Puoli vuotta, 43 kiloa

Marina PrimiettaEspoolaisen päiväkodin johtajatar Marina Primietta aloitti laihdutuksen tammikuussa ja jo puolen vuoden päästä paino oli tippunut yli 40 kiloa. – Vielä viitisen kiloa pitää saada pois! hän sanoo.

Olarin päiväkodin johtajattarena toimivan Marina Primiettan, 40, nimi on sen verran eksoottinen, että se vaatii lisäselvitystä.

–  Sukujuuria ei ole saatu kunnolla varmistettua, sillä isä oli kotoisin Suistamolta Karjalasta ja monet kirkonkirjat ovat palaneet. Väitetään kuitenkin, että neljän polven takaa joku olisi tullut sinne Italiasta. Varmaa tietoa ei ole olemassa.

Marina on eronnut ja hänellä on kaksi teini-ikäistä lasta, 15-vuotias tyttö ja 17-vuotias poika. Hän rupesi opiskelemaan vasta lasten hankkimisen jälkeen ja onkin sitten kouluttanut itseään hyvin monipuolisesti. Marina luki itsensä ensin ylioppilaaksi ja on hankkinut sekä lähihoitajan että sosionomin paperit.

–  En ollut lapsena tai nuorena ylipainoinen, mutta parikymppisenä rupesin vähitellen lihomaan, kun söin lähinnä karkkia ja jäätelöä pettymyksiini ja pahan olon tunteisiin. Olen aina ollut tunnesyöjä eikä minulla ollut muuta keinoa purkaa tunteitani. Tämä tapa oli peräisin jo lapsuudestani.

Kun Marina alkoi 22-vuotiaana odottaa ensimmäistä lastaan, painoa kertyi luonnollisesti lisää, ja kun hän muutaman vuoden päästä tuli uudestaan raskaaksi, aiemmat liikakilot eivät vielä olleet ehtineet sulaa pois. Kierre kasvoi.

Marina on kokeillut monenlaista laihdutuskonstia ja välillä hän on onnistunutkin, mutta kilot ovat aina tulleet takaisin. Heti kun tuli vastoinkäymisiä, namit alkoivat taas maistua.

–  Pahimmillaan tilanne oli lasten odotusaikoina. Yritin olla yhtaikaa sekä perheenäiti että opiskelija, tein keikkatöitä ja kun vielä parisuhteessa oli ongelmia, stressiä ja pahaa oloa riitti. En osannut purkaa tilannetta muuten kuin syömällä, sillä en halunnut käyttää päihteitäkään.

Kesällä 2007 Marina luki vaikeasti ylipainoisille tarkoitetusta vatsalaukun ohitusleikkauksesta. Hän meni puhumaan asiasta terveyskeskukseen omalääkärilleen, joka kuitenkin totesi, että ennen sitä Marinan pitää kokeilla ns. ENE- eli erittäin niukkaenergistä dieettiä, mikä käytännössä tarkoitti ateriankorvikkeiden käyttöä.  Vaikka dieetin päiväannos sisältää vain 800 kilokaloria, ENE-tuotteet sisältävät riittävästi hyvälaatuista proteiinia, välttämättömiä rasvahappoja sekä vähintään päivittäisen saantisuosituksen mukaisesti vitamiineja ja hivenaineita.

Näin Nutrilett-sarjan valmisteet tulivat hänelle tutuiksi.

– Lääkäri kertoi, että sairaalassa on alkamassa laihdutusryhmä, johon minulla olisi mahdollisuus päästä mukaan. Ajattelin kauhulla Nutrilett-aterioiden syömistä ja luulin, että ne ovat ihan järkyttävän kamalan makuisia. Aikaa seuraavan ryhmän alkuun oli kuitenkin puoli vuotta, jona aikana sain itseni psyykattua. Kun ryhmä alkoi tammikuun lopussa tänä vuonna, aluksi oli tietysti vaikeaa, mutta siihen tottui ihmeen pian. Kun paino alkoi pudota nopeasti, se motivoi kummasti jatkamaan.

Marinan ruokavalio meni kertaheitolla uusiksi. Päiväannokseen kuului viisi pussia Nutrilett-ateriankorvikkeita, 0,5-1 kg vihanneksia ja yksi näkkileipä. Kalorittomia juomia tulisi juoda vähintään kaksi litraa päivässä, mutta esimerkiksi hedelmät olivat kiellettyjen listalla.

–  Totta kai näin suuri muutos oli aluksi vaikeaa, Marina tunnustaa. – Alkuun sain kaikki mahdolliset sivuoireet kuten mielialan vaihtelua, vatsan toimintahäiriöitä ja yhdeksi päiväksi pamahti kova migreeni, josta olin viimeksi kärsinyt 20 vuotta sitten. Onneksi se meni ohi sen päivän jälkeen, ja muutkin sivuoireet olivat lyhytaikaisia eikä niitä sitten enää tullutkaan, kun elimistö tottui tilanteeseen. Kun kuuria oli kestänyt kolme, neljä viikkoa, kaikki alkoi sujua omalla painollaan. Söin koko ajan Nutrilett-pirtelöitä ja muutaman kerran myös patukoita, mutta pääasiallisesti pirtelöitä. Alkuun yritin suolaisia keittoja, mutta ne eivät olleet minun makuuni ja niin tyydyin käyttämään suklaanutrilettia, joka antoi täyden olon. Muut maut opin hakemaan vihanneksista ja täytyy tunnustaa, että makutottumukseni muuttuivat matkan varrella kovasti.

Marina on löytänyt viisi onnistumisen avainta.

–  Ensinnäkin läheisten ja ystävien tuki. Minulla on kaksi rakasta sielunystävää, joiden tuki etenkin viimeisten kuukausien aikana oli aivan ratkaisevaa. Toinen tekijä on ollut oma vahva tahto, joka on jopa yllättänyt minut itsenikin. Kolmas tekijä on Nutrilettin käytön helppous. Ei ole tarvinnut laskea ja miettiä, mitä syö, vaan tämän tehoon voi luottaa koko ajan. Neljäntenä tekijänä on ollut liikunnan ilon löytyminen, sillä tätä ennen minulla ei ollut lainkaan liikuntaharrastuksia. Lapsena ja nuorena harrastin lähinnä musiikkia ja laulua. Rupesin huhtikuun paikkeilla liikkumaan ja liityin kuntosalille, missä sain saliohjelman. Olen käynyt ryhmäliikuntatunneilla ja nykyään saatan tehdä pitkiä kävelylenkkejä kaksikin kertaa päivässä. Viides tärkeä tekijä on ollut musiikin voima; en lähde kotoani minnekään ilman että minulla on kuulokkeet korvilla. Olen saanut paljon virtaa myös musiikista.

Marina on nyt peräti 43 kg pienempi kuin tammikuussa. Kolme kiloa hän pudotti pelkällä tahdonvoimalla, mutta 40 kg hän laskee Nutrilettin ansioksi. Hän tunnustaa, ettei varsinaista ylipainoa enää ole, mutta hän haluaa kuitenkin vielä viitisen kiloa pois.

–  Nykyään en enää käytä Nutrilett-valmisteita vaan syön ihan normaalia ruokaa. Aloitin elokuun lopussa ja ruokavalioni koostuu nykyään kaurapuurosta, ruisleivästä, vihanneksista, hedelmistä ja rasvattomista maitotuotteista. Olen ollut reilusti yli puoli vuotta täydessä karkkilakossa, mikä on pisin aika elämässäni. Aikaisemmin karkki kuului melkein jokaiseen päivään.

–  Olen myös oppinut arvostamaan terveellistä ruokaa. Aikaisemmin en voinut sietää kaurapuuroa, mutta nykyään suorastaan pidän siitä. Kasviksetkin maistuvat tosi hyviltä enkä syö niitä sen takia, että niitä täytyy syödä. Myös hedelmiä syön tätä nykyä, mutta varmaan kaikkein eniten kuluu kaurapuuroa. Kalaakin syön jonkin verran.

Myös Marinan ylipainon aikaiset terveysongelmat ovat poistuneet. Hänen verenpaineensa oli pahimmillaan 147/95 ja lääkärit suunnittelivat jo lääkityksen aloittamista. Nykyään luvut ovat 117/75 eli aivan ihanteelliset.

– Olo on kevyt, energinen ja liikkuminen maistuu, hän iloitsee. – Laihtumisen myötä minulle on auennut myös vaate- ja kenkätaivas. Vaatekaappi on mennyt uusiksi jo niin moneen kertaan, että olen miltei pulassa sen kanssa, kun koko ajan pitäisi ostaa uutta ja sopivaa. Ongelmia tulee, kun on yksinhuoltaja ja kotona on kaksi teini-ikäistä lasta, jotka hekin tarvitsevat koko ajan uutta päälle pantavaa.

Marinan lapset ovat tietysti olleet ihmeissään äitinsä muodonmuutoksesta, sillä he olivat tottuneet koko ikänsä näkemään äitinsä vahvasti ylipainoisena. Marina kertoo kuulevansa kommentteja ihmelaihtumisestaan päivittäin ja niin runsaasti, että häntä aika ajoin suorastaan nolottaa.

–  Kaikki on tapahtunut niin nopeasti, hän iloitsee. – Muutama vanha tuttu ei ole ollut tuntea, kun on tullut yllättäen vastaan. Kovasti minua on kannustettu ja nyt lähipiiri on jo huolissaan, että laihdutan liikaa ja kuihdun pois. Lupaan kuitenkin pitää järjen kädessä ja etsin sopivan tasapainon ruokavalion ja liikunnan suhteen. Odotan myös kovasti, että saisin kaikille elämänalueille aivan uudenlaista potkua.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 11-08

Teksti:Axellus
Avainsanat: ylipaino, painonhallinta, Nutrilett

Kommentit

Oma kommentti