Rasmus saa potkua pallokentälle!

Rasmus Schüller on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt voittaa Suomessa jalkapalloilusta melkein kaiken mahdollisen. Huippupelaaja syö terveellisesti ja pitää itsensä iskussa saksalaisen entsyymivalmisteen avulla. Flunssat ovat pysyneet poissa.

Espoossa syntynyt, mutta tätä nykyä Helsingissä asuva ja HJK:n väreissä pelaava Rasmus Schüller, 22, on mielenkiintoinen kansainvälinen cocktail: etunimi on Tanskasta, sukunimi Saksasta, äidinkieli on ruotsi – mutta mies on kuitenkin aivan supisuomalainen ja pelaa HJK:n ohella myös Suomen jalkapallomaajoukkueessa.

– Juuret Saksaan ovat hyvin kaukana, hän kertoo.

– Tunnen todella huonosti sukuhistoriikkia. Itse en osaa saksaa kuin hyvin vähän. Ein bisschen!

Koko Rasmuksen perhe on hyvin urheilullinen ja sitä kautta tuli myös innostus jalkapalloon. Suomenruotsalainen tyttöystävä Cassandra opiskelee taloustieteitä Tukholmassa, joten kyseessä on tällä hetkellä etäsuhde, mutta netti ja skype ovat ahkerassa käytössä. Tyttöystävä ei kuulemma suhtaudu jalkapalloon yhtä fanaattisesti, mutta Rasmus yrittää opettaa häntä.

– Innostuin jalkapallosta jo viisivuotiaana ja se on ollut alusta lähtien oma lajini. Joskus 16-vuotiaana siihen tuli määrätietoisempaa otetta ja 18-vuotiaasta lähtien olen ollut täyspäiväinen ammattijalkapalloilija. Minulla on myös opintopaikka Helsingin yliopistossa pääaineena sosialipsykologia, mutta se on vain tälle vuodelle. Nyt kuitenkin jalkapalloura on ykkössijalla.

Suuremmat kentät kiehtovat

Rasmus ehti kasvattajaseurassaan FC Hongassa saavuttaa yhden SM-hopean ennen kuin siirtyi kaksi vuotta sitten HJK:n riveihin. Siellä on napsahtanut jo kaksi mestaruutta. Viime kaudella Rasmus teki seitsemän maalia, mikä on keskikenttämiehelle kelpo suoritus.

Kun kotimaan kentillä lähes kaikki on saavutettu ja nuorukaisella on ikää vasta 22 vuotta, ei ole mikään ihme, että suuremmat seurat ja kentät kiehtovat mieltä.

– Tavoitteena olisi päästä pelaamaan vielä kovempiin liigoihin ja isommille kentille Keski-Eurooppaan johokin huippuseuraan, esimerkiksi Saksan tai Hollannin liigoihin. Valioliigakin kelpaisi. HJK:n kanssa minulla on yksivuotinen sopimus.

Kysyntää onkin ollut, mutta näistä asioista ei koskaan puhuta mitään etukäteen. Hurjat siirtohuhut ovat huippujalkapalloilijan arkea.

– Suurimmat vahvuuteni pelaajana ovat syöttötyöskentely ja tietty tasapaino pelaamisessa. Olen mielestäni hyvä riistämään palloja ja syöttelemään sekä viemään peliä eteenpäin. Parannettavaa on tasaisuudessa, sillä huonoja hetkiä ja harhasyöttöjä tulee vielä liikaa. Niitä pitäisi pystyä karsimaan pois.

– Onneksi olen säästynyt pahemmilta loukkaantumisilta. Pieniä kolhuja on tullut, mutta leikkauksiin asti ei ole tarvinnut mennä.

Maaottelut kohokohtia

Rasmus on päässyt näyttämään taitojaan myös Suomen jalkapallomaajoukkueessa, ja maaotteluja on jo kahdeksan.

– Maajoukkueessa täytyy pelata hyvin koko ajan, että pysyy Paatelaisen porukassa, hän toteaa.

Ikimuistoista huippuhetkistä Rasmus nimeää ensimmäisen Suomen mestaruuden HJK:ssa ja ensimmäisen aikuisten maaottelun, joka pelattiin Thaimaata vastaan.

– Mieleen jäi myös viime syksynä MM-karsinta Espanjaa vastaan, joka pelattiin Helsingissä täydellä olympiastadionilla. Espanja tosin voitti 2–0, mutta kokemuksena se oli aikamoinen elämys. Kuuluin joukkueeseen myös silloin, kun Suomi pelasi Espanjaa vastaan samoissa karsinnoissa Espanjassa tasan 1–1, mutta istuin vaihtopenkillä.

– Mieleen jäi myös se, kun ensimmäisenä vuotenani HJK:ssa pelasimme europelejä. Tein maalin Celticiä vastaan Skotlannissa vieraskentällä. Sielläkin stadion oli loppuunmyyty. Tunne oli aika makea.

Vinkki pelikavereilta

Huippu-urheilijat ovat tunnetusti tarkkoja syömisistään eikä Rasmus tee tässä suhteessa poikkeusta.

– Ruokavalio ei ole sinänsä tiukka, mutta yritän syödä mahdollisimman terveellisesti ja ravitsevasti. Urheilija tarvitsee koko ajan tosi paljon energiaa. Syön myös ravintolisiä.

Aivan erityinen Rasmuksen mielenkiinnon kohde tällä rintamalla on saksalainen entsyymivalmiste Regulat, jota hän nauttii yhden mitallisen aamuin illoin.

– Sain siitä vinkin parilta muulta pelaajalta, jotka olivat alkaneet käyttää sitä. He kehuivat sitä hyväksi tuotteeksi. Minäkin päätin kokeilla ja olen nykyään ruvennut ottamaan sitä ihan säännöllisesti.

– En ole tehnyt empiiristä tutkimusta, mitä se on minulle aiheuttanut, mutta ehkä sen myötä olen saanut tekemisiini pienen ylimääräisen boostin ja lisää elinvoimaa. Ainakin yksi juttu, mihin uskon, että se auttaa pysymään terveempänä. Sitä pelikaveritkin sanovat. Ei ole virus- eikä muitakaan flunssia näkynyt pitkiin aikoihin.
Rasmuksen käyttämä Regulat on muotoa Pro Bio. Hän luonnehtii sen makua pirteän persoonalliseksi.

– Se on hyvä herätys päivälle! Sitä kun ottaa, niin pysyy terveenä.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Matti Matikainen

Terveys-Hymy 4-14

Teksti:Harmonia
Avainsanat: urheilu, liikunta, ruokavalio, entsyymivalmiste

Kommentit

Oma kommentti