Puolita suolan käyttö, elä pitempään

Valtaosa suomalaisista syö edelleen päivittäin suolaa yli 10 grammaa, vaikka suositus olisi puolta pienempi ja vielä sitäkin huomattavasti vähäisemmällä määrällä tulisi toimeen. Tutkijat ovat tulleet siihen lopputulokseen, että jos ihmisten päivittäinen suolan käyttö puolittuisi, sydän- ja verisuonitaudit vähenisivät lähes neljänneksen ja aivohalvaukset viidenneksen. Numeroissa tämä tarkoittaisi maailmanlaajuisesti noin 1,2 miljoonan aivohalvauksen ja kolmen miljoonan sydän- ja verisuonitaudin oireen ehkäisyä joka ikinen vuosi.

Suolan käyttöä ei kuitenkaan pystytä vähentämään pelkästään kansalaisten omalla aktiivisuudella, sillä teollisuus suolaa meitä tehokkaasti. Huomattava osa päivittäisestä piilosuolasta kertyy elintarviketeollisuuden tuotteista. Myös monet ravintolat käyttävät edelleen suolaa holtittomasti. Tarvitaan siis paitsi valistusta myös viranomaistoimenpiteitä.

Suola tappaa nimen omaan kohonneen verenpaineen ja aivohalvausten kautta. Sydän- ja verisuonitaudit ovat maailmanlaajuisesti yleisin yli 60-vuotiaiden ja toiseksi yleisin sitä nuorempien aikuisikäisten kuolinsyy.

Teksti: Hymy
Avainsanat: aivohalvaus, verenpaine, sydän- ja verisuonitauti, suola

Kommentit

Oma kommentti