Ravintolisät auttavat diabeteksen hallinnassa

Frank BowlesMuistattehan brittijournalisti Frank Bowlesin, josta kerroimme Terveys-Hymyssä 12/2006? Frankilla menee edelleen lujaa. – Viisi vuotta sitten kerroin kaikille olevani 73 vuotta vanha, mutta nykyään olen 78 vuotta nuori, hän naureskelee.

Frank Bowles, 78, kuuluu tohtori Matti Tolosen ystäväpiiriin Espanjan Andalusiassa. Molemmat herrat ovat innokkaita golfin pelaajia, ja viheriöllä on tullut vaihdettua mielipiteitä myös terveysasioista. Frank on nimittäin läpikäynyt monta vakavaa sairautta.

Frank aloitti free lance -toimittajana melko myöhäisellä iällä. Hänestä tuli vuonna 1995 Costa del Sol Golf News -lehden päätoimittaja. Seuraavien 12 vuoden aikana hän julkaisi lehteä yli 60 numeroa ja jäi 73-vuotiaana eläkkeelle vuonna 2005. Käytännössä hän kuitenkin jatkaa toimitustyötä edelleen, vaikka lehdellä onkin virallisesti uusi päätoimittaja.

Frank on kirjoittanut ystävästään laulaja Tony Dallista elämäkerran I who had nothing. Dalli on asunut Aurinkorannikolla vuosia ja on pitänyt Marbellassa suosittua ravintolaa. Dalli kuuluu golfporukkaan, jossa pelaa muun muassa Sean Connery.

Frank on kirjoittanut hiljattain toisenkin kirjan nimeltään Golf Can Be a Very Funny Game! Siihen hän on kerännyt hauskoja juttuja Aurinkorannikon golfkentiltä. Tämäkin osoittaa Frankin hyvää henkistä kuntoa ja aktiivisuutta hänen 78 ikävuodestaan huolimatta.

Bowlesit ovat ihmeen aktiivisia ikäisikseen, he ovat koko ajan menossa ja aina auttamassa muita ihmisiä. Viimeksi loppukeväästä he lähtivät kahden viikon Tonavan risteilylle Wieniin ja Budapestiin.

Frank Bowles on sairastanut kakkostyypin diabetesta lähes 25 vuotta. Lääkäri määräsi hänelle tablettilääkityksen, kehotti pudottamaan painoa ja liikkumaan mahdollisimman runsaasti.

– Lääkkeiden ottaminen päivittäin on helppoa niin kauan kuin muistaa napata ne oikeaan aikaan päivästä, mutta nuo kaksi muuta pyyntöä olivat huomattavasti vaikeammat toteuttaa, Frank huokaa.

– Ruokavalion uusiksi laittaminen on myös psykologisesti vaikea juttu. Makeat ja runsaasti hiilihydraatteja sisältävät ruuat eivät saisi kuulua diabeetikon ruokalistalle lainkaan. Ei enää jäätelöä, ei enää suklaaherkkuja, ei enää makeita vanukkaita! Diabeetikon on myös vältettävä ahmimasta perunoita, pastaa ja riisiä ja toppi täytyy laittaa myös uunituoreelle leivälle. Vesi herahtaa kielelleni, kun ajattelenkin näitä herkkuja!

– Yhdeksän vuotta sitten minulle tehtiin sydämen ohitusleikkaus. Sitä ennen olin saanut vatsahaavan väärän lääkityksen takia. Minulle jouduttiin tekemään myös verensiirto. Kaikista toimenpiteistä huolimatta diabetekseni oli yhä voimissaan, ja niinpä neljä vuotta sitten minulle määrättiin ensimmäisen kerran insuliinilääkitys.

Frank piikittää nykyään juuri ennen nukkumaan menoa hidasvaikutteisella insuliinilla. Sen lisäksi hän pistää itseään nopeavaikutteisella insuliinilla ennen jokaista ateriaa. Niinpä hänen ”pitkä sokerinsa” pyörii seitsemän paikkeilla. Diabeteksen raja on kuusi.

Viitisen vuotta sitten Frankin terveys petti pahasti. Hänestä tuli haluton, hän ei jaksanut enää edes puhua ja hänen vatsahaavansa uusiutui. Kaiken lisäksi hän sairastui rajuun influenssaan ja sen päälle vielä ruokamyrkytykseen. Ei siis mikään ihme, että hän masentui syvästi, mutta elämä kuitenkin jatkui.

– Tartuin viimein itseäni niskasta kiinni. Aloitin laihdutuskuurin ja rupesin kokeilemaan myös yrttivalmisteita, vitamiineja ja hivenaineita. Muutos parempaan suuntaan tapahtui jo muutamassa viikossa. Sain takaisin vanhan energiani ja aloin jälleen nauttia elämästä. En enää tarvinnut iltapäivän siestaa ja jaksoin katsella telkkarista kaikki suosikkiohjelmani ennen nukkumaan menoa.

– Kaksi vuotta sitten minulla havaittiin eturauhassyöpä, johon sain sädehoitoa 40 kertaa. Sen tuloksena PSA-arvoni, joka oli korkeimmillaan peräti 24, putosi alle yhden. Se on pysynyt edelleenkin näissä maagisissa lukemissa, jotka kertovat, että mitään hätää ei enää ole.

Frank kuuli tohtori Matti Toloselta karnosiinista ja E-EPA:sta.

– Rupesin käyttämään niitä diabetekseni tukihoitona. Olen saanut ravintolisistä merkittävää apua. Koholla ollut pitkä sokeri on alentunut niiden ansiosta. Myös monet ystäväni, tuttavani ja kohtalotoverini ovat saaneet tuntuvaa apua ravintolisistä. Bio-Carnosin ja E-EPA ovat hyvin suosittuja tuotteita Aurinkorannikolla asuvien englantilaisten eläkeläisten keskuudessa.

– Otan nykyäään päivittäin Sport-Carnosinia, berberiiniä, benfotiamiinia, ubikinonia ja E-EPA:a. Liikun säännöllisesti ja pelaan edelleen golfia kahdesti viikossa. Olen syvästi kiitollinen tohtori Toloselle sekä hänen neuvoistaan että hänen kehittämistään valmisteista.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Anne Bowles

Terveys-Hymy 7-10

Teksti:Bio-Vita
Avainsanat: diabetes, ravintolisä, ruokavalio, E-EPA, karnosiini

Kommentit

Oma kommentti