Rasva-arvot kuntoon

Eronen Veli 10-07Espoolainen myyntipäällikkö Veli Eronen on 43 vuoden iästään huolimatta ehtinyt kokea jo pienimuotoisen aivoinfarktin, hänellä on todettu verenpainetauti ja viimeksi veren rasva-arvotkin olivat huolestuttavasti koholla.

Äänentoistolaitteita maahan tuovan Noretron Audion myyntipäällikkönä työskentelevä Veli Eronen, 43, on saanut sukuperintönä taipumuksen sekä korkeaan verenpaineeseen että kohonneisiin veren rasva-arvoihin.  Niinpä Veli on jo nelisen vuotta syönyt verenpainelääkkeitä. Hurjimmillaan hänen arvonsa olivat 158/96, mutta nyt ne ovat lääkityksen ansiosta pudonneet lukemiin 130/84.

– Siitä huolimatta sain puolitoista vuotta sitten lievän aivoinfarktin, jonka johdosta jouduin viettämään sairaalassa pari viikkoa.  Aivoista tuhoutui siinä leikissä pienen linnunmunan kokoinen alue. Sain tämän jupakan johdosta verenohennuslääkkeen ja käyn kerran vuodessa lääkärissä, jolloin minulta otetaan muun muassa verikokeet. Niissä todettiin jokin aika sitten, että huonon eli LDL-kolesterolin arvo oli 3,2, kun suositusarvo on alle kolmen. Lääkäri ehdotti kolesterolilääkitystä ja hän tarjosi myös toisenlaisia verenpainelääkkeitä, sillä hänen mielestään alapaineen olisi pitänyt olla alle 80, mutta en suostunut kumpaankaan ehdotukseen.

– En halua syödä synteettisiä lääkkeitä enemmän kuin on pakko. Haluaisin kovasti jos ei nyt kokonaan luopua niin ainakin vähentää myös jo tämänhetkistä kovaa lääkitystäni. Olen vasta 43-vuotias ja pidän itseäni aika nuorena syömään kovia lääkkeitä. Totta kai olen oppinut hyväksymään tilanteeni – etenkin aivoinfarktin jälkeen – ja myös jatkuvan verenpainelääkityksen, kun kerran perimä on se mitä on, mutta haluaisin selvitä niin vähällä lääkityksellä kuin suinkin.

– Satuin näkemään tohtori Matti Tolosen nettisivuilta, että hän on aikoinaan soittanut samassa yhtyeessä Viktor Klimenkon kanssa, ja Viki taas on tullut minulle tutuksi omien työkuvioitteni kautta. Niinpä sain Vikin kautta yhteyden Toloseen, joka antoi minulle arvokkaita ohjeita ja neuvoja. E-EPAa hän piti sairastamani aivoinfarktin takia aivan välttämättömänä ja rupesin Tolosen vinkistä ottamaan aamuin illoin myös yhden Sport-Carnosinin.

Tolonen suositteli Veliä myös käymään jonkin ajan kuluttua kuurin aloittamisesta laboratoriossa rasvahappoanalyysiä varten. Tulokset hämmästyttivät Veliä, mutta myös häntä hoitanutta lääkäriä.

– Olin tässä vaiheessa syönyt E-EPAa vajaat kaksi kuukautta ja karnosiinia kuukauden, mutta silti LDL oli jo pudonnut 3,2:sta 2,6:een. Myös triglyseridiarvot olivat laskeneet ja arakidonihapon eli AA:n suhde eikosapentaeenihappoon eli EPAan oli ihanteellinen eli 2:1. Tolosen mukaan nämä arvot kertovat siitä, että sydän- ja verisuonet ovat hyvin turvassa.

– Ravintolisähoito oli siis mennyt aivan nappiin, jonka myönsi myös minua hoitanut lääkäri. Kerroin hänelle Tolosen suosittelemista valmisteista, ja hänenkin mielestään kannatti kokeilla ensin kaikkia muita konsteja ennen kuin rupeaa syömään kovia lääkkeitä. Olen suositellut samaa systeemiä myös äidilleni ja siskolleni, joiden kolesteroliarvoissa on niin ikään ollut sanomista.

Veli on jatkanut E-EPAn ja Sport-Carnosinin syömistä aloittamallaan tahdilla ja tuntee voivansa erinomaisen hyvin.

– Olen tehnyt täyttä työpäivää, käyn vähintään kolme kertaa viikossa salilla ja pelaan sulkapalloa, eikä mitään ongelmia ole ilmaantunut. Tunnen itseni niin terveeksi kuin se näissä olosuhteissa on mahdollista, hän viisastelee.

Asiasanat: kunnon kohennus, rasvahapot, E-EPA, karnosiini

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 10-2007

Teksti:Bio-Vita
Avainsanat: E-EPA, karnosiini, kunnon kohennus, rasvahapot

Kommentit

Oma kommentti