivoista

Vaippoja tarvitsevat vain pienet lapset ja yökastelijat – näinhän ajatellaan, mutta lähes puoli miljoonaa aikuista kärsii erilaisista virtsanpidätysvaivoista.

Yhä lisääntyvä väestön ikääntyminen on nostanut virtsanpidätysongelmat ennätyslukemiin. Vaihdevuoden ylittäneistä naisista arviolta noin kolmasosalla on ongelmia virtsanpidätyskykynsä kanssa.

Aikuisen ei normaalisti tarvitse tietoisesti hallita rakkoaan paitsi silloin, kun vessaan pääsy viivästyy eikä sinne pääse, vaikka olisi kova tarve. Kunnon aivastuksen aiheuttama satunnainen lirahdus ei silloin ole seurausta todellisesta virtsanpidätyskyvyn katoamisesta.

Ongelmasta voidaan puhua vasta kun housut alkavat kastua päivittäin useampaan kertaan. Virtsanpidätyskyvyn katoamisen aiheuttajana voi olla yliaktiivinen rakko, joka vaatii tyhjennystä yhtenään, lihasten heikkenemisestä johtuva ponnistusinkontinessi sekä miehillä suurentunut eturauhanen ja sen aiheuttama jälkitiputtelu.

Virtsanpidätyskyvyn heikkeneminen ei varsinaisesti ole sairaus, mutta se voi liittyä sairauksiin ja heikentyneeseen liikuntakykyyn. Sitä voivat aiheuttaa virtsatie- ja selkäleikkaukset, joissa lantiopohjan lihasten hermotus on saattanut kärsiä.

Vanhempien vaiva

Inkontinenssi on yleisempää vanhemmilla ihmisillä, vaikka sitä esiintyy kaiken ikäisillä. Yli puolet vaihdevuodet ylittäneistä naisista kärsii siitä, mutta sitä esiintyy myös nuoremmilla naisilla, varsinkin synnytyksen jälkeen – ja mitä useampia synnytyksiä on ollut. Siksi naisia kehotetaankin synnytysten jälkeen vahvistamaan lihaksiaan erilaisilla lantiopohjan harjoituksilla.

Naisten virtsanpidätyskyvyn heikkenemisen taustalla vaihdevuosien aikana voi olla myös madaltunut hormonitaso ja estrogeenin puute, kohdun laskeutuma, kystat ja myomaat.

Ikääntymiseen liittyvistä virtsaamisongelmista eivät kärsi yksin naiset. Arviolta noin 80 prosentilla yli 60-vuotiaista miehistä on suurentunut eturauhanen, ja heistä noin 40 prosenttia kärsii liikakasvun aiheuttamista virtsapidätysvaivoja, kun suurentunut eturauhanen sekä painaa alapuolella olevaa virtsarakkoa että ahtauttaa rauhasen läpi kulkevaa virtsaputkea haitaten rakon toimintaa ja virtsan eritystä.

Oireet ilmenevät virtsasuihkun heikentymisenä, tiputteluna ja öisin lisääntyneenä virtsaamistarpeena, mikä haittaa nukkumista. Jatkuva heräily ja unen puute puolestaan lisäävät sydänkohtauksen, syövän ja masennuksen riskiä. Eturauhasen liikakasvua aiheuttaviksi tekijöiksi on todettu miehen ikä ja miessukupuolihormonien runsas tuotanto.

Syyt ja seuraukset

Inkotenssin syyn selvittää aina parhaiten lääkäri. Varsikin miesten on tärkeää käydä kertomassa vaivastaan, ettei eturahanen pääse hoitamattomana äitymään pahaksi, terveyttä uhkaavaksi tekijäksi.

Omat elämäntavat voivat osaltaan aiheuttaa virtsanpidätyskyvyn heikkenemistä. Tupakoitsijoille tyypillinen tupakkayskä voi aiheuttaa ja pahentaa virtsankarkailua, joten tupakointi kannattaa aina lopettaa. Ruokavaliosta saatu liika energia lihottaa ja edistää varsinkin naisilla ponnistusinkontinenssin kehittymistä, jos nainen samalla tekee raskasta ruumiillista työtä. Myös kuidun puute ruokavaliossa ja sen aiheuttama ummetus voivat aiheuttaa virtsanpidätysongelmia, kun suoli täyttyy ja painaa virtsarakkoa. Kahvi ja hiilhappoiset juomat saattavat myös lisätä vaivaa.

Inkontinessin lääkehoidot perustuvat hermostoon vaikuttaviin niinsanottuihin kolinergisiin lääkkeisiin. Mikäli taustalla on jokin tietty sairaus, voidaan lääkityksenä käyttää Parkinsonin tautiin, alzheimeriin ja mielialaan vaikuttavia lääkkeitä.

Lääkkeet aiheuttavat kuitenkin sivuoireita kuten näön hämärtymistä, ummetusta ja suun kuivumista. Myös jotkut ruoka-aineet saattavat olla haitallisesti yhteisvaikutteisia inkontinenssin hoitoon käytettyjen lääkeaineiden kanssa.

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: inkotenssi, virtsanpidätys

Kommentit

Oma kommentti