Ravintolisät paransivat diabeetikon silmämuutokset

Antony WoosterEi millään näe niin hyvin kuin silmällä. Englantilainen sairaanhoitaja Antony Wooster on samaa mieltä.

Antony Wooster, 58, sairastui ykköstyypin diabetekseen 13-vuotiaana. Tauti kulkee hänellä suvussa. Antony joutui lapsena viettämään kuukauden päivät sairaalassa, jolloin hänen oli totuteltava pistämään päivittäin itseensä insuliinia. Silloin hänelle valkeni, ettei tämä sairaus parane hoitamallakaan.

– Luin diabeteksesta kaiken mahdollisen mitä sain käsiini, Antony kertoo. – Vuonna 1965 ei ollut suinkaan helppoa hallita verensokeria, kun siihen aikaan ei ollut nykyisiä kotikäyttöisiä sokerimittareita eikä hyviä insuliineja. Niinpä kiinnitin alusta alkaen mahdollisimman tarkoin huomiota ruokavaliooni, vaikka se ei ollutkaan kovin helppoa teini-ikäisenä.

– Olin aina halunnut tulla sairaanhoitajaksi, ja vuonna 1971 päätin aloittaa opinnot. Toimin sairaanhoitajana monissa sairaaloissa Lontoossa, Bristolissa ja Brightonissa, joissa osallistuin diabeetikkojen hoitoon. 1990-luvun alussa työskentelin Saksassa kolmessa eri sairaalassa maha-suolikirurgian osastoilla. Noihin aikoihin Eurooppaan alkoi levitä HIV ja AIDS. Asia kiinnosti minua niin paljon, että kävin Lontoossa tähän tautiin perehdyttävän kurssin.

– Olen koko ikäni pyrkinyt syömään mahdollisimman terveellisesti. Syön runsaasti kasviksia, hedelmiä ja kalaa ja vältän roskaruokaa ja maaeläinrasvaa. Olen käyttänyt jo vuosien ajan ravintolisiä, muiden muassa ubikinonia ja kalaöljyä. Vasta viime aikoina olen tajunnut, että kalaöljyissä on suuria laatueroja. Ennen söin peruskalaöljyä, joka ei ole yhtä tehokasta kuin parhaat uudet valmisteet.

– Vuonna 2001 olin hyvin stressaantunut ja lievästi masentunutkin, ja sain sydänkohtauksen. Minulle tehtiin sepelvaltimoiden varjoainekuvaus, mutta siinä ei näkynyt valtimoiden ahtaumia eikä tukoksia. Lääkärin mukaan kyseessä oli infarkti, joka oli kehittynyt diabeteksen lisätautina. Itse uskon, että kohtaus johtui pikemminkin stressistä. Infarktin jälkeen minulle määrättiin kolesterolilääkitys ja minut kirjoitettiin eläkkeelle. – Myönnän, etten ole ottanut kolesterolilääkkeitä aivan ohjeen mukaan, koska olen kuullut niiden aiheuttavan sivuvaikutuksia, Antony tunnustaa.

Antony mittaa verensokerinsa viisi kertaa päivässä ja pistää itseensä insuliinia kuten muutkin ykköstyypin diabeetikot. Aamiaisella 4-5, lounaalla 3-5 ja illalla 7-9 yksikköä Humalogia ja klo 23 tienoilla yöksi 22 yksikköä Lantusta. Insuliinihoito, ruokavalio ja ravintolisät pitävät verensokerin hyvin hallinnassa. Aamun paastolukema on yleensä alle 6 millimoolia litrassa, sokerihemoglobiini (HbA1C) alle 7 prosentin. Joskus verensokeri laskee liian alas, mutta nykyisin onneksi enää hyvin harvoin. Kuukausi siten kohtaus pääsi yllättämään. Antony menetti tajuntansa, kaatui ja mursi kylkiluunsa sekä satutti lonkkansa.

– Olen käynyt silmälääkärillä säännöllisesti tarkistuksissa, Antony sanoo. – Silmissäni ei ole havaittu mitään vikaa, kunnes kolme vuotta sitten lääkäri totesi, että diabetes on aiheuttanut alkavan harmaakaihin ja vähäisiä taudille tyypillisiä muutoksia silmänpohjaan. Diagnoosi oli diabeettinen retinopatia. Tiesin hyvin, mikä se on. Se kehittyy monille sokeritautia pitkään sairastaneille ihmisille ja se voisi johtaa minullakin näön menetykseen kuten isoäidilläni, vaikka olen yrittänyt hoitaa itseäni mahdollisimman huolellisesti. Onneksi muutokset olivat vielä niin vähäisiä, ettei silmiäni tarvinnut alkaa hoitaa leikkauksella eikä laserilla.

Kolme vuotta sitten Antony muutti Espanjan Aurinkorannikolle, jossa asuu paljon muitakin brittejä. Siellä hän halusi auttaa diabetesta sairastavia maanmiehiään ja liittyi Lions-klubin diabeetikkojen tukiryhmään. Ryhmän kirjoissa on noin 400 brittiä, joista monet kokoontuvat kerran kuukaudessa. Antonyn tietotaidot ja muille antama apu ovat olleet tarpeen, sillä englantilaiset eivät yleensä puhu espanjaa eivätkä espanjalaiset lääkärit englantia. Tukiryhmällä on lääkäriasiantuntijoina mm. suomalaiset tohtorit Pentti Raaste, Timo Kuusela ja Matti Tolonen.

Antony kiittelee Raasteen ja Tolosen laatimaa Hyvän diabeteshoidon opasta, jonka englanninkielinen painos on jäsenten ahkerassa käytössä. Antony ja monet muutkin tukiryhmän jäsenet syövät ravintolisiä. Antony on ottanut päivittäin 200 mg ubikinonia, 2 kapselia E-EPA 650 mg ja 2 tablettia Benfotiamin + kromia. Äskettäin hän lisäsi ohjelmaan myös Carnosin Forte 400 mg:n. Antony korostaa, että hän on perehtynyt ravintolisillä tehtyihin tutkimuksiin ja on vakuuttunut niiden hyödyllisyydestä diabeetikoille. Aloitettuaan vahvan E-EPAn käytön puolitoista vuotta hän huomasi, että mielialakin koheni huomattavasti.

–  Kuukausi ennen tätä haastattelua kävin silmälääkärillä tarkistuttamassa, olivatko harmaakaihi ja silmänpohjan rappeuma mahdollisesti edenneet, Antony kertoo. – Hämmästyksekseni lääkäri ilmoitti, ettei hän enää löydä minkäänlaisia merkkejä sen enempää harmaakaihista kuin retinopatiasta! Hän näytti minulle silmäkuvat isolta kuvaruudulta ja sanoi, ettei näistä näy ollenkaan, että olet diabeetikko. Ihmettelin, kuinka ne ovat voineet parantua, sillä saamani koulutuksen mukaan diabeteksen aiheuttamat muutokset eivät korjaannu itsestään. Niinpä voin vain olettaa, että käyttämäni korkealaatuiset ravintolisät ovat saaneet aikaan tämän ihmeen.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Osmo Lehtinen

Terveys-Hymy 3-09

  

Teksti:Bio-Vita   
Avainsanat: diabetes, ravintolisä

Kommentit

Oma kommentti