Rasvahappovalmiste paransi Suvin kolesteroliarvoja

Suvi MattilaSuvi Mattila on saanut kolesteroliarvonsa kuntoon. – Huonon ja hyvän kolesterolin suhde kääntyi päinvastaiseksi, mutta erityisen tärkeää oli triglyseridiarvojen lasku, hän toteaa tyytyväisenä.

Automaatioasentaja Suvi Mattila, 47, on paljasjalkainen raahelainen ja metallimiehen  tytär. Isä harrasti kalastusta ja siksi kotona syötiin paljon kalaa.

Suvilla on sähköasentajan ja automaattiasentajan koulutus, hän on toiminut samalla alalla jo parikymmentä vuotta. Pohjakoulutuksena on yo-pohjainen hienomekaniikkalinja, joka sisälsi myös elektroniikkaa. Tämän lisäksi takana on Rautaruukin konepajakoulu ja siellä automaatioasentajan linja.

Hän elää nykyään uusioperheessä, johon kuuluvat 51-vuotias, yrittäjän töistä työkyvyttömyyseläkkeellä oleva aviomies sekä Suvin nuorempi lapsi, 18-vuotias poika. 24-vuotias tytär asuu omillaan ja elää jo omaa elämäänsä.

Suvi on joutunut elämänsä aikana kokemaan kaikenlaista. Hän sairastui keväällä 2005 keskivaikeaan ahdistuneisuus- ja masentuneisuushäiriöön ja kulki terapiassa kolme vuotta. Pikkuhiljaa elämä alkoi näyttää valoisemmalta. Suvi toteaakin, että kahden viime vuoden aikana olo on tuntunut jo ihan normaalilta.

– Sen voin sanoa, että kaikenlaista on tapahtunut ihan pikkutytöstä lähtien. Rankat ja traumaattiset elämänkokemukset kaatuivat päälle kuitenkin vasta sitten, kun löysin nykyisen mieheni. Silloin elämääni tuli ensimmäisen kerran turvallinen mies, jolloin minulle tavallaan tuli lupa olla heikko.

Kapseli päivässä riittää

Kymmenkunta vuotta sitten Suville puhkesi astma. Hän on myös allerginen. Pahimmat oireet aiheuttaa kissa, mutta myös koirat, pujo ja koivu tuottavat ongelmia. Allergiat osaltaan laukaisivat astman syntyä, mutta lääkäreiden mukaan astman taustalla saattaa olla myös psykosomaattisia tekijöitä.

– Mikään ei kiinnostanut. Olin puoli vuotta sairauslomalla, jonka aikana luin jostakin lehdestä, että omega-3-kalaöljyillä ja D-vitamiinilla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia masennuksen hoidossa. Niinpä hommasin kalaöljyä ja rupesin ottamaan sitä.

Suvin kolesteroli oli samoihin aikoihin koholla, sillä kokonaiskolesteroli oli yli seitsemän, kun suositusten mukaan sen tulisi olla alle viiden. Suvilla on myös sukurasitusta, sillä hänen äitinsä puolella esiintyy korkeaa kolesterolia ja sepelvaltimotautia. Lääkäri tarjosi Suvillekin lääkitystä, mutta hän kieltäytyi siitä.

– En jaksanut ruveta rustaamaan ruokavaliotani uusiksi, joten aloin ottaa säännöllisesti Via Naturalen Omegat-nimistä valmistetta, joka sisältää kaikkia tärkeitä omegoita eli kolmosta, kutosta, seiskaa ja ysiä. Sairauslomani päätyttyä palasin takaisin töihin Rautaruukille. Omalla osastollani oli silloin menossa vuosittainen terveystarkastus ja siihen liittyvät verikokeet, pyysin mittauttamaan samalla myös kolesteroliarvoni.

Ne olivatkin korjaantuneet koko lailla täysin.

– Yksi kapseli päivässä riittää, sillä syön aika paljon kalaa. Sama valmiste on auttanut varmaan myös masennuksen hoidossa, mielialalääkitys on jo nyt minimissään ja tarkoitus on pudottaa se ennen kesää kokonaan pois.

Monen toimen nainen

Suvi on parin vuoden ajan ollut myös runsaasti kasviksia ja vihanneksia sisältävällä vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Sen lisäksi omegat ovat kuuluneet vuodesta 2005 koko ajan päiväohjelmaan. Pisimmät tauot ovat olleet korkeintaan kuukauden tai parin mittaisia.

– Kolesteroliarvoni ovat nyt hyvät. Huonon ja hyvän kolesterolin arvot ovat kääntyneet suotuisasti toisinpäin eli hyvä on noussut ja huono tippunut jonkin verran. Niiden suhde on muuttunut paremmaksi. Työterveyslääkärin mielestä merkittävintä oli kuitenkin triglyseridien aleneminen. Arvo oli viimeksi enää 0,92, kun suositus on alle kahden.

Suvi syö myös muita ravintolisiä. Repertuaariin kuuluvat joka aamu sinkkitabletti, USA:sta tilattu 125 mikrogramman D-vitamiinivalmiste, C-vitamiinia sekä magnesiumia.

Suvi Mattila on monen toimen nainen, sillä kun kysyy hänen harrastuksistaan, ei loppua tahdo tulla ollenkaan.

– Niitä on hirveästi. Olen mukana näyttelijänä harrastajateatterissa, kuulun paikalliseen runoseuraan ja olemme sen tiimoilta käyneet esiintymässäkin. Kirjoitan myös kirjaa, jonka juoni liittyy matkalla oloon ja perustuu jonkin verran omiin kokemuksiini. Kesäisin harrastan moottoripyöräilyä ja puutarhanhoitoa.

– Tämän lisäksi toimin Raahen kaupungin matkailuoppaana ja olen myös työpaikallani tehdasoppaana. Joten monenlaista puuhaa on!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Anne Anttila

Terveys-Hymy 4-12

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: masennus, kolesteroli, mieliala, triglyseridi

Kommentit

Oma kommentti