Rasvainen kala nostaa hyvää kolesterolia

Kalan syönnillä on jo pitkään tiedetty olevan terveydelle edullisia vaikutuksia, mutta edelleenkään ei tarkkaan tunneta kaikkia mekanismeja, joilla kalan rasva tai muut kalan sisältämät hyödylliset aineet vaikuttavat elimistössä.

Uutta tietoa kalan syönnin vaikutuksista verenkierrossa rasvoja kuljettavien lipoproteiinihiukkasten kokoon ja niiden sisältämiin rasvoihin saatiin tuoreesta Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta, jonka osallistujat lisäsivät erityisesti rasvaisen kalan käyttöä.

Kuopiolaistutkimuksessa havaittiin, että suurentunut kalan käyttö lisäsi isojen HDL-hiukkasten määrää ja niiden sisältämiä rasvoja. Väestötutkimuksien mukaan HDL-kolesteroli, niin sanottu hyvä kolesteroli, ja juuri isot HDL-hiukkaset siivoavat tehokkaasti ylimääräistä kolesterolia valtimon seinämästä pois. Suuret HDL-hiukkaset on yhdistetty pienempään sydän- ja verisuonitautiriskiin, kun taas pienillä HDL-hiukkasilla voi olla jopa päinvastaisia vaikutuksia.

Positiiviset muutokset rasva-aineenvaihdunnassa havaittiin nimenomaan niillä henkilöillä, jotka lisäsivät kalan käyttöään eniten eli söivät vähintään 3–4 kala-ateriaa viikossa. Tutkittavat söivät rasvaisia kalalajeja kuten lohta, kirjolohta, silakkaa ja muikkua. Kalan valmistuksessa ei käytetty voita eikä kermalisiä. Tämä tutkimus ei anna vastauksia siihen olisiko samanlaisia vaikutuksia havaittu, jos tutkittavat olisivat syöneet pääosin vähärasvaisia kalalajeja, esimerkiksi kuhaa ja ahventa. Vähärasvaisella kalalla voi olla muita terveysvaikutuksia kuten verenpainetta alentava vaikutus, mikä on myös havaittu aikaisemmassa saman tutkimusryhmän tekemässä tutkimuksessa.

Tutkimustulokset ovat hyvin linjassa suomalaisten ravitsemussuositusten kanssa, joissa kehotetaan vähentämään punaisen lihan käyttöä ja lisäämään ruokavalioon kalaa ja muita mereneläviä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: ruokavalio, kolesteroli, verenpaine, kalan rasva, aineenvaihdunta

Kommentit

Oma kommentti